Çin Büyükelçiliği’nin Akşener’i Hedef Alan Uygurlar Mesajları Gündemde

Çin Büyükelçiliği’nin Akşener’i Hedef Alan Uygurlar Mesajları Gündemde

ABONE OL
14:23 - 07/04/2021 14:23
Çin Büyükelçiliği’nin Akşener’i Hedef Alan Uygurlar Mesajları Gündemde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Şincan Uygur Özerk Bölgesi için “Doğu Türkistan” ifadesini kullanarak “katliam” suçlamasını paylaşması üzerine Çin’in Ankara Büyükelçiliği, “Çin tarafı, haklı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır” tehdidinde bulundu. Bu gelişme sonrasında Dışişleri Bakanlığı Çin’in Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin’i bakanlığa çağırdı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran’ın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı da hedef alan sosyal medya paylaşımları nedeniyle bakanlığa çağrılan Liu’ya görüşmede Türkiye’nin rahatsızlığını dile getirdiği aktarıldı.

İyi Parti lideri Akşener, dünkü paylaşımında, 5 Nisan 1990’da Barın kasabasında yaşanan Çin müdahalesiyle ilgili olarak “katliam” ifadesini kullanarak, Uygur Türkleri’yle dayanışma mesajını yineledi. Akşener, “Barın Katliamı’nda Çin esaretine boyun eğmeyen Doğu Türkistanlı soydaşlarımızı, şehadetlerinin yıl dönümünde rahmetle anıyorum… Esaret altındaki soydaşlarımızı unutmayacak, uğradıkları zulümlere sessiz kalmayacağız. Doğu Türkistan bir gün mutlaka bağımsız olacak” ifadesini kullandı.

AKP – MHP ittifakını Çin’den Corona virüsü aşısı temin edebilmek amacıyla Uygurlar konusunda sessiz kalmakla suçlamaya devam eden Akşener, aynı zamanda Twitter hesabında, TBMM’de parti grup toplantısında Çin’in Uygur bölgesindeki politikasını anlatmak üzere kürsüyü paylaştığı Nursiman Gül Abdurraşid’le fotoğrafını kullanıyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş da “Doğu Türkistan’da yaşanan katliamın acısını 31 yıl geçmesine rağmen hala ilk günkü gibi hissediyoruz. Barın şehitlerini rahmetle anıyorum” mesajını paylaştı.

Akşener ve Yavaş’ın sosyal medya paylaşımları sonrasında Çin’in Ankara Büyükelçiliği ise, bugün Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda bu iki ismi etiketleyerek sert tepki gösterdi. Elçilik paylaşımlarında, “Xinjiang (Şincan) Uygur Özerk Bölgesi, Çin toprağının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu dünyaca kabul edilen ve tartışılamaz bir gerçektir. Çin tarafı, herhangi bir kişi veya gücün Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne herhangi bir şekilde meydan okumasına kararlılıkla karşı çıkmakta ve bunu şiddetle kınamaktadır. Çin tarafı, haklı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır” denildi.

İyi Parti’den “tokat” ile “soykırımı durdurun” mesajı

Çin Büyükelçiliği’nin Akşener’e hitaben “karşılık verme hakkı” ifadesiyle tehditkar bir üslup kullanması Ankara’da rahatsızlığa yol açtı.

İyi Parti Genel Merkezi’nin hesabından elçilik tarafından yapılan paylaşımlara karşılık Doğu Türkistan etiketiyle “Boş konuşmayı bırakın, siz önce Uygur’lara yaptığınız soykırımı durdurun” tepkisi gösterildi.

İyi Parti’nin paylaşımında, Uygurlar’ın mavi renk üzerine ay-yıldızlı bayrağını peleriniyle süper kadın kahraman olarak Meral Akşener’in, “Çin tarafı, haklı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır” diyen bir erkek karakteri tokatlamasının resmedildiği görüldü. Akşener’in, tokat atarken konuşma balonunda Çince “Uygur soykırımını durdurun” dediği resmedildi.

CHP’nin dış politika alanında başkan danışmanı Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz de, “Bir büyükelçiliğin görev yapılan ülkede bir siyasi parti liderini ve başkent Büyükşehir Belediye Başkanı’nı ismen anarak böyle bir tweet atmasını diplomatik nezaket ve teamüllere uymayan yakışıksız bir davranış olarak görüyorum. Bu tweet silinmelidir. Bu konu artık Çin Büyükelçiliği’ne Dışişleri Bakanlığı’nın gerekli uyarıyı yapmasını gerektiren bir hal almıştır” tepkisini gösterdi.

Saadet Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımıcısı Mustafa Kaya, “İyi Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş’ın Çin Büyükelçiliği tarafından açıkça hedef alınması büyük bir hadsizliktir. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından gereken cevap verilmeli ve bu hadsizliğe karşı sessiz kalınmamalıdır” dedi.

VOA tarafından geçilen Çin Büyükelçiliği’nin Akşener’i Hedef Alan Uygurlar Mesajları Gündemde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çin Büyükelçiliği’nin Akşener’i Hedef Alan Uygurlar Mesajları Gündemde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çin Büyükelçiliği’nin Akşener’i Hedef Alan Uygurlar Mesajları Gündemde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.