CHP’de “Kılıçdaroğlu istifaları” gölgesinde adaylar için karar günü

CHP’de “Kılıçdaroğlu istifaları” gölgesinde adaylar için karar günü

ABONE OL
21:10 - 26/01/2024 21:10
CHP’de “Kılıçdaroğlu istifaları” gölgesinde adaylar için karar günü
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de yerel seçimler için geri sayım sürecinde ana muhalefet partisi CHP, bu akşam Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin istifasını değerlendirerek, İstanbul’un ilçe belediye başkanlıklarıyla ilgili karar vermeye hazırlanıyor.

CHP, geçtiğimiz yıl 4 Kasım’da parti yönetimindeki değişikliğin ardından gerçekleşecek ilk seçim olan 31 Mart’taki yerel seçimler öncesinde “kırgınlıklar, tartışmalar ve istifalar” gerilimi yaşıyor.

“Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler tasfiye ediliyor”

Bugün 232 yerleşim yerindeki adaylar konusunda karar vereceği açıklanan CHP Parti Meclisi (PM) öncesinde, İstanbul Milletvekili Gamze İlgezdi’nin eşi olan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi istifa etti.

İlgezdi, “CHP’nin son kurultayında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler partimizden tek tek tasfiye ediliyor. CHP’nin her kademesinde gece gündüz görev almış 40 yıllık bir partili olarak bu yaşananlar hem beni hem de milyonlarca partilimizi üzmüştür. Partimizin değerlerinin bu kadar hoyratça harcanmasına gönlüm razı değildir. Bu vesileyle 40 yıldır mensubu bulunmaktan onur duyduğum partimden istifa ediyorum” mesajını paylaştı.

Ataşehir’de üç dönemdir başkanlığı yürüten Battal İlgezdi’nin, kendisi yerine eski İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in kararlaştırıldığı bilgisini aldığı için istifa ettiği aktarıldı.

İlgezdi’nin, İstanbul’un ilçeleriyle ilgili İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tek başına karar verdiği iddiasını ve bunun parti örgütünde hoşnutsuzluk yarattığı görüşlerini paylaştığı da iletildi.

Bu istifa gölgesinde CHP PM ise, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı da sarktığı için iki saat gecikmeyle saat 20.00’de başladı.

CHP PM’de, Kemal Kılıçdaroğlu’nun sandık güvenliği ve seçim sonuçlarıyla ilgili suçlayarak istifasını istediği Onursal Adıgüzel’in Ataşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilmesine yönelik tartışma yaşanması bekleniyor.

“Kılıçdaroğlu’na yakınlık veya uzaklıkla ilgili bir kriter asla söz konusu değil”

Parti Sözcüsü Deniz Yücel ise, CHP PM toplantısı öncesinde Merkez Yürütme Kurulu (MYK) bitiminde düzenlediği basın toplantısında, İlgezdi’nin tepkisine yanıt verdi. “İstifa tek taraflı bir irade beyanıdır. Bize ulaşan böyle bir bilgi yok” diyen Yücel, “Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın isimlere tasfiye etme uygulaması” iddiası içinse şunları söyledi:

“Adaylar belirlenirken, bir kişiye yakınlık ya da uzaklık asla ve asla kriter olamaz. Hele hele Kemal Kılıçdaroğlu gibi CHP’nin uzun süre genel başkanlığını yapmış, genel başkanlık yaptığı sürede büyük başarılara imza atmış, Türk siyaset tarihinde geçmişte örneği olmayacak bir şekilde demokratik bir kurultay ile görevi şu andaki Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’e devretmiş bir kişiye yakınlık ya da uzaklığın kriter olması asla ve asla söz konusu değildir. Biz değişim sürecinde, Özel’in liderliğinde bu yola çıkarken; bu partinin şeffaf, demokratik, katılımcı ve ortak akılla yönetilmesi konusunda bir iddia ortaya koyduk. Adaylarımız da bu kriterlere uygun bir şekilde belirlenmektedir.”

CHP MYK İzmir adayı için kararı son haftaya bıraktı

Özgür Özel başkanlığındaki CHP MYK toplantısı sonucunda ise, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday kararı gelecek haftaya bırakıldı. Bu noktada, Ataşehir’deki istifayla birlikte İstanbul’un ilçeleriyle ilgili olası tartışma ihtimaliyle Tunç Soyer’in mevcut belediye başkanı olduğu İzmir konusunda bugün karar verilmeyeceği bildirildi.

CHP Parti Sözcüsü Yücel, “İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayımızın, ilçe başkan adaylarımızın açıklanmamasının sebebi; partimizin yetkili kurullarının, organlarının, yetkililerinin titizlikle çalışma yapmalarıdır. İzmir’in ilçeleri ile ilgili bir tartışma, sorun, çatışma olduğu konusunda bende herhangi bir bilgi yok” ifadesini kullandı.

