DOLAR

32,4694

-0.06%
EURO

34,7208

-0.73%
ALTIN(gr)

2.435,57

-0,01%
BİST 100

9915.62

-0,01%
CHP’li Torun: ‘’Kumpas ile Karşı Karşıyayız’’

CHP’li Torun: ‘’Kumpas ile Karşı Karşıyayız’’

ABONE OL
15:50 - 01/04/2022 15:50
CHP’li Torun: ‘’Kumpas ile Karşı Karşıyayız’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ana muhalefet partisi CHP’nin yerel yönetimlerden sorumlu yöneticisi Seyit Torun, 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nin üçüncü yıldönümünde basın mensuplarıyla sohbet toplantısı düzenledi. VOA Türkçe’nin de katıldığı toplantıda Seyit, AKP iktidarınca CHP’li belediyelere taraflı yaklaşılmasını eleştirdi.

Son üç yılda “CHP’li belediye yönetimleri aleyhine halka hizmet götürülmesini engelleyecek hamleler” olarak hukuki değişiklikleri ve İçişleri Bakanlığı’nın uygulamalarını hatırlatan Torun, “Kumpas ile karşı karşıyayız” değerlendirmesinde bulundu.

Yakın geçmişte sonuçsuz kalmasına rağmen bugünlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla CHP’li belediyelere yönelik soruşturmalar yürütüldüğünü söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Avcılar, Konak, Gönenç gibi belediyeler ile ilgili soruşturmalar açıldığını ve “bunun devamı gelecek” bilgisine sahip olduklarını kaydetti.

CHP’nin 31 Mart yerel seçimleriyle 11 büyükşehir, 10 il belediyesi, 177 ilçe ve 50 belde başkanlığıyla bugün Türkiye nüfusunun yüzde 51,8’ine hizmet sunduğunu vurgulayan Torun, ancak AKP’nin ötekileştirme politikasını sürdürdüğü görüşünü paylaştı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bakanlıklar tarafından “CHP’li belediyelerce halka hizmet sunulmasını engelleme” yönünde adımlar atıldığını kaydeden Torun, bu amaçla belediyelerce elde edilecek gelirleri sürekli azaltarak, AKP’den devralınmış borçlu belediyeleri daha da borçlandırırken, öteki belediyeleri de daha fazla sıkıntıya sürükleyecek hamleler yapıldığını ifade etti.

Son olarak Resmi Gazete’de 29 Mart’ta yayımlanan 97 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne gündeme taşıyan Torun, “Şimdi de belediyeler elindeki müzelere göz diktiler. Amaç belediyelerce müzelerden sağlanan gelirlere el koyulması. Müzeler Saray’a bağlı hale getiriliyor. Oysa Cumhurbaşkanı’nın Anayasa uyarınca kanunlarla düzenlenmiş konularda kararname yayınlama yetkisi yok. Müzeler konusunda hali hazırda kanuni düzenlemelerimiz var iken belediyelerce müze geliri elde edilmesi engellemek amaçlanıyor. Bu kararnameyi Danıştay’a götüreceğiz” dedi.

Danıştay’ın kararnameyi iptal etmesi ve yürütmesini durdurmasını talep edeceklerini açıklayan Torun’un işaret ettiği kararname, belediyelerin kontrolü altındaki müzeleri daha önce TBMM’ye bağlı iken Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmış Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlama yönünde düzenleme yapıyor. Torun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gelir de sağladığı Galata Kulesi, Hidiv Kasrı, Yerebatan Sarnıcı’nın da farklı gerekçelerle belediye elinden alındığını hatırlattı.

“Saray’ın engellemesi” sürecini anlattı

CHP’li Torun, İstanbul, İzmir, Adana ve Muğla gibi büyükşehir belediyelerince metro gibi ulaşım sorunu çözmeyi hedefleyen projeler için uzun vadeli, düşük faizli uluslararası kredi ve Dünya Bankası gibi kuruluşlardan destekler bulunmasına rağmen Erdoğan’ın bunlara onay vermediğini de söyledi.

Erdoğan’ın toplam 20 milyar Türk Lirası civarındaki projeler için imza atmaması nedeniyle bu büyük kentlerde yatırımlara başlanamadığını belirten Torun, “İstanbul Büyükşehir Belediyemiz eş zamanlı 10’un üzerinde metro hattı yatırımı üzerinde çalışıyor. Bunlar için yurt dışından düşük faizli, uzun vadeli kredi temini sağlandı ancak Saray’dan krediler için onay verilmedi, halen imza da bekletiliyor. Bu krediler için Hazine garantisi verilmesi söz konusu değil. Sadece belediyeler, mahalli idareler ile ilgili bizim yasal düzenlemelerimiz itibariyle yurtdışı borçlanma için onay almak durumunda. Oysa projeler, ANKAPARK gibi kaynakları heba edecek projeler de değil” diye konuştu.

