Cumhur İttifakı’nın Ankara’da 25 ilçe adayı kesinleşti: MHP’den 5 isim var

Cumhur İttifakı’nın Ankara’da 25 ilçe adayı kesinleşti: MHP’den 5 isim var

ABONE OL
00:33 - 25/01/2024 00:33
Cumhur İttifakı’nın Ankara’da 25 ilçe adayı kesinleşti: MHP’den 5 isim var
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’nın 25 ilçesinde, 5’i MHP’li olmak üzere Cumhur İttifakı’nın ortak adayı olarak yerel seçimlerde yarışacak adayları ilan etti. İstanbul’un 39 ilçesinin ardından Erdoğan’ın bugün Ankara’nın ilçe adaylarını açıklamasıyla büyükşehir seçimi için bu iki kentte Yeniden Refah Partisi’ne (YRP) ilçe başkanlığı verilmesi ihtimali kalmadı.

Erdoğan başkent ilçe adayları tanıtım toplantısında, CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı ile İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu hedef aldı. DEM Parti’nin İstanbul’da Başak Demirtaş’ı aday gösterme ihtimali gündemdeyken, Erdoğan’ın bu seferki yerel seçimler konuşmasında CHP’yi DEM Parti’yle işbirliğiyle suçlamadı.

Ankara Büyükşehir adayı Turgut Altınok ile birlikte ilçe adaylarını açıklayan Erdoğan, AK Parti’nin 21 yılda 17 seçime girdiğini ve 31 Mart’ta 18’nci seçime hazırlandığını kaydetti. Erdoğan, “Son 4 yıldır partimize yeni üye yapmada liderliği kimseye bırakmayan Ankara teşkilatımızın 31 Mart gecesine kadar sergileyeceği gayretle tüm Türkiye’ye örnek olacağına inanıyorum. Cumhur İttifakı olarak ortak adaylarla seçime girdiğimiz yerlerde gerek AK Parti adayları gerek MHP adayları için aynı samimiyetle ve azimle çalışıp, çabalayarak sandıkta netice almanın yoluna bakacağız” mesajını verdi.

Etimesgut, Gölbaşı ve Polatlı’da MHP’li isimlerle devam kararı

Cumhur İttifakı açısından bakıldığında; Ankara’da Etimesgut, Gölbaşı ve Polatlı ilçe belediyeleri ittifak gündeme gelmemişti. Örneğin bu belediyeler 2014’teki yerel seçimlerde MHP’deydi. AK Parti’yle ittifak sonrasında 2019’da Etimesgut, Gölbaşı ve Polatlı’da MHP’li isimler “ortak aday” olarak seçildi. AK Parti, bu sefer de yine bu üç ilçede MHP’li isimlere destek kararı aldı.

AK Parti, bu sefer MHP’ye ayrıca 2019’da kendi partisinden adaylar ile kazandığı Ayaş ve Kalecik’i de vermeyi tercih etti.

AK Parti, bu yerel seçimlerde MHP’yle işbirliğini pekiştirme eğilimindeyken, Ankara Büyükşehir Belediyesi seçiminde destek talep ettiği Yeniden Refah Partisi’yle (YRP) herhangi bir ilçede ortaklığa gitmemesi dikkat çekti. YRP’nin, Ankara’da geçmişteki Refah Partisi döneminden kalan sembolik önemi olan Sincan örneğinde ilçelerde ortaklık beklentisi vardı. Ancak Erdoğan bugünkü açıklamasıyla bu beklentiye de kapıyı kapattı.

Etimesgut’ta Demirel ile Beşikçioğlu rekabeti nasıl şekillenecek?

Ankara’da Etimesgut’ta üç dönemdir üst üste görevde olan MHP’li Enver Demirel, 31 Mart’taki yarışta yeniden Cumhur İttifakı’nın adayı olarak yarışacak.

