*** Cihan Pehlivanı film oluyor

*** Cihan Pehlivanı film oluyor

ABONE OL
10:35 - 08/06/2010 10:35
*** Cihan Pehlivanı film oluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 
 
Cihan Pehlivanı film oluyor
Tivi Medya Film Yapım Şirketi Senarist yönetmenlerinden Sinan Haliç, okuduğu bir kitabın etkisiyle başladığı araştırma sonucu Cihan Pehlivanı olarak adlandırılan Koca Yusuf’un hayatını filme çekmeye hazırlanıyor
Haliç, yaptığı açıklamada, Koca Yusuf filmi projesinin okuduğu bir kitaptan etkilenerek oluştuğunu söyledi.
Koca Yusuf’un önemini kavrar kavramaz araştırmalara ve film için bilgi toplamaya başladıklarını ifade eden Haliç, şunları kaydetti:
”Sunay Akın’ın (Önce Kadınlar ve Çocuklar) isimli kitabında eski pehlivanlardan Koca Yusuf’un mezarının Azor Adalarında olabileceği ile ilgili bilgiyi okudum. Hem kitaptaki bilgi, hem de internette konu hakkında verilen diğer haberlerin içeriği ile ilgili kısa bir araştırma yaptıktan sonra hakkında çok az şey bildiğim bu dev adamın hikayesinin içinde buldum kendimi. Bir sporcu düşünün ki 1895-1898 yılları arasında Paris, New York, Chicago, Washington, Toronto’da fırtına gibi esmiş, sayısız müsabakada rakipleri çoğu kez 5-10 dakikadan fazla karşısında duramamış, sadece fiziki mücadele değil, saha dışı etkenler ile mücadele etmeyi de başarmış bir kahraman. Daha en başından aklımda Koca Yusuf’un hayatının araştırılması ve hakkında bir film çekilmesi fikri oluşmuştu aslında.”
Filmin çekimlerine gelecek ay başlanacağını duyuran Sinan Haliç, şunları söyledi:
”Yapılan tüm araştırmalar sonucunda önümüzdeki aylarda çekimlerine başlanması planlanan sinema filmi (Müthiş Türk Koca Yusuf) doku-drama alanında Türkiye’de bir ilk olacak. Koca Yusuf’un sinematografik canlandırma sahneleri ile bedene kavuşacağı filmde, başarıları ve ölümü hakkındaki çok sayıda spekülasyonu bertaraf etmek için ayrıca bir dizi bilimsel çalışma yapacağız.  Koca Yusuf’un gerçek fiziki özelliklerinden, ürettiği kuvvete, beline bağladığı altının ağırlığı ile Atlantik Okyanusunda sulara gömüldüğü iddiasından, cansız bedeninin Azor Adaları sahillerine ulaştığı iddiasına kadar bir çok spekülatif bilgiyi yerli ve yabancı bilim kurumlarının desteği ile test edeceğiz. Bu noktada Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Spor Yüksekokulu ile bir çalışma yapacağız. Ayrıca ABD ve Kanada Oşinografi Enstitüleri ile ortak çalışmalarımız da planlanmış durumda.”
Çekilecek filmin türünde ilk olacağını vurgulayan Haliç, ”Türkiye’nin türünde ilk olacak doku-drama sinema filmi olan (Müthiş Türk) Tivimedya şirketinin Türkiye’de kuracağı platoda son derece güçlü bir ekip ile 1890’ların Amerika ve Fransa’sının büyük gösteri merkezlerini ve Koca Yusuf’un güreşleri canlandırılacak. Amerika, Fransa, Bulgaristan, Yunanistan, Kanada ve Portekiz’de tamamlanacak güncel çekimler ile film kısa sürede vizyona hazır hale gelecek” dedi. Geçtiğimiz haftalarda tanıtım filmi çekimleri tamamlanan film için son hazırlıklar sürüyor.
KOCA YUSUF KİMDİR?
Haliç ve ekibinin hazırladığı www.kocayusuf.org adresli internet sayfasında yer alan bilgiye göre, Koca Yusuf, 1857 yılında Bulgaristan’ın Deliorman bölgesinin Şumnu, Karalar köyünde doğdu. Küçük yaştan itibaren güreş peşinde çayırlarda boy gösterdi.
1884 yılında 26 yıllık başpehlivan Kel Aliço’dan bu unvanı teslim aldı. 1894 yılında Padişah fermanı ile Paris’e güreş yapmaya gönderildi. İlk Türk Grekoromen güreşçisi ve yenilgisiz olarak ülkesine döndü.
1898 yılında bu kez Amerika’ya güreş yapmak için gitti. New York, Washington, Chicago, Clevaland, Toronto gibi şehirlerde yaptığı tüm müsabakaları kazandı. Amerikan gazeteleri ondan övgü ile bahsetti. 4 Temmuz 1898 tarihinde ülkesine dönmek için bindiği gemi Atlantik okyanusunda başka bir gemi ile çarpışıp battı. Yusuf okyanusun soğuk sularında kayboldu. Bir rivayete göre Koca Yusuf’un cansız bedeni Azor Adaları sahilinde bir rahip tarafından bulunup kilisenin bahçesine gömüldü.
(aa) 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.