CHP’de Tugay ve ilçe adayları kararı tartışmalarla gündemde 

CHP’de Tugay ve ilçe adayları kararı tartışmalarla gündemde 

ABONE OL
10:40 - 30/01/2024 10:40
CHP’de Tugay ve ilçe adayları kararı tartışmalarla gündemde 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CHP Parti Meclisi (PM), İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için Cemil Tugay’ı aday olarak belirledi. Tugay halen Karşıyaka Belediye Başkanı olarak görev yapıyor. Parti Meclisi’nde, kentteki 30 ilçe için de aday isimler belirlendi.

CHP Parti Meclisi, 26 Ocak’taki son toplantısında 1 Şubat Perşembe günü için toplantı kararı almıştı. Ancak Pazartesi günkü Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) ardından sadece “İzmir adayları” konusunda PM toplantısı yapılması kararlaştırıldı.

CHP Genel Merkezi’ne Pazartesi öğleden sonra Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın gelmesiyle birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Tunç Soyer’in aday gösterilmeyeceği yönündeki eğilim gündeme taşındı. Bu durum, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve ekibine yönelik aday belirleme süreçlerinde nasıl karar alındığına ilişkin eleştirileri yeniden tetikledi.

Geçtiğimiz hafta İstanbul’un ilçesi Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin dördüncü kez aday gösterilmemesi üzerine istifa etmesi ve buna karşılık örneğin Büyükçekmece’de şimdiki başkan Hasan Akgün’ün yedinci kez belediye başkanlığına aday gösterilmesi dikkat çekti. Bugün de İzmir kararında, Soyer’in kurultay sürecinde eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemesi, Tugay’ın ise “değişimci ekip” içinde yer alması tartışmayı büyüttü.

İlçelerde ise Cemil Tugay’ın boşaltacağı ve CHP’nin yine kalesi niteliğindeki Karşıyaka Belediye Başkanlığı için aday gösterilen ismin eski İYİ Parti’li olması tepki yarattı. Karşıyaka’da CHP’nin adayı Behice Yıldız İşçimenler Ünsal oldu.

Kurduğu Yoksulluk Ağı adlı sivil toplum kuruluşu ile tanınan CHP’li Hacer Foggo’nun ise Karaburun adayı olması bekleniyordu. Ancak Foggo yine aday gösterilmedi. Foggo, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Kılıçdaroğlu ekibi tarafından da belediye başkan adayı gösterilmemişti.

Çeşme’de ise şimdiki Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın yeniden aday gösterilmemesi eleştiri konusu oldu. Bu ilçede futbol camiasının ünlü isimlerinden Mustafa Denizli’nin kızı Lal Denizli aday gösterildi. Bu tercih de tartışma yarattı.

CHP 864 seçim çevresinde tartışmalarla adaylarını ilan etti

Pazartesi günü son erdiğinde CHP Parti Meclisi, beşinci kez gerçekleştirdiği aday belirleme toplantısında, İzmir’de toplam 30 ilçede 9’u kadın olmak üzere tüm belediye başkan adaylarına karar verdi.

CHP, Türkiye genelinde 30’u büyükşehir belediyesi ve 51’i il belediyesi olmak üzere toplam 1393 belediye başkan adayı belirleyecek. Parti Meclisi, bugüne kadar beş toplantısı kapsamında, 20’si büyükşehir belediyesi olmak üzere 864 seçim çevresinde adaylarını belirledi.

Bugüne kadarki tüm Parti Meclis toplantılarında CHP içinde Genel Başkan Özgür Özel ile eski başkan Kemal Kılıçdaroğlu ekipleri arasında tartışmalar yaşandığı ve bunun CHP’li seçmenlerce yakın takip edildiği görülüyor.

CHP’nin kalesi ilçeler Çankaya, Kadıköy’de tartışmalı mı olacak?

CHP Parti Meclisi, 1 Şubat’ta ve hemen ardından yeniden toplanacak. Ankara’nın Çankaya ilçesi ve İstanbul’un Kadıköy ilçesi gibi CHP’nin kalesi olduğu bilinen yerler için adaylar belirlenecek. Bursa’nın Nilüfer ilçesi de bu kapsamda değerlendiriliyor. Bu ilçelerde çok sayıda aday adayı olmasının yanı sıra mevcut başkanlar ile devam edip etmeme kararı da CHP yönetimi üzerinde baskı unsuru oluşturuyor.

CHP Parti Meclisi, henüz Akdeniz bölgesindeki tüm iller ve ilçeler konusunda da kararını şekillendirmedi.

Eren Erdem’den Tugay’a ağır suçlamalar ile tartışma alevlendi

Kemal Kılıçdaroğlu dönemindeki MYK ve PM üyesi Eren Erdem, Özgür Özel yönetimine yönelik eleştirilerinde bugün İzmir konusuna odaklandı.

Erdem, CHP’nin ve Kılıçdaroğlu’nun “beşli çete” ifadesiyle adlandırdığı AK Parti iktidarına yakın şirketlerden Cengiz Holding ile Cemil Tugay arasında ilişki bulunduğunu öne sürdü.

Eren Erdem’in suçlamalarına karşın Cemil Tugay’ın 2019 yılı Mart ayında da Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP tarafından Karşıyaka adayı yapılmış olmasına dikkat çekildi. Aynı zamanda Cengiz Holding’e 2019 yılı Ekim ayında ihale verilmiş olduğu için bunun neden bugüne kadar örneğin partide disiplin suçu konusu olmadığı soruları da gündeme taşındı.

Cemil Tugay ise, adaylığı resmen ilan edildikten sonra “Değerli İzmirliler, gözbebeğimiz İzmir’in daha parlak bir geleceğe sahip olması için yola çıkıyoruz. Bugün buradan tüm İzmirlilere, İzmir’de yaşayan herkes için, hiç durmadan çalışacağımızın sözünü vermek istiyorum. Sorunlara kalıcı çözümler üretecek, İzmir’i geleceğe taşıyacak ve çok çalışacağız. Gururluyuz, heyecanlıyız ve hazırız. Şimdi hep birlikte, İzmir için daha ileriye” mesajını paylaştı.

VOA tarafından geçilen CHP’de Tugay ve ilçe adayları kararı tartışmalarla gündemde  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CHP’de Tugay ve ilçe adayları kararı tartışmalarla gündemde  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CHP’de Tugay ve ilçe adayları kararı tartışmalarla gündemde  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.