CHP’nin adayı İmamoğlu sahaya inerken AK Parti İstanbul’daki adayını Pazar günü açıklayacak

CHP’nin adayı İmamoğlu sahaya inerken AK Parti İstanbul’daki adayını Pazar günü açıklayacak

ABONE OL
00:06 - 06/01/2024 00:06
CHP’nin adayı İmamoğlu sahaya inerken AK Parti İstanbul’daki adayını Pazar günü açıklayacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çok partili sisteme geçilen 1950’den bu yana CHP’nin üst üste ikinci kez İstanbul’dan Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) için aday gösterdiği ilk isim Ekrem İmamoğlu bugün seçim yarışını başlattı. 2019’da tekrarlandığı için iki kez yapılan seçimlerde rakibi eski Başbakan Binali Yıldırım’ı geride bırakan İmamoğlu’nun ana rakibi olacak AK Parti adayı henüz belirlenmiş değil.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) destek vereceği AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayını Pazar günü açıklayacağını duyurdu.

Kulislerde eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un adı öne çıkarken; İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, Esenyurt Belediye Başkanı Tevfik Göksu ve İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de diğer adaylar arasında yer alıyor.

Anlaşmazlık iddialarının ardından İmamoğlu ve Özel salona birlikte girdi

Ekrem İmamoğlu bugün Haliç Kongre Merkezi’ndeki aday tanıtım toplantısına aralarında sorun iddia edilen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte girdi.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’ten sonra salonu tamamen dolduran partililere hitap eden CHP lideri sahneyi İmamoğlu’na sarılarak terk ederken, ikili aralarında anlaşmazlık olduğu iddialarına da bu şekilde yanıt vermiş oldu.

Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart Seçimleri’nde seçim sloganı “tam yol ileri”.

CHP’nin eski genel başkanlarından Hikmet Çetin protokolde yerini alırken, son kurultayda Özgür Özel’e kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu’nun davet edilmiş olmasına rağmen toplantıya katılmaması dikkat çekti.

Bu durum, 14 Mayıs seçimleri öncesinde “baba-oğul” ilişkisi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu’nun Ekrem İmamoğlu’na kurultay nedeniyle duyduğu kırgınlığın devam ettiği şeklinde yorumlandı.

Yine ceketini çıkarıp kollarını sıvadı

Konuşmasına Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’ndan yaptığı “Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Fakat asla yaptıklarımızı kâfi göremeyiz. Çünkü çok ve daha büyük işler yapmak mecburiyetinde ve azmindeyiz” alıntıyla başlayan İmamoğlu, en büyük alkışı 2019 Seçimleri’nin tekrarlandığı gün Beylikdüzü’ndeki mitingde yaptığı gibi ceketi çıkarıp kollarını sıvayınca aldı.

Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart Seçimleri’nde seçim sloganı “tam yol ileri”. CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı, “daha yeşil”, “daha ulaşılabilir”, “daha özgür”, “krizlere ve afetlere daha dayanıklı” bir İstanbul vadediyor.

Ekrem İmamoğlu’nun isim vermeden “muhalifleri serbest bırakın” söylemini CHP lideri Özgür Özel de Gezi davasından cezaevinde bulunanlar için net bir şekilde ortaya koydu.

Bunlarla birlikte hedef, “tarihi mirasına sahip çıkan” “girişimciliğin ve yaratıcılığın merkezi” bir İstanbul.

İmamoğlu’ndan iktidara: “Enflasyonu düşürün, suçsuz yere içeri attığınız muhalifleri serbest bırakın”

CHP İstanbul Büyükşehir adayının konuşmasında sadece İstanbul’la ilgili mesajlar yoktu. Ekrem İmamoğlu, iktidara karşı da sert eleştiriler yöneltirken kendisinin Atatürk milliyetçisi olduğunun altını çizdi; “Biz adaletli, halkçı, Atatürk milliyetçisiyiz. Biz bu ülkeye yurttaşlık bağlarıyla bağlı her vatandaşımızı aynı derecede eşit, onurlu ve saygın kabul eden insanlarız” diye konuştu.

İmamoğlu iktidarı, “Biz söz verip yapanlardanız. Biz 7-8 yıldır ha bu yıl şahlanıyoruz, ha öteki yıl şahlanıyoruz, olmadı daha ertesi yıl şahlanıyoruz diyenlerden değiliz. Son şahlanış da 2024’e kaldı malumunuz” sözleriyle eleştirdi.

CHP’nin İBB adayı, “İsraf düzeni olarak bize engel olmak, itibar suikastı yapmak ve İstanbul’un kaynaklarına göz koymak yerine gelin önce şu ekonomiyi düzeltin, enflasyonu düşürün. Derin yoksulluğa son verin! Bu ülkeye adaleti geri getirin. Suçsuz yere içeri attığınız muhalifleri serbest bırakın” sözleriyle iktidara mesaj verdi.