Ancak bugünkü PM’de İzmir’in bazı ilçeleri gündemde iddiası da var. Bu bakımdan Bornova’da Ömer Ekşi ve Konak içinse mevcut Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in adı geçiyor.

Özgür Özel yönetimi PM’ye hangi aday isimlerini sunuyor?

CHP Parti Meclisi’nde, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için mevcut başkan Muhittin Böcek’in az farkla, oy çokluğuyla yeniden aday olması yönünde karar alındığı iddia edildi.

Antalya’nın merkezi ilçesi Muratpaşa adayı için karar yine haftaya bırakıldı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı içinse AK Parti’nin adayı Aydın Ayaydın’ın karşısına mevcut Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın parti meclisine sunulacak.

İstanbul’un ilçelerinde son durum

İstanbul’un ilçelerinde ise, Ataşehir’de Onursal Adıgüzel’in yanı sıra Şişli’de Emrah Şahan, Maltepe’de mimar Esin Köymen, Beşiktaş’ta mevcut başkan Rıza Akpolat, Beylikdüzü’nde mevcut başkan Mehmet Murat Çalık, Kartal’da mevcut başkan Gökhan Yüksel, Büyükçekmece’de mevcut başkan Hasan Akgün ve Küçükçekmece’de mevcut başkan Kemal Çebi ve Bahçelievler’de eski milletvekili Gülizar Emecan’ın aday gösterilmesi önerisi gündemde. Böylece parti yönetimi, Maltepe’de iki dönemdir görevdeki Ali Kılıç’ın üstünü çizdi.

Çankaya’da Taşdelen dönemi bitiyor mu, Polatlı’da MHP’li aday mı?

Ankara’nın ilçelerinde ise, CHP’nin yıllardır AK Parti karşısında yenildiği Mamak’ta ise parti örgütü talebiyle Veli Gündüz Şahin’in aday gösterilmesi önerisi söz konusu. Bu sefer kazanılabileceği ileri sürülen Gölbaşı’nda Yakup Odabaşı ismi listede.

CHP’nin kalesi Çankaya ilçesinde ise iki dönemdir görevdeki Alper Taşdelen’in yerine PM üyesi Hüseyin Can Güner’in aday gösterilmesi gündemde.

Ankara’da MHP’nin kalesi niteliğindeki Polatlı ilçesinde ise, aday gösterilmediği için MHP’den istifa kararı alan Mürsel Yıldızkaya’nın CHP’den aday gösterilebileceği aktarıldı.

Edirne’de ön seçim kararıyla Recep Gürkan adaylığını çekti

Bu arada Edirne’de mevcut belediye başkanı Recep Gürkan, CHP yönetiminde bu ilde ön seçim kararı alınmasıyla aday adaylığı başvurusunu geri çektiğini açıkladı.

Ön seçim sözüyle adaylıktan vazgeçtiğini vurgulayan Gürkan, özetle, “Edirne’de CHP’mizin 20 yıldır kesintisiz kazandığı Edirne Belediye Başkanlığını önümüzdeki dönemde de sürdürmesi amacıyla, ilk günden bu yana adayın önseçimle belirlenmesi konusunu her platformda savundum. Bugün düşüncelerimi Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel ile de paylaşarak adayımızın ön seçimle belirlenmesi ve ön seçime katılmayacağımı, örgütün beklediği adayın kazanması için sonuna kadar çalışacağımızı ve Edirne’yi tekrar kazanacağımızı kendilerine ilettim. Kendileri de Edirne’miz de adayımızın önseçimle belirlenmesinin en doğru karar olduğunu belirtti. Ön seçimin Edirne’mize, aday adaylarımıza ve CHP’mize başarılar getireceği inancıyla sevgi ve saygılar sunuyorum” açıklaması yaptı.

VOA tarafından geçilen CHP’de “Kılıçdaroğlu istifaları” gölgesinde adaylar için karar günü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CHP’de “Kılıçdaroğlu istifaları” gölgesinde adaylar için karar günü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CHP’de “Kılıçdaroğlu istifaları” gölgesinde adaylar için karar günü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Yunus Uslu

    Biraz once Turkiye’de yerel secimlere katilacak siyasi partilerin sayisini okudum. Bu sayisi partiler sayisi enflasyonunda en buyuk sebep buyuk siyasi partilerin halka ulasamamalaridir. Turkiye Cumhuriyetinde yuz yillik egitimden, sonra basta CHP olmak uzere, siyasi partilerin programlari olmadigindan, parti yonetimleri, Islam oncesi Arabistan’daki gib,i kabile yontimine gectiler! Umarim kulaklarini tikamazlar ve yeni partilerin mesajlarini dikkatle dinlerler. Selamlarimla,

    Yanıtla
    +0
    -0