Demirel, Etimesgut’ta 18 Nisan 1999’daki yerel seçimlerde ilk kez belediye başkanı seçilmişti ancak 28 Mart 2004’teki yerel seçimlerde yüzde 37 oy alan AK Parti’li Serhat Kemal Yılmaz karşısında yüzde 21,4 oy alarak kaybetmişti. İlçede 2004’teki seçimlerde, CHP oy oranı ise yüzde 21,2’de kalınca başkanlık yarışını üçüncü sırada tamamladı.

Etimesgut’ta 2004’te olduğu gibi 2009’da ve 2014’te belediye başkanlığı yarışında, ilk üçte MHP, AK Parti ve CHP şeklindeki sıralama değişmedi.

Cumhur İttifakı’yla birlikte MHP’li Enver Demirel, 31 Mart 2019’daki son yerel seçimlerde yüzde 49,5 oy oranıyla seçildi. Bu seçimde CHP yalnız değildi ve İYİ Parti’yle birlikte Millet İttifakı adayı olarak CHP’li Celal Çelik ise, yüzde 45,7 oy alabildi ancak az farkla olsa da seçimi kaybetti.

Enver Demirel, yeniden Cumhur İttifakı’nın ortak adayı iken; CHP ise ittifaksız şekilde sanatçı Erdal Beşikçioğlu’yla seçime girecek. Bu rekabette İYİ Parti’nin adayı ise Avukat Sevin Çağlayan oldu.

Gölbaşı’nda ittifaksız muhalefet ile rahat seçim mi?

Gölbaşı ilçesinde, MHP’li Ramazan Şimşek, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde gibi yine ortak aday gösterildi. O dönemde Şimşek, yüzde 54 oyla seçildi. CHP’yle ittifak adayı olarak İYİ Parti’li Mahmut Aksoy’un oyu ise yüzde 39’da kalmıştı.

Şimdi Gölbaşı’nda muhalefet cephesi ittifak kurmadığı için CHP ve İYİ Parti’nin ayrı ayrı adaylar göstermesi bekleniyor. Bu durum MHP’nin, AK Parti ortaklığıyla ilçede seçimde sıkıntı yaşamayacağı yorumuna yol açmakla birlikte CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol ise seçim için iddialı. Erkol, geçtiğimiz günlerde Gölbaşı ilçesinde belediye başkanlığı seçiminde başarı sağlama hedefini paylaştı.

Polatlı ilçesinde ise, 2019’da yüzde 56,3 oy oranıyla seçilmiş MHP’li Mürsel Yıldızkaya görev yapıyor. Ancak MHP, bu sefer ortak aday olarak avukat Levent Çağlancı’yı tercih etti.

Ayaş ve Kalecik’te bu sefer MHP’li isimler ortak aday

Cumhur İttifakı çatısı altında AK Partililer, Mart 2019’da Ayaş ve Kalecik’te seçilmişti.

Ayaş ilçesinde, AK Parti’li Mustafa Sezer mevcut belediye başkanı iken, şimdi ortak aday olarak MHP’li Mehmet Kirazdibi başkanlık için yarışacak. Sezer, ölen (AK Parti’li) Burhan Demirbaş’ın yerine belediye meclisi kararıyla Ağustos 2023’te göreve getirilmişti. AK Parti bu ilçeyi yüzde 52 oy oranıyla kazanmıştı.

Kalecik ilçesinde, yüzde 60,5 oranıyla seçilmiş AK Parti’li avukat Duhan Kalkan görev yapıyor. Şimdi ortak aday olarak MHP’li Erdal Dal tercih edildi. Kalkan ise, yıllardır CHP yönetimindeki Çankaya ilçesinde AK Parti’nin adayı oldu.

Altındağ’ın başkanı Mamak’a gönderildi, Murat Köse’nin üstü çizildi

AK Parti, 20 ilçede kendi partisinden isimleri aday olarak belirledi. Bu kapsamda, Akyurt’ta 2019’da seçilmiş kadın belediye başkanı Hilal Ayık ile devam kararı alındı. Benzer şekilde Bala’da Ahmet Buran, Çubuk’ta Baki Demirbaş, Evren’de Hüsamettin Ünsal, Güdül’de Muzaffer Yalçın, Haymana’da Özdemir Turgut, Kahramankazan’da Serhat Oğuz, Kızılcaham’da Süleyman Acar, Nallıhan’da İsmail Öntaş, Pursaklar’da Ertuğrul Çetin, Sincan’da Murat Ercan ve Şereflikoçhisar’da Memiş Çelik yeniden aday gösterildi.

