CHP’den İçişleri Bakanlığı’na Yalova Çağrısı

CHP’den İçişleri Bakanlığı’na Yalova Çağrısı

ABONE OL
11:11 - 27/10/2022 11:11
CHP’den İçişleri Bakanlığı’na Yalova Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı’na ve Bakan Süleyman Soylu’ya, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde seçilmiş Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın görevine iade edilmesi çağrısında bulundu.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, beraberlerinde milletvekilleriyle İçişleri Bakanlığı önünde “Adalet Ne Zaman Gelecek, Vefa Salman Göreve” pankartıyla basın açıklaması yaptı.

Vefa Salman’ın kendisi tarafından savcılığa, emniyete bildirdiği yolsuzluk dosyası nedeniyle haksız şekilde yargılandığını ve bu gerekçeyle Yalova Belediyesi Başkanlığı’ndan uzaklaştırıldığını anımsatan Torun da, “Bu hukuksuzluğu bir an önce bitirin. Sizi tekrar bu bakanlığın önünden adalete davet ediyoruz. Hakka, hukuka davet ediyoruz. Bir gün o kantarda siz de tartılacaksınız. Bu yaptıklarınızın mutlaka ama mutlaka bedelini ödeyeceksiniz” dedi.

Torun, “İçişleri Bakanı’nın eliyle milli irade gasp edilmiştir. İki buçuk yıldır maalesef Yalova Belediye Başkanımız, kendisine atılan her türlü iftiraya rağmen hiçbir şekilde suç unsuru bulunmamıştır. Hiçbir şekilde bir belgeye ulaşılmamıştır. Ve üstelik öyle hazin bir olaydır ki denetçilerin İçişleri Bakanlığı, Sayıştay denetçilerinin bulamadığı, tespit edemediği bir konuyu kendisi bularak ve hem savcılığa hem emniyete hem de İçişleri Bakanlığı’na, gerekli yerlere bildirerek bunu ortaya çıkarmıştır. Ama ne gariptir ki bulduğu için şu anda görevden alınmıştır” ifadelerini kullandı.

Muharrem Erkek de, “Sayın Süleyman Soylu, sen bizim belediye başkanlarımız ile mücadele etmeyi bırak. Senin görevin siyaset yapmak değil. Uyuşturucu baronlarıyla, kara parayla mücadele et. Sizin beceriksizliğiniz, basiretsizliğiniz yüzünden ülkemiz kara parayla mücadelede gri listeye alındı. Sen bunlarla mücadele et” tepkisini gösterdi.

Salman: “Yalova halkının iradesi gasp edildi, ümitli değilim”

CHP’li Vefa Salman ise, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, yarınki davada da hakkında beraat kararı verilmesine ilişkin ümitli olmadığını çünkü dava sürecini hukuki değil siyasi gördüğünü söyledi.

“Yalova halkının iradesi gasp edildi” diyen Salman, kendisi İçişleri’nin kararıyla görevinden uzaklaştırılırken, AKP-MHP çoğunluğundaki belediye meclisi aracılığıyla kendisi yerine AKP’li ismin vekaleten başkanlığa getirildiğini anımsattı.

AKP’nin Yalova’nın yönetimini kendi elinde tutmak istediğini belirten Salman, kendisi tarafından yapılan şikayet ile başlayan dava sürecinde suçlu konumuna düşürülmek istendiğini ve ardından suçsuzluğunu ortaya koyan tüm raporlar dava dosyasına girmesine rağmen halen beraat ettirilmediğini anlattı.

Bu durumu İçişleri Bakanlığı’nın kullandığını söyleyen Salman, “Türkiye’de hakkında dava açılmamış belediye başkanı neredeyse yoktur ama nedense diğer başkanlar, hakkındaki davalar gerekçesiyle görevden uzaklaştırma kararı alınmazken, Yalova’da benim hakkında alındı. Bu arada AKP’li iki ilçe belediye başkanı hakkında yargı kararıyla görevlerinden uzaklaştırılmaları gerektiği belirtildi ancak İçişleri onlar hakkında işlem yapmadı” diye konuştu.

