CHP’de Parti Meclisi yarışında Özel’e Salıcı muhalefeti

CHP’de Parti Meclisi yarışında Özel’e Salıcı muhalefeti

ABONE OL
14:59 - 06/11/2023 14:59
CHP’de Parti Meclisi yarışında Özel’e Salıcı muhalefeti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CHP 38. Olağan Kurultayı’nda partinin en üst yönetim organı Parti Meclisi (PM) seçiminde, yeni genel başkan Özgür Özel’in anahtar listesine karşı İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı aday listesi çıkardı.

CHP PM organı 60 üyeden oluşmakla birlikte, bunun 8 üyesini Bilim Kültür Sanat Platformu (BKSP) şeklinde Genel Başkan’ın 12 kişilik listesinden seçim yapılan bölümü oluşturuyor. BKSP yani 8 üye için sadece Genel Başkan’ın listesinden seçim yapılması söz konusu. Bunun dışındaki 52 PM üyeliği içinse çarşaf liste şeklinde başvuran tüm adaylar yarışıyor.

CHP Parti Meclisi’nin geçmişte 80 üyeyken 60 üye olması ise eleştiri konusu olduğundan gelecek haftalarda yapılacak tüzük kurultayında bunun değiştirilmesi bekleniyor. CHP PM’nin yine 80 üye veya 100 üye şeklinde yeniden şekillendirilmesi talebi gündemde.

CHP’de parti üyeliğiyle ilgili denetim ve gerektiğinde ihraç yetkisine sahip Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) ise 11 kişiden oluşuyor.

CHP 38. Olağan Kurultayı’nın ikinci günü PM ve YDK seçimi süreciyle başladı. Ancak pek çok geçmiş kurultayda olduğu gibi üçüncü güne yani bugüne sarktı.

CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel kurultayda oyunu sandığa atıyor.

Bugün saat 01.45 itibariyle başlayan PM seçiminde ise, BKSP haricindeki 52 PM üyeliği koltuğu için 387 aday var. Seçimde YDK üyeliği için 102 aday yarışıyor.

Uzun süre devam etmesi beklenen seçimde, hem 387 PM adayı hem de 102 YDK adayı için çarşaf listeler hazırlandı.

CHP 38. Olağan Kurultayı’nda parti örgütü temsilcisi 1366 kayıtlı delege artık sandık başında bu çarşaf listeler üzerinden seçim yapıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı kaybetmesi nedeniyle bu delegelerden bazılarının bugünkü oylamaya katılması beklenmiyor. Genel Başkanlık seçiminin ilk turunda 1360 delege ve ikinci turunda ise 1364 delege katılım göstermişti.

Kemal Kılıçdaroğlu Kurultay’a küstü mü?

CHP 38. Olağan Kurultayı, “Demokrasi ve Birlik” başlığıyla Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde başladı. Ancak Kılıçdaroğlu, dün sabah erken saatlerde, Özgür Özel karşısında genel başkanlığı kaybettiği ikinci tur oylama sonucunu beklemeksizin salondan ayrılmıştı.

Sonuç açıklandıktan sonra Özgür Özel’in genel başkanlığı kazanmasını sadece sosyal medya platformu X’ten bir mesaj ile kutlayan Kılıçdaroğlu’nun, bugün gün boyunca geçiş sürecine ve kurultaya ilişkin Özel ile temas kurmadığı öğrenildi.

Kurultayın doğal delegesi durumundaki Kılıçdaroğlu’nun PM ve YDK seçimi için salona gelip gelmeyeceği merak konusuydu. Ancak saat 02.30 itibariyle Kılıçdaroğlu’nun oylamaya katılmayacağı bilgisi söz konusu.

Dolayısıyla Kılıçdaroğlu, dün sabah genel başkanlık yarışı bitiminde Özgür Özel ile birlikte kurultay delege heyetini selamlamamıştı. Kılıçdaroğlu, bugün de PM seçimi kapsamında salona gelerek kurultaya dolayısıyla parti örgütüne veda etmeyi tercih etmedi.

Kılıçdaroğlu değil Salıcı muhalefeti listesi salonda

Kemal Kılıçdaroğlu’nun, genel başkanlığı kaybetmesiyle birlikte dün gün içinde CHP Genel Merkezi’nde makam odasını toplamayı tercih ettiği de öğrenildi.

Bugünkü seçiminde gözler Kılıçdaroğlu’nu arayacak olsa da parti içi iktidardan parti içi muhalefet konumuna geçmiş olan ekip arkadaşı Oğuz Kaan Salıcı ise, PM ve YDK için liste hazırladı.

Kılıçdaroğlu ekibinde 14 Mayıs öncesinde Parti Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev alan Salıcı, aynı zamanda Özgür Özel’in diğer beş siyasi partiye 39 milletvekili verilmesinden de sorumlu tuttuğu isim.

CHP İstanbul Milletvekili Salıcı, seçim sürecinde ittifak görüşmelerinden sorumlu olduğu yönünde eleştirilmesine karşın parti örgütünde desteği olan bir isim olduğu için PM’de etkisi olacağı düşünülüyor.

Oğuz Kaan Salıcı, CHP’nin seçilmiş genel başkanı Özgür Özel’in listesine alternatif liste yayınladı.

