“Çoğu Cumhuriyetçi Hala Seçimin Çalındığı Görüşünde”

“Çoğu Cumhuriyetçi Hala Seçimin Çalındığı Görüşünde”

ABONE OL
23:43 - 05/04/2021 23:43
“Çoğu Cumhuriyetçi Hala Seçimin Çalındığı Görüşünde”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Eski ABD Başkanı Donald Trump destekçilerinden oluşan grubun 6 Ocak günü Kongre’ye düzenlediği baskın ve yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili yanlış bilgilere Cumhuriyetçi seçmenin çoğunluğu hala inanıyor.

6 Ocak 2021 tarihinde bazı Trump destekçileri, Kasım 2020’de yapılan başkanlık seçimlerine hile karıştırıldığı iddiasıyla, Başkan Joe Biden’ın galibiyetinin resmi olarak onaylandığı sırada Kongre binasına girmiş, olaylar sonucunda 5 kişi yaşamını yitirmişti.

Bu olayın üzerinden üç aydan fazla bir süre geçmiş olmasına ve yüzlerce kişi hakkında olayla bağlantılı olarak soruşturma açılmış olmasına karşın, Cumhuriyetçi seçmen arasında, Trump yanlısı protestocuların şiddete başvurmadığını ya da olayların Trump karşıtı sol aktivistler tarafından düzenlendiğini savunanların oranı dikkat çekiyor.

Reuters haber ajansı ile Ipsos araştırma merkezinin Mart ayının sonunda ortak düzenlediği bir anketin sonuçlarına göre, 10 Cumhuriyetçi seçmenden 6’sı 2020 yılı Kasım ayında yapılan başkanlık seçimlerinde oyların “çalındığına” ve Trump’ın galip geldiğine inanıyor. Aynı oranda Cumhuriyetçi aynı zamanda Trump’ın 2024 başkanlık seçimlerinde adaylığını koymasından yana.

Diğer taraftan, Kongre binasının önündeki duvarlardan tırmanıp, kapı ve pencereleri kırarak içeri giren ve yüzlerce protestocudan oluşan grup arasında Proud Boys adlı grup dahil çeşitli sağcı ve beyazların üstünlüğünü savunan grupların olduğu da kanıtlanmış durumda.

Kısa bir süre önce Fox News televizyon kanalına röportaj veren eski Başkan Trump, bu olaylarda rol alan protestocuların “sıfır tehdit” oluşturduğunu iddia etti. Wisconsin eyaletinin Cumhuriyetçi Senatörü Ron Johnson da yaptığı bir açıklamada, Kongre baskınının gerçekten Trump destekçileri tarafından düzenlenip-düzenlenmediğinden şüphe duyduğunu söyledi.

Baskın sırasında zorla içeri giren kalabalığa engel olup, içeride oturumda olan Kongre üyelerinin de binayı güvenli bir şekilde boşaltmasını sağlayan Kongre’de görevli polis memurlarının onurlandırılması için Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde gündeme getirilen yasa tasarısına da 12 Cumhuriyetçi milletvekili red oyu verdi. Bir Cumhuriyetçi milletvekili de olayların ‘isyan’ olarak nitelendirilmesine karşı çıktı.

Reuters ile Ipsos’un ortak anketinin sonuçlarına göre, Amerikalılar’ın yüzde 59’u Trump’ın Kongre saldırısından bir şekilde sorumlu olduğunu savunuyor. Ancak bu görüşte olan Cumhuriyetçiler’in oranı yüzde 3.

Demokratlar arasında yüzde 80’lik bir bölüm ve bağımsız seçmenlerin yüzde 60’ı Kongre baskınının ‘ağırlıklı olarak barışçı’ bir eylem olduğu ya da yaşanan şiddet olaylarının sol gruplar tarafından düzenlendiği yönündeki yanlış bilgilere de inanmıyor.

Trump dahil çok sayıda Cumhuriyetçi’nin olayları olduğundan farklı bir şekilde değerlendirmesi başta Demokratlar olmak üzere çeşitli kesimlerde, Cumhuriyetçiler’in bu tutumunun benzer olayların yeniden yaşanmasına zemin oluşturduğu endişesi yaratıyor.

Öte yandan, Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi, 6 Ocak’ta Kongre binasındn yaşananları kınadı. Komite Başkanı Ronna McDaniel de konuyla ilgili olarak, “Siyasetimizde şiddetin kesinlikle yeri yok. Ulusumuzun Kongre binasına yönelik saldırıda rol alanlar ve şiddet tehditlerini sürdürenler bulunmalı, sorumlu tutulmalı ve hukuk çerçevesinde en azami şekilde cezalandırılmalı” ifadelerini kullandı.

Trump’ın sözcülerinden biri, Reuters’ın konuyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktı.

Trump’ın Cumhuriyetçi parti seçmen kitlesi içinde hala popülerliğini koruması ise dikkat çekiyor. Anket sonuçlarına göre, 10 Cumhuriyetçi’den 8’i hala Trump’ı destekliyor.

Kongre’deki Cumhuriyetçiler arasında da Trump ile bağını kopardığı işaretini verenlerin sayısı oldukça az. Kongre’de Biden’ın galibiyetinin onayı için yapılan oylamada 146 Cumhuriyetçi Kongre üyesi red oyu verirken, ‘isyana teşvik’ suçlamasıyla, ikinci kez azil süreciyle karşı karşıya kalan Trump, Senato’daki Cumhuriyetçiler’in desteği sayesinde soruşturmada aklandı.

Diğer taraftan, Cumhuriyetçiler arasında merkez sağda yer alanlar ise Cumhuriyetçi Parti’nin Trump’la yollarını ayırarak yola devam etmesini tercih ediyor.

Trump’ı destekleyen bağımsız seçmenlerin oranı ise şu ana kadar en düşük seviyeye inerek yüzde 3 olarak kaydedildi.

Anket sonuçları, Amerikalılar’ın yüzde 60’ının Biden’ın seçimleri adil bir şekilde kazandığını ve Trump’ın yeniden adaylığını koymaması gerektiğini savunuyor

İnternet üzerinde İngilizce olarak yapılan ankete 30 ve 31 Mart tarihlerinde 1005 kişi katıldı.

VOA tarafından geçilen “Çoğu Cumhuriyetçi Hala Seçimin Çalındığı Görüşünde” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Çoğu Cumhuriyetçi Hala Seçimin Çalındığı Görüşünde” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Çoğu Cumhuriyetçi Hala Seçimin Çalındığı Görüşünde” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.