Çocukların bıçaklanmasının ardından Dublin’de ayaklanma

Çocukların bıçaklanmasının ardından Dublin’de ayaklanma

ABONE OL
15:55 - 24/11/2023 15:55
Çocukların bıçaklanmasının ardından Dublin’de ayaklanma
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İrlanda’nın başkenti Dublin’deki bıçaklı saldırının ardından, göçmen karşıtı protestocular ve polis arasında çatışmalar yaşanması nedeniyle toplu taşıma seferleri askıya alındı ve hastalara mecburi olmadıkça hastanelere gitmemeleri tavsiye edildi.

O’Connell Caddesi’ne yakın bir mahallede dün gerçekleşen saldırıda, üçü çocuk olmak üzere beş kişi yaralandı. Polis, terör bağlantısı da dahil olmak üzere henüz herhangi bir neden üzerinde durmadı.

Protestocular, caddenin başındaki Daniel O’Connell heykelinin önünde çift katlı bir otobüsü yaktı ve yakındaki Holiday Inn oteli ile McDonalds restoranının da camları kırdı; Footlocker spor mağazasının şubesi yağmalandı. Bir polis aracı da yakıldı.

Dublin’deki bıçaklanma olayının ardından alevlenen protestolarda bir polis aracı da yakıldı – 23 Kasım 2023

Yaşananları “utanç verici sahneler” diye nitelendiren Emniyet Müdürü Drew Harris, aşırı sağ ideolojiyle hareket eden holigan bir grubun yüksek şiddet eylemlerine giriştiğini söyledi.

Kamu düzenini sağlamak üzere 400 polis memurunu görevlendirdiği bilgisini veren Harris gazetecilere açıklama yaptı.

Yetkililerden çelişkili açıklamalar

Saldırıyla ilgili tüm soruşturma yollarının açık olduğunu kaydeden Harris, daha önce gazetecilere olayın terörle bağlantılı olmadığından emin olduklarını söyleyen üst düzey bir yetkiliyle çelişti:

“Terörist bir motifle ilgili olarak daha fazla spekülasyon yapmayacağım. Sebebin ne olduğundan emin olana kadar, bunun neden olduğu konusunda açık fikirli olmalıyız” dedi.

Bıçaklama olayında ciddi şekilde yaralanan beş yaşındaki bir kız çocuğu acil tedavi altına alındı. Yine ciddi yaralanmalar nedeniyle tedavi gören 40’lı yaşlarının sonlarındaki bir adam tutuklandı. Polis, başka bir şüpheli üzerinde durmadığını söyledi.

Protestolar sırasında bir otobüs de ateşe verildi

Polis, adamın Dublin’in Parnell Meydanı’nda, Türkiye saati ile 15.30’dan kısa bir süre sonra birkaç kişiye saldırdığının görüldüğünü söyledi. Çevredekiler, saldırı daha fazla büyümeden olaya müdahale etti.

Yaralanan 30’lu yaşlarındaki bir kadın da tedavi altına alındı; beş yaşında bir erkek ve altı yaşında bir kız çocuğu da kadına kıyasla daha hafif yaralandı. Erkek çocuk hastaneden taburcu edildi.

“Kadınlar feryat ediyor, erkekler çığlık atıyor ve ağlıyordu”

Saldırının gerçekleştiği caddede yaşayan ve oradan geçmekte olan 31 yaşındaki bilişim danışmanı Anthony Boyle, Reuters’a yaptığı açıklamada “Tam bir kargaşa vardı, kadınlar feryat ediyor, erkekler çığlık atıyor ve ağlıyordu” dedi.

Saldırının ardından olay yeri araç ve yaya trafiğine kapandı. Saat 18.00 civarından yaklaşık 50 kişilik göçmen karşıtı protestocu grup kısa süreliğine polis bariyerini aştı. Protestoculardan kimisi “onları dışarı çıkarın” diye bağırırken, bir tanesi bir polis arabasının aynasını tekmeledi. Bir diğerinin üzerinde İrlanda bayrağı vardı.

Daha sonra daha büyük bir kalabalık, kasklı ve kalkanlı çevik kuvvet polislerine eşyalar fırlatmaya, havai fişek atmaya başladı ve olaylar kontrolden çıktı. Kalabalık TSİ 23.00 sularında dağılmaya başladı.
Polis gözaltına alınan kişinin uyruğu hakkında ise yorum yapmadı.

Dublin’de yaşanan bıçaklama olayının ardından ayaklanmalar yaşandı

Parlamentoya seçilen aşırı sağcı parti ya da siyasetçi olmamasına rağmen geçtiğimiz yıl göçmen karşıtı küçük çaplı protestolar baş göstermişti. Kısa süre önce düzenlenen bir protestoda milletvekilleri parlamentoda mahsur kalmış, bunun sonucunda hükümet parlamento çevresindeki güvenliği gözden geçirme ihtiyacı duymuştu.

5,3 milyon nüfusa sahip İrlanda’da da net göç oranı, Nisan ayından önceki 12 aylık dönemde, kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en yüksek ikinci seviyesine yükselmişti.

Rusya’nın işgalinden bu yana ülkeye yaklaşık 100 bin Ukraynalı mülteci geldi ve bu sayı AB’de kişi başına en yüksek oranlardan biri oldu. Adalet Bakanı Helen McEntee, “Bu korkunç saldırıyı bölünme tohumları ekmek için kullanan bir grup insan, haydut, suçlu var” dedi.

VOA tarafından geçilen Çocukların bıçaklanmasının ardından Dublin’de ayaklanma haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çocukların bıçaklanmasının ardından Dublin’de ayaklanma haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çocukların bıçaklanmasının ardından Dublin’de ayaklanma haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.