Cumhur İttifakı tam kadro İstanbul’da olacak

Cumhur İttifakı tam kadro İstanbul’da olacak

ABONE OL
20:29 - 23/10/2023 20:29
Cumhur İttifakı tam kadro İstanbul’da olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhur İttifakı Mayıs ayındaki seçimlerden sonra ilk kez Cumartesi günü İstanbul’da düzenlenecek Büyük Filistin Mitingi’nde biraraya gelecek.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın Atatürk Havalimanı’nda düzenleyeceği Filistin’e destek mitingine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcı ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da katılacak.

AK Parti İl Başkanlığı’ndan yapılan duyuruda mitinge medya, spor, sanat, iş dünyası ile Filistin diasporasından çok sayıda kişinin katılacağı belirtildi.

Erdoğan’ın en acil talebi ateşkes

Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın İsrail’in güneyinde sivilleri de hedef alan Aksa Tufanı saldırısı sonrası İsrail’in Gazze’deki bombardıman sürecinde Türkiye hem arabuluculuk için talepte bulunmuş hem de ateşkes istemişti.

En son dün Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bölgede bir an önce ateşkesin sağlanması için çabaladığını belirtti ve İsrail-Filistin meselesinde kalıcı çözümün 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan sağlanamayacağını belirtti.

Bahçeli’den “Ateşkes olmazsa 24 saat içinde devreye girmeli” çıkışı

Erdoğan’ın bu tutumu sürerken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım kafaları karıştırdı.

Bahçeli, “Milliyetçi Hareket Partisi olarak çağrımız şudur: Eğer bugünden itibaren 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa, saldırılar durmazsa, mazlumların üzerine bombalar bırakılmaya ısrarla devam ederse, milletimle açık açık paylaşıyorum ki, Türkiye süratle devreye girmeli, tarihi, insani ve inanç sorumluluğunun gereği her neyse yapmalıdır. Gazze’yi koruma ve kollama misyonunu üstlenmek bize ecdadımızın mirasıdır” dedi.

İstanbul’da yapılacak Büyük Filistin Mitingi öncesi MHP lideri Bahçeli’nin çıkışı Türkiye için askeri olarak taraf olmak anlamına mı geliyor? VOA Türkçe uzmanlara sordu.

Dr. Akça: “Bahçeli’nin yaptığı retorik çıkış ve Filistin mitingi tabanıyla kendisini bütünleştirecek”

Türkiye’nin askeri seçeneği masaya koymadığını savunan siyaset bilimci İsmet Akça, Bahçeli’nin sözlerini retorik bir çıkış, Büyük Filistin Mitingi’ni ise ‘toplumsal tepkiyi geniş bir gövde gösterisine çevirme’ olarak yorumladı.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Dr. Akça, “Aslında MHP lideri Bahçeli’nin yaptığı retorik bir çıkış. Neden böyle söylüyorum. Sonuçta Bahçeli Türkiye’de iktidarı oluşturan Cumhur İttifakı’nın ana ortaklarından. Peki Türkiye ne yapıyor İsrail’e? Herhangi bir ekonomik ya da ticari veya askeri bir yaptırım gördünüz mü? Ya da Filistin’e bir askeri dayanışma pozisyonu var mı? Yok. Sürekli retorik bir pozisyon alınıyor ve bu aslında kendi tabanlarındaki bazı çevrelerde tepkiye de neden oluyor, eleştiriliyor. Kimileri açıkça, ‘askeri ve ekonomik ilişkileri kesin’ diyor. Bu miting aslında bu talebi örtmek için de bir gövde gösterisi olacak. Ayrıca oraya yüz binleri getirebilirse ki çok muhtemel getirecek hem tabanı ile kendisini bütünleştirecek hem de uluslararası politikada da elini güçlendirecek” dedi.

Prof. Doster: “Umarım Cumhuriyetimiz’in 100. yılı Filistin Mitingi’nin gölgesinde kalmaz, kalmamalı”

Büyük Filistin Mitingi’nin zamanlaması da dikkat çekti. Cumhuriyet’in 100. yılının kutlanacağı 29 Ekim’den bir gün önce AK Parti yüz binlerce kişiyi Yeşilköy’de toplayarak dünyaya mesaj verecek.

VOA Türkçe’ye kısa bir değerlendirmede bulunan Marmara Üniversitesi’nden Prof. Barış Doster, “Cumhur İttifakı’nın bileşenleri tekil tekil açıklamalar yapıyorlardı. Şimdi haftasonu yapılacak mitingle tepkiyi en üst seviyeye çıkartarak taçlandırmak istiyorlar. Elbette zamanlaması da önemli. Cumhuriyet’in 100. yılını kutlayacağımız Pazar gününden bir gün önce gövde gösterisi bir miting. Birçok gazete ve medya bu mitingi ertesi gün sayfalarına taşıyacaktır. Umarım tarihimizin belki de en önemli günü, 100. Yılı, Cumhuriyet Bayramımız, Büyük Filistin Mitingi’nin gölgesinde kalmaz, kalmamalı” dedi.

Sol muhalefet ve Filistin meselesi

Türkiye’de yalnız muhafazakar ve dindarların değil solcular, Atatürkçüler ve cumhuriyetçilerin de Filistin konusunda hassas olduğunu vurgulayan Profesör Doster, “68 kuşağı Filistin için mücadele etmiştir, hatta bu kuşaktan sekiz isim Filistin için can vermiştir” dedi; Türkiye’de Filistin hassasiyetinin partilerüstü olduğunu söyledi.

Dr. Akça ise, sosyalist sol partiler dışında başta CHP olmak üzere muhalefetin Filistin konusunda dikkate değer pozisyon almayarak politik zafiyetini gözler önüne serdiğini savundu.

Akça, “Muhalefet partileri dış politikada ya milliyetçi militarist bir pozisyona düşüyor ya da sessiz kalıyor” dedi.

VOA tarafından geçilen Cumhur İttifakı tam kadro İstanbul’da olacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhur İttifakı tam kadro İstanbul’da olacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhur İttifakı tam kadro İstanbul’da olacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.