Erkek, Vefa Salman’ın suçsuzluğuna ilişkin dosyayı özetledi

Hukuki sürece ilişkin de detaylı bilgi paylaşan Muharrem Erkek de, dava dosyasındaki bilirkişi raporlarıyla MASAK raporuna atıfta bulunarak, Salman’ın suçsuzluğu belgelenmesine rağmen hala hakkında beraat kararı alınmadığını, “Vefa Salman, Yalova’da 2014 seçimlerinde belediye başkanı olarak seçildi. İstanbul’da olduğu gibi Yalova’da da seçimi yenilediler. Yine kazandı. 2019 yerel seçimlerinde yine kazandı. Yalova tarihinde üst üste üç seçim kazanan tek belediye başkanı. Sandıkta yapamadıklarını işte masa başında yaptılar. Arkamızdaki İçişleri Bakanlığı’nın koltuğunda oturan zatla birlikte. Yalova’da bir kumpas kuruldu. Ve Yalova halkının iradesi gasp edildi. Nasıl mı? 2010 yılında başlayan bir zimmet meselesine ilişkin davayla yani AK Parti dönemine ilişkin bir dosya. Zaten Vefa Salman, bu konuda savcılığa şikayetçi oluyor. Ve ne dramatiktir ki şikayetçi olduğu soruşturma dosyası nedeniyle İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılıyor. Ne zaman? 27 Şubat 2020 tarihinde. Sonrasında Dava uzasın, yıllar sürsün ki Yalova’yı biz ele geçirdik, biz böyle devam edelim. Çünkü demokrasiye saygıları yok. Çünkü seçmenin iradesine artık saygıları yok. Beş ayda belediye başkanımız hakkındaki dava açıldı. Önceki dönem belediye başkanı hakkında ne zaman açıldı biliyor musunuz? Üç yıl sonra daha yeni açıldı. Ve yarın Yalova’da duruşma gerçekleşecek” sözleriyle aktardı.

“Sayın Vefa Salman, seçildiği gün bakanlıklara, valiliklere yazı yazdı, gelin bizi denetleyin diye. Görevden alındığı soruşturma dosyasında raporlar var. Bilirkişi raporu diyor ki; ‘Sayın Vefa Salman ve Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç, bunlar suçsuzdur. Bunların bu eylemlerle bağı, iltisakı yok. Suçsuz bu insanlar.’ Sonra MASAK’tan rapor aldırıyorlar. 7 sülalesini araştırıyorlar Vefa Salman’ın. Hiçbir şey bulamıyorlar. Tertemiz. Sonra mahkeme bir rapor istiyor, Ankara’ya gönderiyor dosyayı. Emekli Sayıştay denetçilerinden oluşan 3 kişilik bilirkişi raporu geliyor mahkemeye. O da diyor ki: ‘Evet, bu iddia edilen eylemlerle ilgili sayın Vefa Salman’ın, Belediye Başkanı’nın ve Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç’in hiçbir bağı yoktur.’ İtiraz ediyor savcı. Hatta ‘bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunun’ diyor” ifadelerini kullanan Muharrem Erkek, “Mahkeme tekrar bilirkişi incelemesi yaptırıyor. En son rapor 17 Ağustos 2022’de geldi. O rapor da ilk rapordaki gibi aynı. Vefa Salman’ın ve yardımcısı Halit Güleç’in bu iddialarla hiçbir bağı yoktur diyor. Peki siz hala niye bekliyorsunuz göreve iade etmek için? Hangi gerekçe ile Yalova halkının iradesini gasp etmeye devam ediyorsunuz?” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen CHP’den İçişleri Bakanlığı’na Yalova Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CHP’den İçişleri Bakanlığı’na Yalova Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CHP’den İçişleri Bakanlığı’na Yalova Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.