Torun’un eleştirdiği ANKAPARK projesi, dönemin AKP’li belediye başkanı Melih Gökçek’in 801 milyar dolar maliyetle hayata geçirdiği ve 31 Mart 2019’da CHP’li Mansur Yavaş’ın seçilmesiyle birlikte, devrini talep etmesine rağmen belediyeye devredilmeyen eski Atatürk Orman Çiftliği arazisinde kurulu olan özel şirket işletmesindeki yatırım.

İşletmeye açılmayan ANKAPARK Anonim Şirketi’nin son olarak Ankara 21. İcra Dairesi kararıyla geçtiğimiz hafta iflasını açıklamasıyla birlikte alacaklı konumunda olan Ankara Büyükşehir Belediyesi ise, halen bu alanı devralabilmek için yargı kararını bekliyor.

“Hatay’ın EXPO yatırımına hükümet desteği verilmedi”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile dün açılışına katıldıkları uluslararası Hatay EXPO etkinliğini anımsatan Torun, CHP’li Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin EXPO 2022 etkinliği için hazırlıklarını tek başına, kendi kaynaklarından gerçekleştirmek durumunda kaldığını açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, EXPO 2021 HATAY açılışında.

Torun, “Antalya, AKP’li belediye yönetiminde iken (2016 yılındaki) EXPO’nun mekan hazırlıkları gibi pek çok başlıkla merkezi hükümetten kente kaynak aktarıldı. Hatay Büyükşehir Belediyemiz, başkanımız Lütfü Savaş ise hükümetten kaynak alamadı ama şimdiden 2023 yılındaki EXPO’ya ev sahipliği yapabilmesi için AKP’li Kahramanmaraş Belediyesi’ne ise 100 bin dolar civarında kaynak sağlandı. Elbette Kahramanmaraş’a da kaynak aktarılmalı ama Hatay bizim kentimiz. Üstelik Türkiye’nin sınırında, çok ciddi şekilde işsizlik ile mücadele edilmekte olan ve çok yoğun Suriyeli nüfusu ağırlayan bir kentimiz olmasına rağmen Hatay’ı cazibe merkezi yapabilecek EXPO’nun dünkü resmi açılış törenine davet edilmesine rağmen ne Cumhurbaşkanı ne hiçbir hükümet yetkilisi katılmadı. Hatta Hatay Valisi de korkusundan gelemedi, yerine vali yardımcısını gönderdi” diye konuştu.

Üç yılda CHP’li belediyelere karşı yapılanları sıraladı

Torun, CHP’li belediyelere karşı geçen üç yıldaki engelleme hamleleri olarak ise özetle şu hukuki değişiklikleri veya İçişleri Bakanlığı aracılıyla yapılan uygulamaları da anlattı ve şunları söyledi:

‘’Ticaret Bakanlığı düzenlemesiyle belediye şirketlerine atama yapma yetkisi Başkan yerine Belediye Meclisi’ne verildi.
Kentlerdeki UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) yapısı değiştirilerek, belediye temsili yerine merkezi hükümet temsili ağırlıklı yapı oluşturuldu. Böylece İstanbul’da sayısız kez taksi sayısı arttırılması engellendi.
Belediyelerce yapılan sosyal yardımları engellemeye yönelik özellikle de pandemi dönemindeki halkın belediyelere yaptığı bağışlara el konuldu. Eskişehir’de sıcak yemek dağıtımına dahi engelleme yapıldı.
Ocak 2021’de belediye borçlanmasıyla ilgili vergi kesintileri oranı yüzde 50’ye çıkartılarak, özellikle borçlu olarak AKP’den devraldığımız belediyelerimiz daha da borçlu hale getirilmeye çalışıldı.
Aralık 2020’de otopark alanlarıyla ilgili gelirler konusunda belediyeler yerine merkezi hükümete aktarılacak düzenlemesi yapılırken, belediyelere bisiklet yolu gibi projeler yapılması zorunluluğu getirildi. Gelirleri azaltılırken, yatırım yapmaları istendi.
Temmuz 2021’de Turizmi Teşvik Kanunu’nda değişiklik yapılarak, özellikle turizm bölgelerinde yüzde 90 oranında CHP’li belediyeler söz konusu olduğu için belediye gelirlerini azaltmak hedeflendi.
Ocak 2020’de il tanıtım günleri düzenleme yetkisi belediyelerden alınarak valiliklere verildi.
Farklı düzenlemeler ile İstanbul’da Galata Kulesi, Yerebatan Sarnıcı gibi belediyeye gelir sağlayıcı mekanlar belediyemiz elinden alındı. Mesela Ordu’da benim ilçem Gülyalı Belediyesi CHP’li olduğu için yıllardır belediyeye ait balıkçı barınağını belediye elinden alınarak, Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolüne alındı. Bakalım nasıl peşkeş çekilecek, takip ediyoruz.
Son olarak gelirleri nedeniyle belediyeler elindeki müzelere de göze diktiler. Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen kararnameyle düzenleme yapıldı. Bunu Danıştay’a götüreceğiz.”

