CHP işbirliği arayışıyla yerel seçim hazırlığında

CHP işbirliği arayışıyla yerel seçim hazırlığında

ABONE OL
22:33 - 30/11/2023 22:33
CHP işbirliği arayışıyla yerel seçim hazırlığında
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i 31 Mart 2024’te düzenlenecek yerel seçimlerde işbirliği yapılması talebiyle ziyaret etti. CHP içerisinde ise belediye başkan adaylıklarıyla ilgili komisyon kurulması rahatsızlık yarattı.

Özel, genel başkan seçildiği CHP 38. Olağan Kurultayı’nın ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nun destekçisi il örgütleriyle, “parti içi bölünme olmaksızın yerel seçimler sürecine odaklanma” çabasına girişti.

Özel, seçildiği gün 81 il başkanıyla buluşmasında “kurultay sürecine sünger çekme” mesajını vermesine karşın parti içerisinde halen hareketlilik söz konusu. Özel, eş zamanlı olarak CHP’nin 31 Mart 2019’da 11 büyükşehir belediyesini kazanma başarısını sürdürebilmek için yeniden İYİ Parti ve Kürt siyasi hareketiyle işbirliği arayışında.

Özel, beraberinde CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcıları Gökan Zeybek ile Gül Çiftçi ve Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’la bugün İYİ Parti Genel Merkezi’ni “nabız yoklama” amacıyla ziyaret etti.

İYİ Parti işbirliğini Genel İdare Kurulu’na soracak

Ancak bu ziyaret öncesinde Meral Akşener’in “İYİ Parti, ittifaklara dayanıp yan gelip yatmak için de kurulmadı. 21 yılda rant için kesmedikleri ağaç, çökmedikleri arazi kalmadı. Önümüzdeki yerel seçimler şehirlerimizi bu yolsuzluk sarmalından kurtarmak için büyük bir fırsattır. İşte biz İYİ Parti olarak bu kutlu göreve talibiz” mesajı dikkat çekti.

Bu sözleriyle Akşener’in bir kez daha yerel seçimlerde CHP’yle ittifak kurulmasına kapıyı kapadığı iddia edilirken; bugünse “yeniden değerlendireceğiz” açıklaması ön plandaydı.

Meral Akşener, bugün Özel ile birlikte kameralar karşısına geçtiğinde ise, “Bizim bir kararımız var, 81 ilde tek başımıza seçime girmek şeklinde. O konuyu Genel İdare Kurulu’nda (GİK) tekrar bizim iki siyasi parti olarak hiç değilse bazı yerlerde işbirliği yapabilir miyiz ve işbirliği konusunu GİK’e tekrar götürebilir misiniz sorusu etrafında konuştuklarımızı özetleyebilirim. Pazartesi günü biz doğal olarak GİK’i toplayacaktık. Bu soruyu GİK’e soracağız. Onlar nasıl bir cevap verecek göreceğiz. Ziyaretleri için çok teşekkür ediyorum. İnşallah her şey Türkiye için iyi olur” açıklaması yaptı.

Özgür Özel, “İYİ Parti’nin kamuoyunda bilinen ve bizim tarafımızdan da saygıyla karşılanan bir GİK kararıyla tüm seçim bölgelerinde yerel seçime kendi adaylarıyla girme noktasında bir irade beyanları vardı. Biz bu ziyaretimizde bu karara saygılı olduğumuzu, o yüzden yerel seçimlere yönelik bir somut teklifle değil ancak yerel seçimlerde daha önce de ifade etmiştim, ittifak kelimesi yoruldu. İttifak kelimesi kalabalıkları, uzun süren toplantıları çağrıştırıyor. Ama yerel seçim biraz daha esnekliği, hızlı karar vermeyi ve ikili işbirliklerini gerektiriyor. Biz İYİ Parti’ye önümüzdeki yerel seçime yönelik olarak işbirliği içinde olup olamayacağımızı, GİK’in kararının yeniden gözden geçirilip geçirilemeyeceğini, eğer mümkün olursa bundan sonraki süreçte yerel seçime yönelik bir işbirliği için partilerimizin görevlendireceği kişilerin birlikte çalışma imkanının yaratılıp yaratılamayacağını sorduk. Sayın genel başkanımızdan bu konuda bir cevap aldık” diye konuştu.

Akşener bir hafta önce de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından ziyaret edilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Akşener’i telefonla aramıştı.

“Halka rağmen siyaset yapma şansınız yok”

CHP Medya ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut ise dünkü sohbet toplantısında, Özgür Özel’in liderliğindeki CHP’nin yerel seçimler stratejisine ilişkin bilgi verdi.

“Partileri zorlayarak bir şey yapma şansımız yok. Ama toplumun beklentileri var. Halka rağmen siyaset yapma şansınız yok” diyen Bulut, CHP’nin özellikle “halkın beklentisi” yaklaşımıyla diğer siyasi partiler ile işbirliği arayışında olacağı mesajını verdi.

