Çin’den Pompeo’nun Tayvan’la İlgili Açıklamalarına Tepki

Çin’den Pompeo’nun Tayvan’la İlgili Açıklamalarına Tepki

ABONE OL
15:55 - 13/11/2020 15:55
Çin’den Pompeo’nun Tayvan’la İlgili Açıklamalarına Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Tayvan’ın Çin’in bir parçası olmadığını söylemesi Çinli yetkilileri kızdırdı. Çin, bölgedeki çıkarlarına zarar verecek her türlü girişime karşılık vereceğini belirtti.

Çin, Tayvan’ı en hassas ve önemli konulardan biri olarak niteliyor. Bu nedenle Trump yönetiminin Tayvan’a verdiği destek Çin tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, katıldığı bir radyo programında Tayvan’ın Çin’in bir parçası olmadığını söyledi. Pompeo, “ABD yönetiminin uyguladığı politikalar, otuz yıl önce Reagan yönetiminin yaptığı çalışmayla kabul edildi” ifadelerini kullandı.

Pompeo’nun açıklamalarına yanıt, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin’den geldi. Wang, “Pompeo ve benzerlerine Çin’in temel çıkarlarına zarar veren ve içişlerine karışan her müdahaleye karşılık verileceğini ciddi bir biçimde söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

Çin, daha önce aldığı bir kararla Tayvan’a silah satışı yapan Amerikan şirketlerine ambargo uygulamaya başlamıştı. Bu yıl içerisinde ABD’li yetkililerin Tayvan’ı ziyaretleri sırasında Çin savaş uçakları da Taipei yakınlarında uçuşlar yapmıştı.

Tayvan Dışişleri Bakanı Joanne Ou ise ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’ya açıklamaları nedeniyle teşekkür etti. Bakan, “Tayvan bağımsız bir ülkedir ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin bir parçası değildir. Mevcut durumdaki gerçek de budur” dedi.

Öte yandan önümüzdeki hafta Tayvanlı yetkililer ekonomi konularında temaslarda bulunmak üzere Washington’a bir ziyarette bulunacak.

VOA tarafından geçilen Çin’den Pompeo’nun Tayvan’la İlgili Açıklamalarına Tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çin’den Pompeo’nun Tayvan’la İlgili Açıklamalarına Tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çin’den Pompeo’nun Tayvan’la İlgili Açıklamalarına Tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.