CHP, YURTDIŞINI CİDDİYE ALMIYOR

CHP, YURTDIŞINI CİDDİYE ALMIYOR

ABONE OL
00:23 - 14/06/2021 00:23
CHP, YURTDIŞINI CİDDİYE ALMIYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da sosyal demokratlar, yurtseverler, solcular CHP’nin yurtdışı örgütlenmesini tartışmaya devam ediyor. Gerek Alman siyasi partilerde aktif çalışan ve gerekse Almanya’da çeşitli sivil toplum kuruluş örgütlerinde emek vermiş kanaat önderlerinin önerilerini, fikirlerini sansürsüz bir şekilde yayınlamaya devam ediyoruz.

Büyük umutlarla kurulan CHP Yurtdışı Örgütlenmesi sürecinde neler yaşanıyor. Gazetemiz CHP dosyasını açarak, CHP’nin Yurtdışı Örgütlenmesinin önündeki engelleri tartışmaya açtı. Yurtdışında CHP neden 3.parti ve CHP’li seçmen neden istenilen düzeyde sandığa gitmiyor? Olası bir erken seçimde CHP’nin başarısı ne olur?

Düsseldorf’ta yaşayan gazeteci Fazilet Yoleri, yurtdışındaki sorunların adresini CHP genel merkez olarak görüyor. Yoleri’nin fikirlerini ve önerileri şu şekilde:

SOSYAL DEMOKRAT SİYASİ KÜLTÜR

„CHP’nin Avrupa’da başarı sıralamasında gittikçe geriye düşmesini partinin Türkiye’deki yapısından ayrı düşünmek mümkün değildir. Türkiye’de tüm diğer partilerden en çok batı demokrasilerini savunan bir parti olmasına rağmen CHP yapı ve işleyiş olarak doğulu bir parti olmaktan çıkamamaktadır. Bunu her şeyden önce parti içi demokrasinin bir türlü yerleşmemesinde görmekteyiz. Parti tabanının belirleyici etkisi düşüktür, önemli kademelerde gençlere yer verilmemektedir. Yeni yüzlere, yeni ifade biçimlerine rastlamak mümkün değildir. Kısacası yenilenme, deri değiştirme, taze kana izin verilmemektedir. Bu geçmişte de böyleydi, bugün de böyle. Bundan başka disiplin, örgütlü çalışma, hiyerarşinin işlemediği son derece açıktır. Bunlar uygulamada partiyi ilerletmek yerine, sadece kaosa neden olmaktadır.

ÖRGÜTLÜ PLANLI ÇALIŞMA

Avrupa’daki CHP örgütlenmelerine değinmek istenirse tam da bu kaosun başarısızlıkta en önemli rolü oynadığını tespit etmek zor değildir. CHP’nin Avrupa örgütlenmesini ciddiye aldığını ve buna uygun davrandığını da düşünmüyorum. Örgütlü, planlı ve çaba görülmedi. Avrupa için Avrupa şartlarına göre belirlenmiş ilkeli ve sürekli bir programa şahit olmak mümkün değil. Türkiye’den gelen değişik kişilerin, değişik bölgelerde, birbirilerinden bağımsız toplantı yaptıklarını yaşadık. Biri Genel Başkan yardımcısı, diğeri parti grubundan biriydi. Hangisi CHP’den gönderilmişti?  Merkezden iki ya da birden fazla grubun kendi başına hareket ettiği izlenimi veren bu görüntünün sonuçları da ona göre olacaktı.

MİLLETVEKİLİ İHTİRASI

Bunlar CHP’de sosyal demokrat siyasi kültürünün yerleşmediğini, partiye üye olan çoğunun „milletvekili “olma, bireysel ihtiraslarının peşinde olduğuna da çok şahit olduk. Bu da tam bir Doğu / Orta Doğu parti anlayışıdır. Çıkar ve kişisel kaygılar, güçlü ve siyasete yön verecek bir atılımın önünü kesiyor. Oysa özellikle CHP’de asıl amaç demokrasiyi sağlamak için her bir CHP’linin tüm enerjisini tutarlı ve örgütlü bir şekilde buna kanalize etmek gerekmektedir. Bu yapılmadığı sürece ne Türkiye’de ne Avrupa’da ciddi bir büyüme ve güçlenme bundan böyle de beklenemez “

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.