Cheney Oylaması Cumhuriyetçi Parti’yi Böler mi?

Cheney Oylaması Cumhuriyetçi Parti’yi Böler mi?

ABONE OL
17:29 - 11/05/2021 17:29
Cheney Oylaması Cumhuriyetçi Parti’yi Böler mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Kongresi’nin üst düzey Cumhuriyetçiler’i, Liz Cheney’nin parti merkez karar kurulu liderliğinden ihracı için harekete geçmelerini, bir birlik eylemi olarak sunmaya çalışıyor. Ancak partideki bazı çevreler, oylamanın Cumhuriyetçi Parti’yi batırabilecek bölünmeleri daha da derinleştireceği görüşünde.

Temsilciler Meclisi’ndeki en üst düzey Cumhuriyetçisi Kevin McCarthy, ihraç oylamasının Çarşamba günü yapılması için resmi takvime alındığını açıkladı.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyelerine mektup gönderen Kevin McCarthy, “İtici gücümüzün 2022’de Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu geri almak ve Amerika taahhüdümüzü uygulamak olmasını ummuştum. Ana akım medyanın bize karşı fazla mesai yapmasına rağmen, bunu yapmak için hala büyük bir şansımız olduğuna inanıyorum. Maalesef geçmişi yeniden canlandırmak için harcanan her gün, geleceği ele geçirmek zorunda olduğumuzdan bir gün daha azalma demek. Gözümüzü toptan ayırmanın zamanı değil. Radikal Demokrat gündemin, ülkemizi yok etmesini durdurmayı başaracaksak, müşterek çabalarımızı aksatmamak için bu iç çatışmaların çözülmesi gerekiyor ” ifadelerini kullandı.

Bir değişiklik yapılması gerektiğinin açık olduğunu söyleyen Cumhuriyetçi azınlık lideri, ‘’Bu nedenle, bu Çarşamba Merkez Karar Kurulu Başkanı’nı görevden almak için oylamaya katılmalısınız’’ dedi.

ABD Kongresi’nin üst düzey Cumhuriyetçiler’i, eski Başkan Donald Trump’la ilgili görüş ayrılıklarını derinleştirebileceği ve 2022 seçimlerinde partinin zafer olasılığını baltalayabileceği yönündeki uyarılara rağmen, Liz Cheney’nin parti merkez karar kurulu liderliğinden ihracı için harekete geçmelerini, partiyi birleştirici bir eylem olarak sunmaya çalışıyor.

Wyoming eyaletinden Kongre üyesi olan Liz Cheney’nin yenilgiyle karşı karşıya olduğunun en güçlü işareti, Kevin McCarthy’nin kendisini desteklemeyeceğini hafta sonunda açıklaması olmuştu. McCarthy 212 üyeli Cumhuriyetçi Parti Merkez Karar Kurulu’nun başkanlığı için Cheney yerine Kongre üyesi Elise Stefanik’i destekleyeceğini bildirdi.

Cumhuriyetçiler, gelecek yıl yapılacak Kongre seçimlerinde Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunlukları geri almayı umuyor. Kongre üyelerinin çoğu, başkanlığı sırasında hem Kongre’nin iki kanadını hem de Beyaz Saray’ı kaybetmesine rağmen Trump’ı ve eski başkanı coşkuyla destekleyen Cumhuriyetçi seçmenleri yatıştırmaya çalıştı.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler’in lideri Kevin McCarthy ve önde gelen muhafazakar gruplardan Cumhuriyetçi Çalışma Komisyonu’nun başındaki temsilci Jim Banks, Cheney’nin Trump’ın 2020 seçimlerinin çalındığı yalanını sürekli eleştirmesinin, Demokrat Başkan Joe Biden’ın gündemine karşı partinin duruşunu bozduğunu savundu. McCarthy ve Banks, Liz Cheney’nin bu nedenle parti liderlerinden biri olarak topa tutulduğunu kaydetti.

Cheney yerine Trump destekçisi Stefanik

Cheney’nin yerine desteklenen 36 yaşındaki Stefanik’e daha önce Temsilciler Meclisi’nin iki numarası Steve Scalise ve eski Başkan Donald Trump da desteklerini açıklamıştı. Stefanik özellikle 2019’daki azil süreci öncesi komisyon oturumlarında Trump’ı hararetle savunmasıyla, Cumhuriyetçi Parti içinde yükselmeye başlamıştı.

Cheney, Stefanik’ten daha muhafazakar bir oylama siciline sahip. Elise Stefanik ateşli bir destekçisine dönüşmeden önce Trump’ın vergi indirimlerine karşı çıkmıştı.

Cheney, 6 Ocak’ta Kongre binasına yüzlerce Trump destekçisinin baskın yapması sonrası, isyana teşvik suçlamasıyla Başkan’ın azli yönünde oy kullanan 10 Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi arasındaydı.

Eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin kızı Liz Cheney, Biden’a karşı seçim kaybeden Trump’ı yalanlarını sürdürdüğü için eleştirmeye devam etti ve Cumhuriyetçiler’i de bu yalanları reddederek, “doğruların partisi” olmaya çağırdı.

Grubu, Cumhuriyetçi Parti Merkez Karar Kurulu’nun yaklaşık yüzde 70’ini temsil eden Jim Banks Fox News kanalına verdiği demeçte, “Radikal ve tehlikeli Biden gündemi ile mücadeleye odaklanmayan her liderin değiştirilmesi gerekiyor” dedi.

McCarthy ve Banks, Cheney’nin parti yönetiminden olası ihracını, birlik yolunda atılmış bir adım olarak kullanırken, diğerleri Çarşamba günkü oylamanın Cumhuriyetçi Parti’yi batırabilecek bölünmeleri daha da derinleştireceği görüşünde.

”Titanik’i yaşıyoruz”

Trump’ı azletmek için oy kullanmış olan Cumhuriyetçi Temsilci Adam Kinzinger, CBS kanalındaki açıklamasında, “Şu anda Titanik’i yaşıyoruz. Yavaş yavaş batıyoruz ancak güvertede her şeyin yolunda olduğunu söyleyen bir orkestra müzik yapıyor’’ dedi.

2024’te olası bir Cumhuriyetçi başkan adayı olarak görülen Maryland Valisi Larry Hogan da NBC kanalına verdiği röportajda, Cheney oylamasını, idam mangası ile çevrelenmeye benzetti.

Hogan, “Cumhuriyetçi Parti’de Beyaz Saray, Temsilciler Meclisi ve Senato’yu kaybederek, en kötü dört yılı geçirdik. Başarılı siyaset toplama ve çarpmayla ilgilidir, çıkarma ve bölünmeyle değil” dedi.

Bu yılın başlarında Meclis liderliğine yönelik ilk meydan okumayı atlatan Cheney bir yandan da kendi eyaleti Wyoming’de 2022’de yeniden seçilme yarışında. Donald Trump, eyaletin Temsilciler Meclisi’ndeki tek koltuğu için Cheney’e karşı çalışıyor. Cheney ve Trump, geçen yıl Kasım ayındaki seçimlerde eyalet oylarının yüzde 70’ini tek başlarına kazanmıştı.

Cumhuriyetçi Parti’nin üç numaralı ismi olan Cheney’nin geleceği, merkez karar kurulunun 212 Cumhuriyetçi üyesince Çarşamba günü yapılacak kapalı oturumda, gizli oylama ile belli olacak.

VOA tarafından geçilen Cheney Oylaması Cumhuriyetçi Parti’yi Böler mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cheney Oylaması Cumhuriyetçi Parti’yi Böler mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cheney Oylaması Cumhuriyetçi Parti’yi Böler mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.