Çeşme’de Satılık Ev Fiyatına Sezonluk Kira

Çeşme’de Satılık Ev Fiyatına Sezonluk Kira

ABONE OL
20:21 - 27/05/2022 20:21
Çeşme’de Satılık Ev Fiyatına Sezonluk Kira
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Corona virüsü salgını tatil yapmak isteyenlerin tercihini kalabalık otellerden müstakil evlere çevirdi. Ancak salgının ardından tatil tercihini yine evlerden yana kullananlar bu yıl cep yakan kiralarla karşılaşıyor. İzmir’in turistik ilçesi Çeşme’de yaz boyunca sezonluk olarak kiraya verilen evlerin fiyatı 100 bin lira ile 1 milyon lira arasında değişiyor.

Çeşme’de emlakçılık yapan Senem Altınbaşak, salgın sırasında müstakil evlere talebin arttığını gören ev sahiplerinin bu yıl kira fiyatlarını aşırı yükselttiğini söyledi. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Altınbaşak, “Çeşme özellikle şu an çok zirvede. Talep çok fazla var fakat fiyatlardan dolayı insanlar geri çekiliyor. Sezonun nasıl geçeceğini biz de çok merak ediyoruz. Mesela geçen yıl 80 bin liraya kiraladığımız bir villa bu yıl 250 bin lira. Bu yıl aşırı fahiş arttı. 3+1, havuzlu basit bir evin üç aylık yani sezonluk fiyatı 250 bin liradan başlıyor. Günlük kiralar ise havuzlu tercih ederseniz en kötüsü 6 bin liradan başlıyor. Şu an Mayıs-Haziran için 7-8 bin lira olan günlük fiyatlar, Temmuz’da 12 bin- 12 bin 500 lira olarak değişiyor” dedi. Altınbaşak, Çeşme’deki ev kiralarının Urla, Seferihisar gibi İzmir’in diğer turistik ilçelerinin üzerinde arttığını da kaydetti.

Gayrimenkul danışmanı Atilla Özbek ise yüksek fiyatlara talep az olduğu için fiyatların düşmeye başladığını belirtti. Özbek, “Pandeminin gelmesiyle beraber yazlık evlere talep çok arttı. İnsanlar müstakil, bağımsız, geniş bahçeli ve havuzlu evler arıyor. Dolayısıyla pandemi fiyatları bayağı arttırdı. Son iki sene içinde çok fazla talep vardı ama bu sene hem otellerin, yurtdışı turlarının açılmasıyla hem de ekonomik koşullar nedeniyle talepler azaldı. Genelde İstanbullu ve yurtdışından gurbetçi müşterilerimiz çok geliyor. Ama yüksek fiyatlara talep az olduğu için fiyatlar düşmeye başladı. Ev sahiplerine ‘fiyatlar çok yüksek, bu fiyatlara gitmez’ diyorum ama ‘şansımızı deneyelim’ diyorlar. Şu anda kiralık evlerin çoğu tutulmadı” dedi.

“Otel fiyatlarına baktığınız zaman burası tabii ki çok avantajlı duruma geçiyor”

“Mecbur bu fiyatlar kırılacak ya da herkes boş bir sezon geçirecek” diyen Altınbaşak ise otel fiyatlarının yüksek olmasının da tatil yapmak isteyenleri kiralık evlere yönelttiği düşüncesinde. Altınbaşak, “Otel fiyatlarına baktığınız zaman burası tabii ki çok avantajlı duruma geçiyor. Çünkü burada 15 kişi konaklayabiliyor. Otel fiyatları şu an mesela 2 bin 500-3 bin liradan aşağı değil. İnsanlar böyle büyük villaları tutuyorlar. Diledikleri gibi yeme, içme ve konaklamalarını daha uyguna mal ediyorlar” dedi.