CHP’li belediyeler üç yılda neler yaptı?

Bu arada CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, üç yılda tüm engellemelere rağmen Kılıçdaroğlu’nun “Siz şikayet etmeyeceksiniz hizmet edeceksiniz” talimatıyla CHP’li belediyelerce hizmet sunuma odaklanıldığını söyledi.

Seçimlerden önce CHP’nin belediyeler ile ilgili vaat ettiği projelerden yaklaşık yüzde 70’ini üç yılda hayata geçirmiş olduğunu açıklayan Torun, “248 belediyemiz, üç yılda, toplam 6 bin 100 projeyi hayata geçirdi” ifadesiyle birlikte CHP’li belediyeler ilgili üç yıllık bilançoyu şöyle özetledi:

“Belediyelerimiz 2019’da 166 olan kreş sayısını, şu an itibarıyla 306’ya yükseltti. Kreşlerin kapasitesi de 13 bin 573’ten, 25 bin 380’e çıkarak yüzde 87 oranında arttı.
2019’da 25 olan öğrenci yurdu sayısı şu an itibarıyla 65’e yükseldi. 3 bin 66 olan yurt kapasitesi de 8 bin 216’ya yükselerek, yüzde 168 oranında arttı.
Kadın sığınma evlerinin kapasitesi, 387’den 554’e yükselerek, yüzde 43 oranında arttı.
Vatandaşlarımıza yeni iş imkanları da sunuldu. 248 belediyemizde, 2019’da ortalama 275 bin çalışan istihdam edilirken, bu sayı 3 yılın sonunda, 305 bine yükselerek, yüzde 11 oranında arttı.
Belediyelerimizdeki toplam kadın istihdamı 2019’dan bu yana; 51 bin 59’dan, 64 bin 989’a yükseldi. Yani yüzde 27,2 arttı. Yönetici kademesinde görev yapan kadın sayısı da 1.317’den 1.995’e yükselerek yüzde 51,4 oranında artış gösterdi.
Belediyelerimiz 3 yılda, 2 bin 852 yeni parkı hizmete açtı. Toplamda 20 milyon 575 bin metrekare, yani yaklaşık 2 bin 900 futbol sahası büyüklüğünde yeşil alan, şehirlerimize kazandırıldı.
Belediyelerimiz, tarım ve hayvancılığa da önemli destekler verdi. Tohum, fide, gübre, zirai ilaç, aşılama, akaryakıt ve büyük/küçükbaş hayvan destekleri üreticilerimize ulaştırıldı. Tarım ve hayvancılık desteklerinin toplam tutarı, 6 milyar 200 milyon liraya ulaştı.​
Belediyelerimiz göreve geldikten sonra bir yıl geçmeden Covid-19 sürecini yaşıyoruz. Ardından derin bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Bu süreçte yardım başvuruları bazı yerlerde üç-dört kat artış gösterdi. 2019’dan bu yana belediyelerimiz, 4,8 milyon haneye sosyal yardımda bulundu. Bu yardımların toplam tutarı bugün itibarıyla 12 milyar 500 milyon liraya ulaştı. Bu yardımların arasında; gıda, ulaşım, ısınma, barınma, fatura, eğitim/kırtasiye ve nakdi yardımlara kadar pek çok kalem bulunuyor. Askıda Fatura, Halkın Bakkalı, Veresiye Defteri gibi dayanışma kampanyalarında şu ana kadar 160 milyon TL tutarında destek toplanarak, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.”

VOA tarafından geçilen CHP’li Torun: ‘’Kumpas ile Karşı Karşıyayız’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CHP’li Torun: ‘’Kumpas ile Karşı Karşıyayız’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CHP’li Torun: ‘’Kumpas ile Karşı Karşıyayız’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.