”Çin İşgali Durumunda ABD Güçleri Tayvan’ı Savunacaktır”

”Çin İşgali Durumunda ABD Güçleri Tayvan’ı Savunacaktır”

ABONE OL
14:50 - 19/09/2022 14:50
”Çin İşgali Durumunda ABD Güçleri Tayvan’ı Savunacaktır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Başkanı Joe Biden, Çin’in işgali durumunda ülkesinin askeri güçlerinin Tayvan’ı savunacağını söyledi.

CBS kanalında yayınlanan ve geçen hafta kaydedilen “60 Dakika” programında soruları yanıtlayan Biden, “ABD güçleri adayı savunacak mı?” sorusuna, “Evet, eğer benzeri görülmemiş bir saldırı olursa” yanıtını verdi.

Biden, program sunucusunun, “Ukrayna’dan farklı olarak ABD güçleri, Amerikan ordusunun erkek ve kadın üyeleri, Çin’in işgal etmesi halinde Tayvan’ı savunacak mı?” sorusuna da “Evet” yanıtını vererek açıklamasını yineledi.

Sunucunun, “Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Tayvan konusundaki tavrınızla ilgili neyi bilmeli?” sorusuna yanıt olarak ise Biden, “Uzun zaman önce altına imza attığımız şeyin arkasında duruyoruz. Tek Çin politikasına bağlıyız ve Tayvan’ı bağımsızlığa yönlendirmiyor, onları teşvik etmiyoruz. Bağımsızlık Tayvanlılar’ın kendi kararıdır” dedi.

“Başkan bunu daha önce de söyledi”

Reuters haber ajansı, Biden’ın sözlerinin Amerikan yönetiminin bugüne kadar Tayvan’a askeri destek verileceği konusundaki en net ifadesi olduğuna dikkat çekti.

Ancak konuyla ilgili yorum yapması istenen bir Beyaz Saray sözcüsü, ABD’nin Tayvan’a yönelik politikasının değişmediğini söyledi.

Sözcü, “Başkan bunu daha önce de söyledi, bu yılın başlarında Tokyo’da da söyledi. O zaman da Tayvan politikamızın değişmediğini açıkça ifade etmişti. Bu geçerliliğini koruyor” ifadelerini kullandı.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı ise Biden’a “ABD hükümetinin Tayvan’a yönelik güçlü güvenlik taahhüdünü” yeniden teyit ettiği için teşekkür etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Tayvan’ın kendini savunma kabiliyetlerini güçlendirmeye ve Tayvan ile ABD arasındaki yakın güvenlik ortaklığını derinleştirmeye devam edeceği belirtildi.

Biden’a Mayıs ayında Tayvan’ı savunmak için askeri müdahalede bulunmaya istekli olup olmadığı sorulmuş ve Biden “Evet, bu bizim verdiğimiz bir taahhüt” yanıtını vermişti.

“ABD ordusunun kapasitesinden emin olunmalı”

Düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu Asya uzmanı Bonnie Glaser, Biden’ın bu tür vaatlerde bulunması halinde bunları destekleyebileceğinden emin olması gerektiğini söyledi.

Glaser, “Eğer Başkan Biden Tayvan’ı savunmayı planlıyorsa, ABD ordusunun bunu yapabilecek kapasiteye sahip olduğundan emin olmalıdır. Gerçek kabiliyetlerle desteklenmeyen retorik desteğin caydırıcılığı güçlendirmesi pek olası değildir” dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de 2-3 Ağustos tarihlerinde ülkesinin desteğini göstermek için Tayvan’ı ziyaret etmiş ve ziyaret Çin’in tepkisini çekmişti.

Pelosi, Tayvan’ı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Ziyaretin hemen ardından Çin, Tayvan çevresinde askeri tatbikatlar başlatmıştı.

VOA tarafından geçilen ”Çin İşgali Durumunda ABD Güçleri Tayvan’ı Savunacaktır” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ”Çin İşgali Durumunda ABD Güçleri Tayvan’ı Savunacaktır” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ”Çin İşgali Durumunda ABD Güçleri Tayvan’ı Savunacaktır” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.