COVID Grip ve RSV Bu Kış Uzmanları Kaygılandırıyor

COVID Grip ve RSV Bu Kış Uzmanları Kaygılandırıyor

ABONE OL
17:48 - 26/10/2022 17:48
COVID Grip ve RSV Bu Kış Uzmanları Kaygılandırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de respiratuar sinsitral virüs (RSV) enfeksiyonları, artan COVID vakaları ve normalden erken başlayan grip mevsimi birleşti. Doktorlar, bu kış için solunum hastalıklarının “üçlü salgına” yol açma olasılığının arttığı uyarısında bulunuyor.

Çocuklar arasında görülen RSV enfeksiyonları, Amerika’da bazı hastanelerin kapasitesinin dolmasına yol açtı.

California eyaletindeki Providence Cedars-Sinai Tarzana Tıp Merkezi’nden çocuk doktoru Ira Wardono, “Test sonuçları birden fazla virüs içi pozitif çıkan vakaları şimdiden görmeye başladık” dedi.

Kimler risk altında?

RSV enfeksiyonları, virüsün yol açtığı salgınları öksürükle atamadıkları için en çok bebekler için risk oluşturuyor. RSV virüsü enfeksiyonu geçiren bebeklerin solunum yollarını açmak için vakum ya da damardan sıvı tedavisi gerekebiliyor.

Bazı bebeklerin oksijen desteğine ihtiyacı oluyor. Daha büyük çocuklar ve çoğu yetişkin ise RSV enfeksiyonunu orta şiddette, soğuk algınlığı belirtileriyle atlatıyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre RSV, ABD’de her yıl 5 yaş altında ortalama 58 bin çocuğun hastanede tedavi altına alınmasına yol açıyor. RSV enfeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırılan 65 yaş ve üzeri yetişkin sayısı ise 177 bin.

RSV’nin yol açtığı ölüm vakalarına ABD’de nadiren rastlanıyor. Ancak RSV, yılda 14 bin yetişkinin ölümüne neden oluyor. CDC’ye göre en büyük risk grubu yaşlılar ya da bağışıklığı zayıf olanlar.

RSV nasıl önlenir?

RSV enfeksiyonlarını önlemek için diğer türlü virüslerin bulaşmasını engellemede alınan önlemlere başvurulabilir. Hastalardan uzak durmak, iç mekanlarda iyi havalandırma sağlamak, yüksek kaliteli maske takmak ve elleri olabildiğince temiz tutmak, Weill Cornell Pandemi Önleme ve Yanıt Merkezi Direktörü Dr. Jay Varma’ya göre alınabilecek önlemlerin başında geliyor.

Yüksek risk grubundaki bebekler, İsveç ilaç firması Orphan Biovitrum tarafından üretilen Synagis adlı ilacın aylık dozlarıyla önleyici tedavi alabilir. İlaç firmaları AstraZeneca ve Sanofi ise Amerika ve Avrupa Birliği’nin, yeni doğanlarda ve bebeklerde RSV enfeksiyonlarını önleyen Beyfortus adlı ilaç için onay vermesini umuyor.

RSV için aşı bulunmuyor. Ancak Pfizer, yetişkinler için RSV enfeksiyonlarına karşı bir aşı geliştiriyor. Öte yandan Dr. Varma, “herkesin COVID ve grip aşılarını yaptırmış olmasının önemli olduğunu” vurguluyor.

RSV enfeksiyonlarındaki artışın sebebi nedir?

Dr. Varma, RSV enfeksiyonu vakalarındaki artışın nedenlerinden birinin, maske takmak ve sosyal mesafeyi korumak gibi COVID önlemlerinin gevşetilmesi olduğunu söylüyor. Bu önlemler, COVID-19 pandemisi sırasında hem RSV hem de grip vakalarının sayısının da düşürülmesinde etkili olmuştu.

RSV vaka sayıları, 2020-2021 sonbahar-kış mevsimlerinde olağandışı şekilde düşüktü. Ancak vakalar, 2021 yılı ilkbaharından itibaren artmaya başladı ve Ağustos ayı sonundan bu yana bu artış hızlandı.

VOA tarafından geçilen COVID Grip ve RSV Bu Kış Uzmanları Kaygılandırıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. COVID Grip ve RSV Bu Kış Uzmanları Kaygılandırıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan COVID Grip ve RSV Bu Kış Uzmanları Kaygılandırıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.