Salıcı’nın, “Denge Denetleme Listesi” adı altında, Kılıçdaroğlu’nu desteklemiş milletvekili ve partililer yer aldı. Bu listede Kılıçdaroğlu’nun 14 Mayıs sonrası görev verdiği MYK’daki genel başkan yardımcısı Semra Dinçer göze çarptı. CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka da bu listede.

Yine Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da listede.

Özel’in anahtar listesinde yer alan Ecevit Keleş’in, Salıcı’nın listesinde de olması dikkat çekti.

Özgür Özel’in anahtar listesinde kimler var?

CHP’nin seçilmiş genel başkanı Özel’in anahtar listesinde ise, sabah 81 il başkanından aldığı öneriler doğrultusunda isimler bulunduğu görüldü.

Özel’in yedi coğrafi bölge dağılımını gözeterek hazırladığı PM anahtar listesinde, Kılıçdaroğlu’nun son MYK’sında görev alan genel başkan yardımcısı Tahsin Tarhan “istisna” isim oldu.

PM listesinde, değişimci ekip olarak tanınan Selin Sayek Böke, Burhanettin Bulut, Suat Özçağdaş, Gamze Taşçıer, Gökçe Gökçen, Murat Bakan, Gökhan Zeybek, Özgür Karabat, Ulaş Karasu, Deniz Yücel yer aldı. Milletvekili Süleyman Bülbül ise hukukçu olması nedeniyle YDK listesinde bulundu.

Bilim Yönetim Kurulu Platformu listesinde ise Fethi Açıkel, Gülşah Deniz Atalar, Yankı Bağcıoğlu (emekli subay), Baran Bozoğlu, Volkan Demir, Ali Rıza Erbay, Armağan Erdoğan, Gökçe Gökçen, Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Andaç Pamuk, Tolga Sağ ve Prof. Dr. İlhan Uzgel yer aldı.

Özgür Özel’in anahtar PM’sinin tam listesi şöyle açıklandı:

Burhanettin Bulut, Ensar Aytekin, Özgür Ceylan, Sezgin Tanrıkulu, Ediz Ün, Hikmet Yalım Halıcı, Gökan Zeybek, Özgür Karabat, Suat Özçağdaş, Deniz Yücel, Murat Bakan, Cumhur Uzun, Murat Çan, Ulaş Karasu, Hüseyin Can Güner, Bedirhan Berk Doğru, Berker Esen, Cem Aydın, Umut Dikili, Uğurcan İrak, Ahmet Hakan Uyanık, Ali Abbas Ertürk, Ali Haydar Fırat, Vahap Tuncer, Hüseyin Yaşar, Erkan Aydın, Haşim Öztürk, Bülent Nuri Çavuşoğlu, Dursun Bulut, Erdal Aksünger, Ertan Akbaba, Mahir Yüksel, Murat Sönmez, Turgay Özcan, Hikmet Erbilgin, Cenk Erdöl, Necati Yağcı, Alkım Denizaslani, Erhan Adem, Ecevit Keleş, Ahmet Kaya, Bora Terzi, Eylem Ertuğ Ertuğrul, Yalçın Görgöz, Dilşat Korkulu, Sinan Adıyaman, Tahsin Tarhan, İsmail Atakan Ünver, Ozan Işık, Baki Aydöner, Murat Kubilay, Gamze Taşcıer, Gizem Coşkun, Melisa Uğraş, Canan Taşer, Aysu Bahar Gülbek, Sevgi Kılıç, Sinem Kırçiçek, Gül Çiftçi, Selin Sayek Böke, Şengül Yeşildal, Şaziye Öztürk, Erbil Aydınlık, Pınar Uzun Okakın, Altınay Görmüş, Hacer Taş Gültepe, Zeliha Aksaz Şahbaz, Burcu Düzen, Nazan Güneysu, Fatma Köse, Şadi Özdemir.

YDK listesi ise şöyle: Ekincan Aksoy, Esin Fatma Temel, Süleyman Bülbül, Turan Taşkın Özer, İsmail Emre Telci, Deniz Çakır, Özkan Tice, Muhittin Tığlı, Özgür Sağlam, Deniz Demiröz, Ali Balta, Aysemin Gülmez, Ayça Akpek, Nurdan Yücel ve Hümeyra Akkuş.

VOA tarafından geçilen CHP’de Parti Meclisi yarışında Özel’e Salıcı muhalefeti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CHP’de Parti Meclisi yarışında Özel’e Salıcı muhalefeti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CHP’de Parti Meclisi yarışında Özel’e Salıcı muhalefeti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Yunus Uslu

    Bunca yildir CHP genel baskanligi yapan Kilicdaroglu 12 defa secim kaybederek dunyanin an piskin surati siyaset adami olarak tarihine gecti. Istifa ederek yeni liderlik yarisi acacagina, baskanlik koltugunda oturmayi surdurmek istedi ve kaybetti. Kaybedince, bunca yildir destekcisi olan parti uyelerine selamsiz sabahsiz partiyi terketti. “Ben Aleviyim, ben Kurtmenim” diyen Kilictaroglu’nun gercekten kim oldugunu parti yoneticilerinden duymak isteriz. Selamlarimla,

    Yanıtla
    +0
    -0