CHP yerel seçimden zaferle çıktı, 14 büyük şehri kazandı

CHP yerel seçimden zaferle çıktı, 14 büyük şehri kazandı

ABONE OL
14:14 - 01/04/2024 14:14
CHP yerel seçimden zaferle çıktı, 14 büyük şehri kazandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye dün 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçti.

31 Mart yerel seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) elindeki Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya’nın yanısıra Bursa’yı da kazanarak, Türkiye’nin en büyük beş ilinde yerel yönetimin başına geldi.

CHP, 47 yıl sonra ilk kez seçimden birinci parti olarak çıkarken, AK Parti kurulduğu 2001’den bu yana ilk kez, ikinci parti konumuna geriledi.

Partilerin Türkiye genelinde aldığı oy oranlarına bakıldığında, CHP yüzde 37,7, AK Parti yüzde 35,5, Yeniden Refah Partisi yüzde 6,2, DEM Parti yüzde 5,68, Milliyetçi Hareket Partisi yüzde 4,98, İYİ Parti ise yüzde 3,77 oy aldı.

CHP’nin resmi olmayan sonuçlara göre kazandığı büyük şehirler şöyle:

Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Denizli, Muğla, Aydın, Tekirdağ, Mersin, Manisa ve Adana.

CHP ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi meclislerinde çoğunluğu kazandı.

AK Parti ise 12 büyükşehirde ipi göğüsledi. Bu iller şöyle; Malatya, Ordu, Kocaeli, Erzurum, Samsun, Kahramanmaraş, Konya, Sakarya, Gaziantep, Trabzon, Kayseri ve Hatay.

CHP Hatay’da, AK Parti adayının az farkla kazandığı seçim sonuçlarına itiraz edeceğini açıkladı.

Büyük şehirlerde Diyarbakır’da DEM Parti adayı Ayşe Serra Bucak Küçük belediye başkanı seçilirken, Mardin’de ve Van’da yine DEM Parti adayları kazandı.

Şanlıurfa’da ise Yeniden Refah Partisi’nin adayı Mehmet Kasım Gülpınar belediye başkanı seçildi.

Sürpriz sonuçlar

Bu seçimde ayrıca birçok ilde sürpriz sonuçlar yaşandı. Birçok kent uzun zaman sonra farklı bir partinin yönetimine geçti.

AK Parti, kalesi olarak görülen bazı kentlerde seçimi kaybetti. Adıyaman 2004’den beri AK Parti tarafından yönetiliyordu. Adıyamanlılar, 20 yıl sonra tercihini CHP’den yana kullandı ve resmi olmayan sonuçlara göre CHP adayı Abdurrahman Tutdere, yüzde 49 oyla seçimin kazananı oldu.

Sürpriz sonuçların alındığı bir diğer kent de Balıkesir oldu. CHP’nin adayı Ahmet Akın, oyların yüzde 51’ini alarak resmi olmayan sonuçlara göre belediye başkanı seçildi. CHP böylece, Balıkesir’in il olduğu 1950 yılından bu yana ilk kez kentte yerel seçimleri kazandı.

Benzer bir durum Kırıkkale’de de yaşandı. CHP’li Ahmet Önal, oyların yüzde 49,9’unu alarak resmi olmayan sonuçlara göre belediye başkanı seçildi. 1989 yılında il olan Kırıkkale’de CHP ilk kez yönetime geçti.

1995 yılında il olarak ilan edilen Kilis’te CHP’nin adayı Hakan Bilecen, yüzde 41,98 ile ilk sırada yer aldı. 2014 yılında kentte yüzde 3 oy alan CHP burada da ilk kez seçimi kazandı.

2019 seçimlerine göre tablonun terse döndüğü bir diğer il Bursa oldu. Kent, 2004’den beri AK Parti yönetimindeydi. AK Parti bir önceki yerel seçimleri yüzde 49,63’lük oyla kazanmıştı. 2019’da Belediye başkanı seçilen Ali Nur Aktaş AK Parti’den tekrar aday gösterildi. Bu kez oy oranı yüzde 38’de kaldı. CHP’nin adayı Mustafa Bozbey ise oyların yüzde 47’sini alarak yerel seçimi kazandı.

Kadın yerel yönetici sayısı 11’e çıktı

Seçim sonuçlarında kadın yerel yöneticilerin sayısında da artış olduğu görüldü.

2019’daki son yerel seçimde 81 ilin 4’ünde kadın belediye başkanı seçilirken, dünkü yerel seçim sonucu bu sayı 11’e çıktı.

Gaziantep’te büyükşehir belediye başkanlığı yarışını AK Parti Adayı Fatma Şahin önde bitirirken, Tekirdağ’da CHP’li aday Candan Yüceer, Edirne’de ise Filiz Gencan Akın ipi göğüsledi.

Aydın’da CHP’li Özlem Çerçioğlu yüzde 50’nin üzerinde oy alırken, Afyonkarahisar’da CHP’nin kentte uzun yıllardır aradığı başarıyı kazandıran isim Burcu Köksal oldu.