Özgür Özel Gezi davasından cezaevinde bulunanlara sahip çıktı

Ekrem İmamoğlu’nun isim vermeden “muhalifleri serbest bırakın” söylemini CHP lideri Özgür Özel de Gezi davasından cezaevinde bulunanlar için net bir şekilde ortaya koydu.

Özgür Özel, “Onun derdi, Gezi davasıdır; Gezi İstanbul’un, hepimizin, Türkiye’nin onurudur; ama o birisinin kinidir, kan davasıdır. Bugün Gezi Parkı duruyorsa sevgili Mücella Yapıcı sayesinde, Tayfun Kahraman sayesinde, Mine Özerden sayesinde, Can Atalay sayesinde duruyor. Atatürk Kültür Merkezi yıkılıp da yerine yenisi yapılmak yerine, yandaşlara, Suudi Arabistanlı iş adamlarına söz verilen AVM yapılmadıysa, AKM AKM adıyla, yenisi duruyorsa; arkadaşlarımız sayesinde duruyor. Şimdi dönmüş diyorlar ki, ‘Orada bize darbe yapmaya çalıştılar; bunları mahkemeler salsa da salmayız, Anayasa Mahkemesi ne derse desin bırakmayız. Kararı ben veririm, ben’ diyor” ifadelerini kullandı.

Özgür Özel’den iktidara Süper Kupa tepkisi

İstanbullular’ı Cumhuriyet’in temel niteliklerine, laikliğine, Anayasa’ya sahip çıkmak için 14 Ocak’ta Ankara Tandoğan Meydanı’nda yapılacak mitinge davet eden Özgür Özel, Suudi Arabistan’da oynanamayan Süper Kupa Finali’nin sorumlusunun da Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu savundu ve iktidarı “iki yüzlülük ve kibirle” suçladı.

Özgür Özel, “Orada Gazi Mustafa Kemal’i utanmadan pazarlık konusu yapmaya niyetleniyorlar. Sonra biz çıkıp, ‘Her şeyden sen sorumlusun da burada niye sorumluluk almıyorsun’ deyince, açıklama yaptırıyorlar: ‘Cumhurbaşkanımızın bu konuya dahli yok, bunu kulüplere sorduk, biz yaptık’ diye. Dahlin yoksa Gezi’den de elini çek, bu milletin evlatlarından elini çek. Yok, her şeyi sen biliyorsan, o maçı da oraya sen götürdün, o Suudi Arabistanlılar’ı, ‘Atatürk’ü istemeyiz, İstiklal Marşı’nı okutmayız’ diyecek hadsizliğin de sorumlusu sensin Recep Tayyip Erdoğan.” ifadelerini kullandı.

CHP’de hedef önce İmamoğlu’nun kazanması sonra İBB Meclisi’nde çoğunluğu sağlamak

Cumhuriyet Halk Partisi 2019 yılındaki yerel seçimlerde İstanbul’da 25 yıldır devam eden AK Parti ve öncülü partilerin (Refah Partisi ve Fazilet Partisi) hegemonyasını yıkarken 1989 seçimlerinden sonra ilk 14 ilçe belediyesini de kazanmıştı.

Ekrem İmamoğlu, iktidara karşı da sert eleştiriler yöneltirken kendisinin Atatürk milliyetçisi olduğunun altını çizdi

2014 Seçimleri’nde Silivri ve Çatalca’yı kaybeden CHP geleneksel olarak güçlü olduğu Şişli, Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy, Ataşehir, Kartal, Maltepe, Sarıyer, Beylikdüzü, Büyükçekmece ve Avcılar’ın yanına Esenyurt ve Küçükmece’yi ekleyerek yeniden 14 ilçeyi kazanmıştı.

CHP 2024 seçimlerinde Pendik, Tuzla, Fatih, Sancaktepe, Eyüpsultan, Üsküdar, Beykoz ve Çekmeköy’de üstünlüğü elde ederek İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Grubu’nda da çoğunluğu elde etmek istiyor.

Şu ana kadar sadece Fatih’te Mahir Polat ve Pendik’te Tarık Balyalı’nın adaylıklarını açıklayan CHP diğer ilçe adaylarını da önümüzdeki haftadan itibaren peyderpey duyuracak.

Üst düzey bir CHP’li yetkili VOA Türkçe’ye İstanbul’daki tüm adaylarının belirlenmesinin Ocak ayı sonunu bulabileceğini belirtti.

VOA tarafından geçilen CHP’nin adayı İmamoğlu sahaya inerken AK Parti İstanbul’daki adayını Pazar günü açıklayacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CHP’nin adayı İmamoğlu sahaya inerken AK Parti İstanbul’daki adayını Pazar günü açıklayacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CHP’nin adayı İmamoğlu sahaya inerken AK Parti İstanbul’daki adayını Pazar günü açıklayacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.