Sakarya’dan beş aileyle Çeşme’de villa kiralayarak tatile gelen Egemen Bozkurt da otel yerine ev kiralamayı tercih edenlerden biri. Önceki yıllarda da Çeşme’de tatil yaptıklarını söyleyen Bozkurt bu yıl hem gün sayısını azalttıklarını hem de tatil tarihini sezon öncesinde tercih ettiklerini kaydetti: “Çeşme’yi her yıl tercih ediyoruz. Beş günlük, haftalık geldiğimiz zamanlar oluyordu. Butik otellerde kalıyorduk. Ev kiralamaları da yapıyorduk. O zamanlar daha uzun süreli geliyorduk. Normalde Temmuz-Ağustos gibi geliyorduk. Ama artan fiyatlardan dolayı tarihimizi Mayıs’a kadar çektik. Birkaç yıl sonra büyük bir ihtimalle Şubat-Mart gibi gelmeyi düşünüyoruz. Çünkü bütçemiz el vermeyecek. Fiyatlar uçuyor. Biz beş aileyiz, 15 bin 600 liraya tuttuk üç günlüğüne. Ama şu anki fiyatlar bizim tuttuğumuz gün bazında 25 bin lira civarında. Biz biraz erken rezervasyon yaptırarak daha uyguna aldık.”

“Şu an memurlarımız bile Çeşme’den tayinlerini isteyip göç etmeye başladılar”

Çeşme’deki ev sahipleri yaz aylarındaki yüksek kiralar nedeniyle evlerini genelde sezonluk olarak kiralamaya çalışıyor. Bu yüzden Çeşme’de yaşayanlar yıllık kiralık ev bulamamaktan şikayetçi. İlçedeki yıllık kiralanabilen evlerin fiyatı da sezonluk kiralarla yarışıyor. Gayrimenkul danışmanı Özbek, “Çeşmeliler ev bulmakta zorlanıyor. Burada yıllık kiralık olarak boş ev bulmak çok zor. Buraya gelen memur veya asgari ücretli normal çalışan ev bulmakta bayağı sıkıntı yaşıyor. Çünkü herkes sezonluk vermek istiyor. Tüm yıl alacağı parayı üç ayda almaya çalışıyor. Dolayısıyla yıllık ev kiralarında bayağı zorluklar oluşuyor” dedi.

“Şu an memurlarımız bile Çeşme’den tayinlerini isteyip göç etmeye başladılar” ifadesini kullanan emlakçı Altınbaşak ise “Çeşme Alaçatı’nın yerlisiyim. 2 bin- 2 bin 500 liraya aylık ödemeli gayet iyi evler vardı. Şu an oraları yıllık bile veremiyoruz kiraya. Ama yine de tutmak istesek çok basit bir eve 150 bin liradan aşağı fiyat vermiyorlar” diye konuştu.

“Çeşme’de kirada oturanları ev sahipleri çıkartıp yerine sezonluk kiraya vermeye kalkıyorlar”

Çeşme’de kuaförlük yapan Özay Çakar da yaz sezonunda işe personel alabilmek için çareyi onlara ev tutmakta bulmuş. Ev olanağı sunmazsa personel çalıştırma imkanı olmadığını kaydeden Çakar, “Burada belli bir rakamda çalışıyorlar. Yüksek kazansa bile bu kadar ev kiralarına yetişemezler. Şu an zaten hiçbir ev bulamıyorsun, Çeşme’de ev yok şu anda. Bir memur bile olsan kiralık yer yok, bulamazsın. Olan kişileri de çıkarıyorlar zaten. Çeşme’de kirada oturanları ev sahipleri çıkartıp yerine sezonluk kiraya vermeye kalkıyorlar. Ya da 3-5 bin lira kirada artış yapıyorlar. Kiracılar huzursuz. Gelen misafirlerimizden duyuyoruz, 2 bin 500 lira kira verirken ev sahibi 5 bin 500 lira istemiş. Arayı bulmuşlar, 5 bin liraya anlaşmışlar. Bu kadar kira artışı normal değil.”

VOA tarafından geçilen Çeşme’de Satılık Ev Fiyatına Sezonluk Kira haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çeşme’de Satılık Ev Fiyatına Sezonluk Kira haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çeşme’de Satılık Ev Fiyatına Sezonluk Kira haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.