Çiftçiler taban fiyat istiyorlar

Çiftçiler taban fiyat istiyorlar

ABONE OL
08:49 - 25/11/2021 08:49
Çiftçiler taban fiyat istiyorlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Üretici taban ve tavan fiyat uygulaması ve fatura desteği istiyor.

Son bir yıldır girdi maliyetleri ve döviz kurlarının sürekli yükselmesi ile Rusya’nın Türkiye’den biber ve nar ithalatını durdurmasıyla para kazanamaz duruma gelen üreticiler, döviz kur artışının durdurulmasını, çiftçiye destek verilmesini, aksi halde çiftçinin üretmekten vazgeçeceği belirtildi. Çiftçiler, fiyatlarda taban-tavan uygulamasına geçilmesini istiyor.

Rusya’nın Türkiye’den biber ve nar ithalatını durdurması, döviz kurlarıyla birlikte tarımsal girdi maliyetlerinin sürekli artması nedeniyle zor durumda kaldıklarını belirten Antalya ve 19 ilçe Ziraat Odası Başkanı durum değerlendirmesi yaptı.

Antalya Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Nazif Alp, yaptığı açıklamada, kendi kendine yeter durumda olan Türkiye’de artık kendine yetemez duruma geldiğini söyledi.

Yüksek girdi fiyatları nedeniyle ülke tarımın zor durumda kaldığını belirten Alp, ‘’Üretici adeta yoğun bakım hastası gibi serumla yaşıyor. Daha önceki yıllarda girdi fiyatları inişli çıkışlı seyrederken çiftçi olarak ayakta kalmaya çalışıyorduk. Son bir yıldır bırak ayakta kalmayı yaşama şansı bile kalmadı’’ dedi.

Girdi kalemlerinde 27 Temmuz 2021 ile 18 Kasım 2021 tarihleri arasındaki gübre, zirai ilaç ile yem fiyatlarının karşılaştırmasını yapan Alp, girdi fiyatlarının yüzde 200-300 artış gösterdiğini kaydetti. Buna karşılık sebze fiyatlarının maliyetlerin altında bulunduğunu anlatan Alp, hayvancılığın da zor durumda kaldığını söyledi.

Ahırların şu an yüzde 30-40 kapasiteyle çalıştığına dikkat çeken Nazif Alp, şunları kaydetti.

‘’Besicilerimiz bu fiyatlara hayvan takmakta zorlanıyor. Hükümetimiz tarafından acil çözüm bulunması gerekiyor. Önümüzün kış olması nedeniyle seralarda ısıtma giderleri olarak kömür tonu 3 bin 700-4 bin lira, odun tonu bin-bin 200 oldu. Can alıcı nokta ise dolar arttı. 12 TL’yi aştı. Tarımda kullanılan elektrik ve mazota gelen zamlar yine çiftçimizi zor durumda bırakmaktadır. Narenciye fiyatları maliyeti 1,50-1,90 TL iken şu anda limon 1 TL, portakal 2-2,5 TL arasında ürünün kalitesine göre değişiyor.’’

Rusya’nın analizi öne sürerek Türkiye’den yapılmış analizi önceleri kabul ettiğini, yaklaşık 1 aydır da analizi kendilerinin yapacağını öne sürerek, TIR’lardaki tarım ürünlerinin asgari 8-10 gün beklettiğini, bunun da ürünlerin kalitesini bozduğunu anlatan Alp, şöyle devam etti.

‘’Devletimiz acil olarak karşılıklı heyetler halinde ivedilikle çözüm bulması gerekmektedir. Yine yalnız Rusya’ya bağımlı kalmamak için Avrupa, Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarlarının devletimiz tarafından çözüme ulaştırılması gerekmektedir. Tarım girdilerinin yüksekliği nedeniyle çiftçimizin ayakta kalması mümkün görülmemektedir.

TARSİM’de olduğu gibi bütün girdilerin yüzde 50’sinin devlet tarafından devlet tarafından karşılanması veya düşük faizli 2 yıl ödemesiz kredilerle çiftçimizi desteklemesini istiyoruz.

Çiftçiyi tarımda tutabilmek için kesin ve kesin tarımda kayda değer destek yapılmadığı sürece çiftçimizin kaliteli ürün yetiştirmesi zordur. Önümüzdeki süreçte çiftçimizi zor günler beklemektedir. Sorunlarımızın çözülmesi için Tarım Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı bir araya gelerek ortak çözüm üretilmesini istiyoruz.’’

Bu fiyatlarla çiftçinin ayakta kalmasının zor mümkün olmadığını vurgulayan Alp, ‘’Biz bağcıyı dövmek değil üzüm yemek istiyoruz. Çiftçi üreterek ülke ekonomisine katkı yapıyor. Ülkenin 1 Dolar’a, 1 Euro’ya ihtiyacı olduğu bu zor dönemde çiftçinin önü açılmalı. Önümüz açılırsa Antalya olarak 4 elle çalışarak 90 milyon nüfusu 12 ay beslemeye hazırız. Çiftçimiz devletine isyan etmez. Bu ülkenin kahraman çiftçileri üretmeye devam edecek’’ dedi.

Araziler parçalı

Antalya’da arazilerin mülkiyet sorunu olduğu için parçalı olduğunu ve tapu sorunu yaşandığına dikkat çeken Nazif Alp, bu nedenle desteklerden yararlanamadıklarını kaydetti.

Tarımda kullanılan girdilerinin dışa bağımlı olduğunu, işçi ücretlerinin arttığını, buna rağmen işçi bulamadıklarını ve yabancı çalıştırdıklarını anlatan Ziraat Odası temsilcileri, sektör paydaşları olan üretici, aracı ve komisyoncular ile Maliye Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı yetkililerinin bir araya gelerek sorunları birlikte çözülmesini istiyor.

Taban ve tavan fiyat getirilsin

Antalya’daki Ziraat Odası Başkanları, girdi maliyetlerinin artması nedeniyle üreticiler için taban, tüketiciler için de tavan fiyat uygulaması getirilmesini istedi.

Ziraat Odaları Başkanlarının önerileri şöyle:

-Üreticiye 1 Kg üre, 1 litre mazot fiyatı üzerinde taban fiyat verilsin. Tüketicileri korumak için de tavan fiyat uygulaması getirilsin. Ülke genelinde bu uygulamaya çok ihtiyacımız var.

-Üreticilere fatura desteği verilsin.

-Çiftçilerin örgütlenmesi için destek verilmeli. Tedarik zincirinde de sıkıntı var. Üretici, aracı ve çiftçi birlikte hareket ederek sorunları çözmeli.

-Devletimiz her zaman çiftçinin yanındadır. Girdi maliyetlerinin artışına dur denilmeli.

-Muz ve avokado ithalatına kota getirilmeli.

-Tarımsal üretimde planlama ve pazarlama sorunu var. Rusya’ya bağımlı kalmamak için başta Avrupa olmak üzere Afrika, Uzakdoğu ve Ortadoğu’da yeni pazarlar bulunmalı.

-Türkiye’de çiftçi yaş ortalaması 54 oldu. Tarladan kopan genç bir daha geri dönmüyor. Üretici ne üretiyorsa o ürüne destek verilsin.

-Ziraat Odalarının çiftçi adına yapacağı yatırımlara devlet desteği verilsin. Büyük firmalara destek veriliyor ama Ziraat Odalarının yapacağı yatırımlara destek verilmiyor.

-Büyükşehir Belediyeleri daha fazla semt pazarları açılarak, iç tüketimin de artırılması sağlanmalı.

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.