Corona Kaynaklı Ölümlerin Yarısı Amerika Kıtasında

Corona Kaynaklı Ölümlerin Yarısı Amerika Kıtasında

ABONE OL
20:23 - 27/05/2021 20:23
Corona Kaynaklı Ölümlerin Yarısı Amerika Kıtasında
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dünya nüfusunun yüzde 13’ünü oluşturmasına rağmen kayıt altına alınan 1 milyon 650 bini aşan can kaybıyla dünyada Corona virüsü pandemisi kaynaklı ölümlerin neredeyse yarısı Amerika kıtasında oldu.

Gerçek rakamların kayıt altına alınanların çok üzerinde olabileceğini belirten Pan Amerikan Sağlık Örgütü’ne (PAHO) göre geçen hafta tüm dünyada yeni vaka sayılarında yüzde 14’lük düşüş yaşanmasına rağmen Amerika’da pandeminin etkileri artmaya devam ediyor.

Aktif vaka sayısının 8 milyonun üzerinde olduğu bölgede sağlık merkezlerinde tedavi gören yaklaşık 50 bin kişinin durumunun ağır olduğu bildiriliyor.

Geçen hafta en az 31 bin kişi yaşamını yitirdi

PAHO Direktörü Carissa Etienne bölgede son bir haftada açıklanan resmi verilere göre 1 milyon 200 bin yeni vaka ve en az 31 bin can kaybı yaşandığını bildirdi.

PAHO Direktörü Carissa Etienne

Geçen hafta Brezilya, ABD, Arjantin ve Kolombiya’nın dünyada en fazla yeni vaka görülen beş ülke arasında yer alması; Güney Amerika ülkeleri Uruguay, Paraguay, Kolombiya, Arjantin, Brezilya ve Peru’nun ölüm oranları en yüksek ilk 6 ülke olması bölgeye yönelik endişelerin artmasına neden oluyor.

Ayrıca Orta Amerika ülkeleri Kosta Rika, Panama, Belize ve Honduras’ta yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranının yüzde 80’lere ulaştığı bildiriliyor. Bolivya ve Guyana’da vaka sayılarında ve can kayıplarında, Haiti’de hastaneye kaldırılan hasta sayısında artışlar yaşanıyor.

Son 24 saatte virüsten dolayı 5 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği bölgede, PAHO, artan vaka ve can kayıplarına rağmen pandemiye yönelik tedbirlerin azalmasının endişe verici olduğunu belirtiyor ve bölge ülkelerine halk sağlığını korumaya yönelik çabaların arttırılması çağrısında bulunuyor.

“Pandemide en az bin hamile kadın yaşamını yitirdi”

PAHO bu hafta yaptığı haftalık bilgilendirme toplantısında pandeminin Amerikalı kadınlar üzerinde yarattığı tahribata özel yer ayırdı. Özellikle Latin Amerika’da kadınların aile fertlerinin bakımını üstlenmek ile maaşlı bir iş arasında zor bir seçim yapmaya zorlandığını ve birçok kadının işini bırakmak zorunda kaldığına dikkat çeken Etienne, pandeminin kadınların sağlığa erişimini kısıtladığını ve bu durumdan hamile kadınların da etkilendiğini söyledi.

Etienne, Latin Amerika’da hamile kadınların önemli bir kısmının hem ekonomik nedenlerden hem de yetersiz sağlık sistemlerinin neredeyse sadece salgınla mücadeleye odaklanması gibi sorunlardan dolayı doğum öncesi ve sonrası kontrollerini yaptıramadığını söyledi.

Hamile kadınların Corona virüsü gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı daha savunmasız olduğunu belirten Etienne, bölgedeki 24 ülkeden edinilen verilere göre 200 binden fazla hamile kadının virüse yakalandığını ve bunlardan en az bininin virüse yenildiğini belirtti.

Virüse yakalanan hamile kadınlardaki ölüm oranı Arjantin, Kosta Rika ve Kolombiya’da yüzde 1’in altında kalırken; bu oranın en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla yüzde 7’yle Brezilya ve yüzde 5’le Honduras olarak kaydedildi.

VOA tarafından geçilen Corona Kaynaklı Ölümlerin Yarısı Amerika Kıtasında haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Corona Kaynaklı Ölümlerin Yarısı Amerika Kıtasında haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Corona Kaynaklı Ölümlerin Yarısı Amerika Kıtasında haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.