CHP TBMM’yi toplantıya, halkı mitinge çağırdı

CHP TBMM’yi toplantıya, halkı mitinge çağırdı

ABONE OL
21:49 - 04/01/2024 21:49
CHP TBMM’yi toplantıya, halkı mitinge çağırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin ana muhalefet partisi CHP, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Anayasa Mahkemesi’nin “en üst yargı organı kabul edilmediği” gerekçesiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) 9 Ocak’ta toplanma çağrısı yaptı. CHP Lideri Özgür Özel, “demokrasiye, hukuka, ülke geleceğine sahip çıkıyoruz” açıklamasıyla, yurttaşları da 14 Ocak günü başkent Ankara’daki Tandoğan Meydanı’na davet etti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugünkü Parti Meclisi (PM) toplantısında, planlandığı gibi belediye başkan adaylarının belirlenmesi yerine Türkiye’nin gündemindeki yargı krizine odaklandıklarını açıkladı.

Özel, yerel seçimler konusunda bugünkü PM’de, sadece parti denetiminde ön seçimleri tamamlanan yerlerde sandıktan birinci çıkmış kişileri, belediye başkan adayları olarak belirleme kararı aldıklarını kaydetti. Bunun dışındaki yerler için aday belirleme değerlendirmesini gelecek haftaya bıraktıklarını söyleyen Özel, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ile Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin ikinci kez Anayasa Mahkemesi’nin kararına karşı kararlar almasını, CHP Parti Meclisi’nin “darbe” olarak gördüğünü söyledi.

Özel, “Parti Meclisimiz, yargı eliyle Anayasa’yı askıya alma, yok sayma, ülkeyi anayasasızlaştırma girişimini, ‘sivil darbe girişimi’ni ele almıştır. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin dün aldığı karar, Hatay halkı tarafından milletvekili seçilmiş Can Atalay’ın serbest bırakılmaması yönündeki bir kriz olarak görülmekle birlikte artık bunu çok aşan bir noktaya gelmiştir” dedi.

Özgür Özel, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, Silivri Cezaevi’nden serbest bırakılsa dahi bunun aslında Gezi Davası’nın ‘baştan sona hukuksuz bir dava olduğu gerçeğini’ değiştirmeyeceğini söyledi.

Özel’in Gezi Davası gerekçesiyle Silivri Cezaevi’nde bulunan Tayfun Kahraman ile Osman Kavala ve Bakırköy Cezaevi’nde bulunan Mine Özerdem ve Çiğdem Mater için “esir” ifadesini kullanması dikkat çekti.

CHP lideri, bu davada ikişer kez beraat kararı verilmesinin ardından Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla yeniden yargılama yapıldığını ve hapis cezası kararları alındığını savundu.

“Gezi Davası, Erdoğan’ın siyasi kan davasıdır. Gezi Davası, Erdoğan’ın kendisini meşrulaştırmak için suçsuz insanları şeytanlaştırdığı bir davadır” diyen Özgür Özel, Gezi Parkı protestoları sırasında ne hükümete ne Anayasa’ya bir darbe yapıldığını ve cezaevindeki kişilerce böyle taleplerde bulunulmadığını anlattı.

Halka ve muhalefete ‘birlikte hareket etme’ çağrısı

CHP lideri Özel, ‘yargı darbesi’ olarak nitelediği gelişmelere karşı neler yapacakları konusunda aldıkları kararları, “Biz demokrasiye, biz bu ülkenin geleceğine sahip çıkıyoruz. Bunun için atacağımız adımları sizlerle paylaşmak istiyorum” diyerek anlattı.

“AYM kararının uygulanmaması anayasal düzene yönelik kalkışmaktır. CHP tüzel kişiliği olarak HSYK’ya, Yargıtay 3. Dairesi üyeleri hakkında, Yargıtay’ın birinci basamak kurumuna başvurumuzu yapıyoruz. Elimde tüm muhalefet partilerinin katılacaklarını bildirdikleri, 9 Ocak 2024 Salı günü saat 15’de Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırdığımız bildiri burada. CHP olarak bu darbe girişimine karşı yapılan bütün çağrılara katılacağımızı ilan ediyoruz” dedi.

Özel, “Geleceğimize sahip çıkacağımız, emeğimize, ekmeğimize sahip çıkacağımız büyük bir miting için 14 Ocak’ta saat 13.00’te tüm siyasi partileri ve herkesi de Tandoğan Meydanı’na mitingimize çağırıyoruz” diye seslendi.

Özel, ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un Yargıtay’a destek vermesine de tepki göstererek, “Adalet Bakanı, darbeyi yapanın yaveri olduğunu ortaya koymuştur. Yapılan iş varlığımızı borçlu olduğumuz rengini bayraktan alan Anayasa’yı tartışmaya açmaktır. Anayasa’yı inkar etmek, devleti ve düzeni inkar etmektir. Memleket muz cumhuriyetine dönmüştür. Muz cumhuriyetlerinde bile kurallar vardır ve muz ticareti bu kurallara göre yapılmaktadır. Siz bu kurallarla muz ticareti bile yapamazsınız” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da, “Yargıtay Ceza Genel Kurul’unu dosyayı incelemeye davet ediyoruz” dedi.

CHP’liler sosyal medyada “sahip çıkıyoruz” etiketiyle Özel’in duyurduğu miting çağrısını paylaşıyor.

VOA tarafından geçilen CHP TBMM’yi toplantıya, halkı mitinge çağırdı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CHP TBMM’yi toplantıya, halkı mitinge çağırdı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CHP TBMM’yi toplantıya, halkı mitinge çağırdı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.