CENTCOM: “Yemen’de Husi füzeleri vuruldu”

CENTCOM: “Yemen’de Husi füzeleri vuruldu”

ABONE OL
16:39 - 18/01/2024 16:39
CENTCOM: “Yemen’de Husi füzeleri vuruldu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Ortadoğu’daki kuvvetlerinden sorumlu Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Çarşamba günü geç saatlerde Yemen’in batısındaki 14 Husi füzesini vurduğunu açıkladı.

CENTCOM’dan yapılan açıklamada füzelerin ateşlenmek üzere olduğu ve “bölgedeki ticari gemiler ile ABD donanması için tehdit oluşturduğu” belirtildi.

CENTCOM Komutanı General Michael Erik Kurilla, “İran destekli Husi teröristlerin eylemleri uluslararası denizcileri tehlikeye atmaya ve Güney Kızıldeniz’deki ticari nakliye rotalarını olumsuz etkilemeye devam ediyor” dedi.

Kurilla ayrıca, “masum denizcilerin hayatlarını korumak için harekete geçmeye devam edeceğiz ve halkımızı her zaman koruyacağız” ifadelerini kullandı.

ABD’nin saldırısı, Kızıldeniz’deki gemilere yönelik saldırı ve tehditlere karşılık olarak Yemen’deki Husi mevzilerine karşı İngiliz güçleriyle birlikte gerçekleştirilenler de dâhil olmak üzere dördüncü doğrudan eylem oldu.

Saldırılar, Yemen’in Husiler tarafından kontrol edilen bölgesinden fırlatılan tek yönlü bir insansız hava aracının Aden Körfezi’nde Marshall Adaları bandıralı, ABD’ye ait ve ABD tarafından işletilen Genco Picardy gemisini vurmasından saatler sonra gerçekleşti.

Geminin işletmecisi saldırı sonucu yaralanan olmadığını ve geminin sınırlı hasar gördüğünü bildirdi.

Husiler, İsrail’in Gazze’deki Hamas militanlarına karşı yürüttüğü savaş sırasında Filistinlilerle dayanışma içinde hareket ettiklerini ve Kızıldeniz’de 30’dan fazla saldırı gerçekleştirdiklerini söylüyor.

Büyük denizcilik şirketleri Kızıldeniz’deki Husi tehdidine, gemileri Afrika çevresindeki daha uzun ve pahalı rotalara yönlendirerek karşılık veriyor. Avrupa ile Asya arasında önemli bir nakliye bağlantısı olan Kızıldeniz rotası, dünya deniz trafiğinin yaklaşık yüzde 15’ini taşıyor.

Pentagon Basın Sekreteri Tümgeneral Pat Ryder Çarşamba sabahı gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ordusunun Husilerin yeni saldırılarını önlemek için askeri önlemler almaya devam edeceğini söylemişti.

Ryder, “Bu durumu dünya çapında 50’den fazla ülkenin gemilerine ve deniz araçlarına saldırı düzenlemek için kullanıyorlar. Dolayısıyla bu saldırıları önlemek ya da gelecekte bu saldırıları caydırmak için bölgedeki ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Biden yönetimi dün, Yemen’de İran destekli Husiler’i “özel olarak belirlenmiş küresel terör grubu” (SDGT) listesine aldığını açıklamıştı.

Husiler 2014 yılında Yemen’in başkenti Sana’yı ele geçirerek uluslararası olarak tanınan hükümeti sürgüne zorlamış ve Suudi Arabistan öncülüğündeki ABD destekli koalisyonun 2015 yılı başında Husilere karşı askeri bir harekât başlatmasına yol açmıştı.

Çatışmalar 150 binden fazla insanın ölümüne ve Yemen’de dünyanın en kötü insani krizlerinden birinin yaşanmasına neden olmuştu.

VOA tarafından geçilen CENTCOM: “Yemen’de Husi füzeleri vuruldu” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CENTCOM: “Yemen’de Husi füzeleri vuruldu” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CENTCOM: “Yemen’de Husi füzeleri vuruldu” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.