Bulut, İYİ Parti ziyareti sonrasında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ile görüşme noktasında ise, “Şu an bir planlama yok. Seçim öncesi propagandaların kirli olduğunu kabul etmek lazım. PKK ile görüşme, Kandil bağlantıları vs. Hatta bu konu suç. Kürt deyince PKK’yi mi anlamak lazım? Bu ülkeye yapılacak en büyük kötülük (olur). Bunun korku politikasına dönmemesi lazım. İnandığınız neyse onu ifade etmek lazım. Şeffaf bir politika izlenecek. Açık mesaj vermeyi tercih ediyoruz. Bu ülkedeki herkesi aynı, eşit koşullarda görüyoruz. Kürt deyince illa akla PKK gelmemesi lazım” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Merak Akşener ile İYİ Parti Genel Merkezi’nde bir araya geldi. CHP lideri Özel’e CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Zeybek, Gül Çiftçi ve Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın eşlik etti.

CHP’de belediye başkan adayları nasıl belirlenecek?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bulut, yerel seçimler sürecinde nasıl aday isimleri belirleyecekleri konusunda, “Mevcut belediye başkanlarının durumunu tespit etmek için anketler yapılıyor. O illerin ve ilçelerin belli oy oranları var. Başkanın seçildiği ilk günkü oy oranı var. Bunlar değerlendirilecek. Sivil toplum kuruluşlarının da görüşleri alınacak. Sonuçta bir fotoğraf ortaya çıkaracağız. O bilgiler ışığında değerlendirmeler olacak. Bu dinamik bir süreç olacak. Tek bir anketle bitmeyecek. Aslında bu anketler belediye başkan adayını hangi yöntemle belirleyeceğimizle ilgili yol haritası olacak” bilgisini verdi.

Özgür Özel ve ekibi, ilk Parti Meclisi toplantısında yerel seçimler takvimi başladığı için belediye başkan adayları belirlenmesinde hakim denetiminde önseçim yapılamayacağını duyurmak durumunda kalmıştı.

Bunun üzerine Özel, örgüt içindeki temayül yoklaması için “parti denetiminde önseçim” kavramını gündeme getirdi. Buna rağmen “önseçim yapılmayacak” eleştirisi hedefindeki Özel ve ekibi, son olarak belediye başkan adaylığı için yapılan başvurularıyla il örgütleri taleplerini değerlendirmek üzere beş kişilik komisyon oluşturdu.

CHP Genel Merkezi’nde “danışma” amaçlı Parti Meclisi’nin onayıyla kurulduğu açıklanan eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun ile CHP’de geçmişte genel sekreterlik ve parti sözcülüğü görevi yürüten Bihlun Tamaylıgil’dan oluşan komisyon ise Mart 2014 süreci nedeniyle tartışmalı bulundu.

Veli Ağbaba ise VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, beşli komisyon olarak herhangi bir şekilde “eleme” yapmayacaklarını belirterek, geçmişte CHP’nin yerel yönetimlerden sorumlu görevlerde bulunmuş isimler olarak sadece aday adaylarıyla ilgili Parti Meclisi’ne sunulmak üzere bilgi dosyaları oluşturacaklarını söyledi.

Mart 2014 örneğinde CHP’de neler yaşanmıştı?

CHP içerisinde belediye başkan adayları listesini belirleme yetkisi Parti Meclisi’nde olsa da bu Mart 2014 öncesini akıllara getirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu da Mart 2014’teki yerel seçimler öncesinde, o dönemki Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin, Bülent Tezcan, Gökhan Günaydın ve Umut Oran ile Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil’den oluşan komisyon kurmuştu.

Ancak CHP’nin başarısızlık yaşadığı Mart 2014’teki seçimler ardından Kılıçdaroğlu, Merkez Yönetim Kurulu’nu değiştirerek, Bülent Tezcan dışındaki isimleri parti yönetiminden uzaklaştırmıştı. Bu durum CHP’de “yerel seçimler faturası beşli komisyon üyesi dört isme çıkarıldı” yorumlarıyla gündeme taşınmıştı.

O dönemki CHP Parti Meclisi üyesi Berrin Gürçay Dilekçi gibi isimler de anket ve parti içi eğilim yoklamasıyla belirlendiği açıklanan belediye adaylarıyla başarı sağlanamadığını söyleyerek, “Beşli komisyon hesap vermeli” suçlamasında bulunmuştu.

Günaydın ile Tamaylıgil’in şimdi de 31 Mart 2024’teki yerel seçimler için yeniden aday adaylarıyla ilgili komisyon üyesi olması dikkat çekti. CHP içerisinde 31 Mart 2019’daki yerel seçimler başarısının aksine “parti denetiminde önseçim” adı altında temayül yoklamasıyla ve beşli komisyon yapısıyla aday belirlenmesi konusunda iç tartışma başladı.

VOA tarafından geçilen CHP işbirliği arayışıyla yerel seçim hazırlığında haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CHP işbirliği arayışıyla yerel seçim hazırlığında haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CHP işbirliği arayışıyla yerel seçim hazırlığında haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.