Çin Yeni Bir Aşıya Daha Acil Kullanım Onayı Verdi

Çin Yeni Bir Aşıya Daha Acil Kullanım Onayı Verdi

ABONE OL
22:29 - 16/03/2021 22:29
Çin Yeni Bir Aşıya Daha Acil Kullanım Onayı Verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Çin’de acil kullanım onayı alan Corona virüsü aşılarının sayısı beşe yükseldi. Çin Hastalık Kontrol Merkezi tarafından geliştirilen aşı, ülkede acil kullanım onayı alan son aşı oldu.

Çin Bilim Akademileri Mikrobiyoloji Enstitüsü’nden yapılan açıklamada Çin Hastalık Kontrol Merkezi Başkanı Gao Fu’nun Corona virüsüne karşı protein alt ünite aşısı geliştirilmesine liderlik yaptığı bildirildi.

Çin Hastalık Kontrol Merkezi’nin geliştirdiği protein alt ünite aşısı, Çin’de onaylanan beşinci, acil kullanım ruhsatı alan dördüncü aşı. Tamamı Çinli firmalar tarafından geliştirilen acil kullanım ruhsatlı dört aşının üçü, genel kullanım onayı aldı.

Onay alan son aşı, Çin Hastalık Kontrol Merkezi ve Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical firması tarafından ortak geliştirildi. Aşının faz 1 ve faz 2 klinik deneyleri Ekim ayında tamamlandı. Açıklamaya göre denemelerin son fazı Özbekistan, Pakistan ve Endonezya’da devam ediyor.

Aşı, Özbekistan’da 1 Mart’ta onay almıştı. Birer ay arayla üç doz olarak uygulanan aşı, Çin’de geliştirilen diğer aşılar gibi standart buzdolabı sıcaklığında saklanabiliyor.

Aşının etkinliği ya da güvenliğine ilişkin bağımsız bilim kurulları tarafından değerlendirilen, bilimsel dergilerde yayınlanan ve kamuoyuna açıklanan herhangi bir çalışma bulunmuyor. Bir firma sözcüsü, bu verilerin şu anda paylaşılamayacağını, ancak verilerin sağlık yetkililerine iletildiğini söyledi.

Protein alt ünite aşıları, küresel çapta onay alan başka birçok aşı gibi bağışıklık sisteminin Corona virüsünün dış cephesini kaplayan ‘spike’ proteinini tanımasını sağlıyor. Aşı, proteinin zararsız bir türünün hücrelerde üretilip saflaştırılmasıyla elde ediliyor.

Çin, genel kullanım için onaylanan dört aşı olmasına rağmen 1 milyar 400 milyonluk nüfusunu aşılamada yavaş ilerleme kaydediyor. Pekin’de hükümet yetkililerinin düzenlediği basın toplantısında ilettiği son verilere göre Çin’de şimdiye kadar 64 milyon 980 bin doz aşı yapıldı.

Çin, aşılama kampanyasında şimdiye kadar sağlık çalışanları, sınır ve gümrük görevlileri ve hükümetin belirlediği sektörlerde çalışanlara öncelik veriyor. Başka birçok ülkede öncelikli kişiler listesinde üst sıralarda yer alan yaşlı nüfus ve sağlık sorunları olanların Çin’de öncelikli olmadığı görülüyor.

VOA tarafından geçilen Çin Yeni Bir Aşıya Daha Acil Kullanım Onayı Verdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çin Yeni Bir Aşıya Daha Acil Kullanım Onayı Verdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çin Yeni Bir Aşıya Daha Acil Kullanım Onayı Verdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.