CHP’de Esenyurt ve Güngören’de adaylar değişti, Hatay’da ‘Lütfü Savaş’la devam’ kararı alındı

CHP’de Esenyurt ve Güngören’de adaylar değişti, Hatay’da ‘Lütfü Savaş’la devam’ kararı alındı

ABONE OL
16:16 - 20/02/2024 16:16
CHP’de Esenyurt ve Güngören’de adaylar değişti, Hatay’da ‘Lütfü Savaş’la devam’ kararı alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Aday listelerinin il ve ilçe seçim kurullarına teslim edilmesine saatler kalmasına rağmen Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) hareketlilik devam ediyor.

Ana muhalefet partisi Pazartesi günü akşam saatlerinde deprem yüzünden eleştirilerin odağında olan CHP’li Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın yeniden adaylığı konusunda günlerdir devam eden tartışmaların ardından yola kendisiyle devam kararı aldı.

Parti yönetimi, İstanbul’un iki ilçesi Güngören ve Esenyurt’ta ise “sağlık sorunları” nedeniyle adaylıktan çekilen belediye başkan adayları yerine aday gösterilen isimleri açıkladı. Partiden yapılan bilgilendirmede, “İstanbul Güngören ve Esenyurt ilçe belediye başkan adaylarımız, sağlık sorunları nedeniyle adaylıktan çekilmiştir. Ali Gökmen ve Temel Akkoçlar’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından Esenyurt ilçesi için Prof. Dr. Ahmet Özer ve Güngören ilçesi için Yüksel Yalçın belediye başkan adayı olarak atanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

DEM Partili yetkili özellikle Esenyurt için “kent uzlaşısı” kavramını hatırlatmıştı

Geçtiğimiz günlerde VOA Türkçe’ye bilgi veren bir DEM Parti yetkilisi, CHP’nin İstanbul’un bazı ilçelerindeki tercihlerinden rahatsız olduklarını dile getirmişti.

DEM Partili yetkili, “Özellikle Esenyurt ve Adalar’daki aday tercihlerini hem Sayın İmamoğlu’nun hem de bizlerin vurguladığı ‘kent uzlaşısı’ kavramı çerçevesinde değerlendirmek mümkün değil. Sayın Eş Başkanımız’ın yaptığı açıklamalara rağmen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı tercihi yapıldı. Ayrıca Tunç Soyer’den de bir rahatsızlığımız yoktu” demişti.

Esenyurt’un yakın geçmişteki siyasi tercihleri nasıldı?

İstanbul’un en büyük ilçesi Esenyurt, 15 yıl AK Partili belediye başkanları tarafından yönetildikten sonra eski ilçe başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un aday olduğu 2019 Seçimleri’nde yüzde 51,55 oyla CHP’nin kontrolüne geçti.

14 Mayıs Seçimleri’nde ise yüzde 33,50 oyla ilçede birinci parti Ak Parti olurken onu yüzde 23,71 ile CHP ve yüzde 18,73’le Yeşil Sol Parti takip etti. Bugün Ekrem İmamoğlu’nu desteklemek için ilçe yönetim kurulunun istifa ettiği İYİ Parti yüzde 5,70, aday çıkarmayacak olan Türkiye İşçi Partisi (TİP) ise yüzde 3,65 oy oranına ulaştı.

Yine aday çıkarmayacak ve önceki yıllarda Kıraç beldesinde belediye başkanlığı yapan Ak Parti adayı Hamit Öncü’yü destekleyecek MHP ise yüzde 6,48 oy almıştı.

Türkiye’nin en yoğun göç alan ve yaklaşık 1 milyon nüfusuyla en büyük ilçesi Esenyurt’ta Van, Kars, Ardahanlı nüfusun seçimlerde belirleyici oluyor.

Sarıyer ve Adalar’daki değişiklik ihtimal dahilinde

Sarıyer ve Adalar’la ilgili de CHP’nin bir değişikliğe gitmesi sürpriz olmayacak.

Bugün aday gösterilmediği için bağımsız adaylığını açıklamaya hazırlanırken CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den gelen son dakika telefonuyla kararını Salı gününe erteleyen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ya kendisinin ya da kendisinin onay vereceği bir üçüncü aday gösterilmesini bekliyor.

Kulislerde Sarıyer’in güçlü ismi Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ise son ana kadar Oktay Aksu’nun aday kalması için uğraş vereceği söyleniyor.

Adalar’da ise Erdem Gül’ün yerine aday gösterilen eski ilçe başkanı Ali Ercan Akpolat’ın da son dakikada geri çekilerek yerine eski İstanbul milletvekili ve Şişli Belediye Meclis üyesi Selina Doğan’ın aday olabileceği iddia ediliyor.

CHP’de Lütfü Savaş’la devam

CHP’de en büyük krizin Hatay’da yaşandığı belirtiliyor. Depremin vurduğu kentte eleştirilerin odağındaki isimlerden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın yeniden adaylığı Pazartesi geç saatlere kadar tartışmalıydı. CHP Genel Başkanlığı’ndan yapılan son dakika açıklamayla “Partimizin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı üzerine yapılan son değerlendirmeler sonucunda; il örgütümüzün, ilçe örgütlerimizin, ilçe belediye başkan adaylarımızın talep ve mutabakatları üzerine Lütfü Savaş’ın adaylığının devamına karar verilmiştir” denildi.

Pazartesi günü yapılan Özel-Savaş görüşmesi sonrası Antakya’da yapılan mitinge uzaktan bağlantıyla katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş, “Yarın büyük bir açıklamamız olacak” demiş ve bu bağımsız olarak seçimlere girecek şeklinde algılanmıştı.

6 Şubat depremlerinin yıldönümünde vatandaşların tepkisini çeken Lütfü Savaş’ın, o gün kendisine en sert eleştiri getiren isimlerden olan eski milli futbolcu Gökhan Zan TİP’in Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilmişti.

VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre Pazartesi Türkiye İşçi Partili ve Cumhuriyet Halk Partili yetkililer arasında bir görüşme yapılmış, görüşmede TİP’li yetkili CHP’li muhatabına Hatay Barosu Başkanı Cihat Açıkalın’ın aday gösterilmesi halinde Gökhan Zan’ın adaylıktan çekilerek CHP’li adayın kampanyasında çalışabileceği güvencesini vermişti. CHP’nin Lütfü Savaş’la devam etme kararının ardından Gökhan Zan’ın bu noktada TİP adaylığından çekilmesi beklenmiyor.

14 Mayıs Seçimleri’nde yüzde 8,56 oy oranına oy oranına ulaşan TİP, yerel seçimlerde deprem ve sonrasındaki halkla doğrudan temas kurduğu Defne ve Samandağ ilçelerinde kazanma iddiasına sahip.

VOA tarafından geçilen CHP’de Esenyurt ve Güngören’de adaylar değişti, Hatay’da ‘Lütfü Savaş’la devam’ kararı alındı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CHP’de Esenyurt ve Güngören’de adaylar değişti, Hatay’da ‘Lütfü Savaş’la devam’ kararı alındı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CHP’de Esenyurt ve Güngören’de adaylar değişti, Hatay’da ‘Lütfü Savaş’la devam’ kararı alındı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.