“Çin Şincan’da İnsan Haklarını İhlal Ediyor”

“Çin Şincan’da İnsan Haklarını İhlal Ediyor”

ABONE OL
14:00 - 01/09/2022 14:00
“Çin Şincan’da İnsan Haklarını İhlal Ediyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler yayınladığı bir raporda, “Çin’in Şincan bölgesindeki Uygurlar’a ve diğer Müslümanlar’a karşı ciddi insanlık suçları işlenmiş olabileceğini” bildirdi.

Çin’e karşı yumuşak duruşu nedeniyle bazı diplomatlar ve insan hakları örgütleri tarafından eleştirilen BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, dört yıllık görev süresinin dolmasına dakikalar kala konuya ilişkin raporu açıkladı. Bachelet, Mayıs ayında Çin’i ziyaret etmişti.

BM İnsan Hakları Dairesi, 48 sayfalık raporunda, Şincan’da “hükümetin terörle mücadele ve ‘aşırıcılıkla’ mücadele stratejilerini uygulaması bağlamında ciddi insan hakları ihlalleri işlediği” kaydedildi.

Raporu hazırlayan araştırmacılar, “insanlığa karşı suç” düzeyine varabilecek işkence vakaları için güvenilir kanıtlar bulunduğunu belirtti.

BM ofisi raporunda, “Uygur ve diğer ağırlıklı olarak Müslüman grupların üyelerinin keyfi ve ayrımcı bir şekilde gözaltına alınması, uluslararası suçlar, özellikle de insanlığa karşı suçlar teşkil edebilir” ifadelerine yer verdi.

Çin hükümetine eğitim merkezlerinde, cezaevlerinde veya gözaltı merkezlerinde keyfi olarak tutulan herkesin serbest bırakılması için derhal adım atılması çağrısı yapılan raporda, “2017’den bu yana aile planlaması politikalarının zorla uygulanması yoluyla üreme haklarının ihlal edildiğine dair inandırıcı göstergeler var” denildi.

BM raporunda, Şincan bölgesindeki cezaevlerinde insanlık dışı yöntemlerin uygulandığı, cinsiyete dayalı şiddete ilişkin bulgular olduğu kaydediliyor.

Zorla tıbbi müdahale ile ayrımcı bir aile planlamasının ve doğum kontrol politikalarının uygulandığı da rapora yansıyan bulgular arasında.

İnsan hakları grupları Pekin’i, Şincan’ın batı bölgesinde sayıları yaklaşık 10 milyon olan Uygurlar’a karşı, toplama kamplarında zorla çalıştırma da dahil olmak üzere, suistimallerde bulunmakla suçluyor. Amerika da Çin’i soykırım yapmakla suçluyor.

Çin’den BM raporuna 131 sayfalık yanıt

Çin ise, Sincan’daki ihlalleri ve rapordaki bulguları şiddetle reddediyor. BM raporunun yayınlanmasının ardından 131 sayfalık bir cevap yayınlayan Çin, raporun yanlış bilgilerle dolu olduğunu savunarak, raporu “maskaralık ve saçmalık” olarak nitelendirdi.

Raporun açıklanmasından önce konuşan Çin’in New York’taki Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Zhang Jun, Pekin’in rapora karşı olduğunu defalarca dile getirdiğini söyleyerek, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri’nin Çin’in içişlerine karışmaması gerektiğini kaydetti.

Zhang, dün gazetecilere verdiği demeçte, “Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, sözde Şincan meselesi tamamen siyasi motivasyonlarla uydurulmuş bir yalandır ve amacı kesinlikle Çin’in istikrarını baltalamak ve Çin’in kalkınmasını engellemektir” dedi.

Uygurlar “soykırım” denilmemesinden memnun değil

Sürgündeki Uygur gruplarının örgütü olan Dünya Uygur Kongresi’nden Dilxat Raxit, raporun Uygurlar’a yönelik “zulmün somut kanıtlarını” doğruladığını, ancak daha ileri gitmesini dilediğini söyledi.

Raxit, Reuters’e gönderdiği e-postada, “BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Çin’deki bu aşırı zulümleri soykırım olarak nitelendirmemesinden üzüntü duyuyorum” dedi.

VOA tarafından geçilen “Çin Şincan’da İnsan Haklarını İhlal Ediyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Çin Şincan’da İnsan Haklarını İhlal Ediyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Çin Şincan’da İnsan Haklarını İhlal Ediyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.