Altındağ ilçesinde önceki dönem belediye başkanı Veysel Tiryaki’yi yeniden aday göstermeye karar verdi. Tiryaki’nin adı ABB Başkanlığı adaylığında da geçmişti. Altındağ’da mevcut belediye başkanı Asım Balcı ise, AK Parti’nin Mamak ilçesi için aday gösterildi. Dolayısıyla Mamak’ın mevcut AK Parti’li belediye başkanı Murat Köse’nin üstü çizildi.

Öncesinde MHP’nin yönettiği Beypazarı’nda AK Parti’nin adayı olarak 2014’teki yerel seçimleri kazanarak göreve başlayan Tuncen Kaplan, 2019’da yeniden seçildi ve şimdi yeniden aday.

Çamlıdere’de dört dönemdir görevde olan Hazım Caner Can yeniden aday oldu.

CHP’li Adem Barış Aşkın’ın yönettiği Elmadağ ilçesinde ise AK Parti’nin adayı Eyyüp Tekiner aday gösterildi.

CHP’li Fethi Yaşar’ın yönettiği Yenimahalle ilçesinde ise, AK Parti’nin adayı Abdulkadir Aydoğan oldu.

Erdoğan’ın hedefinde İmamoğlu ve Yavaş vardı: “Bol bol şov yaptılar”

Aday tanıtım konuşmasında Turgut Altınok için “Keçiören’de yazdığı hizmet destanıyla tarihe geçti” diyen Erdoğan, şimdi de ABB’nin Altınok’un 31 Mart’ta seçimi kazanması durumunda “Ankara’nın altın çağına gireceği” görüşünü dile getirdi. Ancak 31 Mart 2019 öncesinde kenti AK Parti’nin yönettiği döneme değinmediği gözlemlenen Erdoğan’ın hedefinde CHP’li İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları vardı.

Bu sözleri söylerken polemik yapmayı amaçladığını belirten Erdoğan, “Dikkat ediniz, söz verdiği şeylerden bazılarını, çeşitli sebeplerle yapamayanlardan değil, yıllarca yönetimde kaldığı halde hiçbir şey yapmayanlardan bahsediyorum. Gerçi hiçbir şey yapmadılar demek doğru değil. Mesela bol bol şov yaptılar. Mesela bol bol tatil yaptılar. Mesela iç ve dış karanlık odaklarla ittifaklar yaptılar. Mesela belediye birimlerini siyasi paylaşım mezesi yaptılar. Kısacası, kendi şehirlerinin meselelerinin çözümü hariç her işi yaptılar. Daha buram buram kibir kokan edalarıyla sergiledikleri komiklikleri saymıyorum bile. Daha bölücü örgütün güdümündeki partiyi şehirlerinin yönetimine ortak etme hesaplarını saymıyorum bile. Daha cumhurbaşkanı yardımcılığı rüyasıyla aylarca şehirlerini sahipsiz bırakmalarını saymıyorum bile. Ama ülkeye, millete, şehirlerine hizmet etme, eser kazandırma namına herhangi bir varlıklarını gören, duyan, şahit olan yok. Buna karşılık şehirlerimizin ihmal edilmişliği, gerileyişi izaha muhtaç olmayacak kadar açıktır” dedi.

VOA tarafından geçilen Cumhur İttifakı’nın Ankara’da 25 ilçe adayı kesinleşti: MHP’den 5 isim var haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhur İttifakı’nın Ankara’da 25 ilçe adayı kesinleşti: MHP’den 5 isim var haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhur İttifakı’nın Ankara’da 25 ilçe adayı kesinleşti: MHP’den 5 isim var haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.