Yılmaz Büyükerşen’in varisi olarak gösterdiği CHP’li Ayşe Ünlüce Eskişehir’de yarışı kazanırken, Bilecik’te yarışı önde bitiren isim ise Melek Mızrak Subaşı oldu.

DEM Parti’den Diyarbakır’da Ayşe Serra Bucak Küçük, Siirt’te Sofya Alağaş, Batman’da Gülüstan Sönük, Ağrı da ise Hazal Aras resmi olmayan sonuçlara göre yerel seçimi kazandı.

Üç büyük şehirde sonuçlar

Türkiye’nin üç büyük şehrinde ise sonuçlar şöyle oldu:

İstanbul’da CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 51,09 oy topladı. AK Parti’nin adayı Murat Kurum ise oyların yüzde 39,59’unu aldı.

Başkent Ankara’nın Belediye Başkanı Mansur Yavaş da rahat bir çoğunlukla seçimi kazandı.

Ankara’da CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yüzde 60,35, AK Parti adayı Turgut Altınok ise yüzde 31,69 oranına oy aldı.

İzmir’de CHP’nin adayı Cemil Tugay yüzde 48,9, AK Parti adayı Hamza Dağ yüzde 37,07 destek aldı.

İmamoğlu memnun: “Yarından itibaren başka bir Türkiye olacak”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dün akşam CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda yaptığı konuşmada, “Seçimi kazanmış bulunuyoruz. Bu başarının elbette paydaşları var. CHP Genel Başkanımız Özgür Özel, milletvekilleri, parti meclisi üyelerine, kadın ve gençlik kollarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Millet seçime giren herkese görevler verir. Millet ne görev verdi diye bunu anlamakla yükümlüyüz. Bu görevi doğru anlamayanlar ya da yok sayanlar milletin gönlündeki yerini kaybeder” ifadelerini kullanan İmamoğlu, “16 milyonla birlikte partizanlığı tarihe gömdük. Bu görevi yerine getirmeyi büyük bir emir ve sorumluluk olarak görüyorum” diye ekledi.

İmamoğlu, “Yarından itibaren Türkiye başka bir Türkiye olacak. Yarından itibaren pırıl pırıl bir sabaha uyanacağız. Milletimizin yeni bir umuda ihtiyacı vardır. Sizler bu umudu sandıkta ateşlediniz. Çok da güzel yaptınız” diye konuştu.

Yavaş: “Bu tarihi fark bizleri asla şımartmayacak”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da kameralar önündeki ilk açıklamasında, “Bu tarihi fark bizleri asla şımartmayacak, tam aksine omuzlarınıza yüklediğiniz büyük sorumluluğun bilincindeyiz. Gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Bizlere düşen herkesin başkanı olmak, herkese tebessümle sarılmaktır” dedi.

“Rozetimizi çıkaracağız kimseyi ayırmadan hizmete devam edeceğiz” diyen Yavaş, “Nasıl pandemide tüm dünyaya hep bunu gösterdiysek, selde, yangında, depremde, ülkemizin bütün dertli anlarında en önde hep birlikte yardıma koştuysak, hiç kimseyi ayırmadan 6 milyon tek yürek olacağız. Ankara’nın helal oylarıyla tüm Türkiye’de Mansur Yavaş belediyeciliği tescillenmiştir” diye konuştu.

“Kaybeden Turgut Altınok”

Mansur Yavaş, “Bu seçimin kaybedeni rakibimiz için çalışan hemşerilerimiz de değildir. Onların çaba, emeklerine sonuna kadar saygı duyuyoruz. Onlara da yürekten teşekkür ediyoruz. Bu seçimin kaybedeni siyasi hayatını müfteri olarak tamamlayan Turgut Altınok’tur” ifadelerini kullandı.

“Tüm Türkiye’ye sesleniyorum, Ankara’da seçimi beton kaybetti, yeşil kazandı. Ankara’da seçimi şatafat ve haksız servet kaybetti, emek ve alın teri kazandı. Ankara’da seçimi rantçılar kaybetti, sosyal belediyecilik kazandı. Ankara’da seçimi imar baronları kaybetti, 6 milyon Ankaralı kazandı” mesajı veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bu kenti şeffaf, katılımcı, hesap verebilir anlayışla yöneteceğiz. Sizden aldığımız paranın hesabını kuruşu kuruşuna vereceğiz” sözü verdi.

CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yerel seçim sonuçlarına ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet’in ruhuna ve devrimlerine sahip çıkan bütün vatan evlatlarına selam olsun. Umudu ülkenin dört bir tarafına serpen Cumhuriyet Halk Partisi var olsun. Ülkemizi aydınlıklara götürme yolunda son bir adım kaldı” dedi.

Yurtdışı seçmenleri oy kullanmadı

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı her seçmen, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oy verme hakkına sahip. Ancak yurtdışındaki seçmenler yerel seçimlerde oy kullanmadı.

VOA tarafından geçilen CHP yerel seçimden zaferle çıktı, 14 büyük şehri kazandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CHP yerel seçimden zaferle çıktı, 14 büyük şehri kazandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CHP yerel seçimden zaferle çıktı, 14 büyük şehri kazandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.