Cemevin`de Ozan Dertli Divani ile Muhabbet

Cemevin`de Ozan Dertli Divani ile Muhabbet

ABONE OL
20:04 - 06/06/2022 20:04
Cemevin`de Ozan Dertli Divani ile Muhabbet
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Alevi toplumunun en tanınmış Ozanlarından Alevi Bektaşi geleneğinin en iyi temsilcisi olan, çalışmalarından ve Alevi öğretisine, onun tanınmasına verdiği emeklerinden dolayı UNESCO`nun 2010 yılında ‘‘yaşayan insan hazinesi ‘‘olarak kabul ettiği Aşık Dertli Divani Hamm Cemevi‘ne konuk oldu.

Cemevi Salonunda düzenlenen muhabbet akşamı Dernek yöneticisi Cansel Kaplan`ın konukları selamlaması ve Dertli Divaninin kısa Biyografisini okumasıyla başladı.

Hamm`daki Muhabbet buluşmasına Hamm AKM Cemevi Başkanı Mehmet Akbaba, dernek yönetimi, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu İnanç Kurulu Başkanı Cafer Kaplan Dede, Marl, Bergkamen, Hakbir Cemevi yöneticileriyle birlikte 150 ye yakın dernek üyesi katıldı.

Program kapsamında Dertli Divani Alevi öğretisinde Saz‘ın önemi, deyişlerden, Şah-ı Merdan Aliye yüklenen anlamdan ve cenaze erkanlarında saz  çalınması gibi konulara değindi. Alevi-Bektaşilik kültürü ile ilgili çeşitli kavramlarda bilgilendirme yapan Dertli Divani. İki saat süren muhabbette iki kez üçer Deyiş söyledi. Hamm Cemevin ‘deki Muhabbette sanatçılar Onur Kocamaz ve Murtaza Salper sazları ve nefesleriyle Dertli Divani ‘ye eşlik ettiler.

Biz`de Saz kutsal bir enstrümandır

Dertli Divani, Hamm`daki Muhabbette ‚ ‘‘Bağlama bizim kültürümüzde telli Kurandır göğsü peygamber ağacından kılıfı Ali bezindendir. Bağlamanın sapı gibi insanın da doğru, düz olması lazım. Saz gibi sarı Turnalar ‘da kültürümüzde önemli bir yere sahiptirler çünkü bu güzel kuşlarda bağlama gibi bizi alır uzaklara götürür, rahatlatır, dinlendirirler. Saz ‘da 3. perde Şah perdesi, 7. perde ise Niyaz perdesidir. ‘‘dedi.

Bu muhabbet sonrası Dertli Divani ve sanatçı arkadaşları ilk bölümde Aşık Veli, Sadık Baba ve Nesimi ‘den değişlere nefes verdiler, yorumladılar.

Metropol`a göç ile Muhabbet kültürü bitti

Cafer Kaplan Dede`nin de kendi birikimlerini paylaştığı Muhabbet akşamında Cafer Dede, “Köyden kırsala geçilince metropollerdeki telaşlı yaşam bu önemli geleneğimizi yok etmiştir. Bu çok üzücü bir durumdur. Küçüklüğümüzde o candan muhabbetleri ve kültürümüzün Pirlerini çok özlüyoruz. Bu muhabbeti bu akşam Hamm ‘daki Cemevimizde bizlere yaşatan Dertli babaya ve her iki değerli sanatçımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Birlikte yenilen Lokma arasından sonra Muhabbetin final bölümünde ise Aşık Daimiyi üstadım diyerek anan Dertli Divani önce Alevilerin en önemli Ozanlarından Daimi, Muhlis Akarsu ve Ali Cemali‘den nefesler okudu daha sonrada kendisinin Serçeşme gibi çok beğenilen eserlerini yorumladı.

Muhabbet dünyamızı güzelleştirdi

Çalıp okunan deyişlerin manalarını bu gibi muhabbetler-sohbetler sayesinde tam olarak öğrendiklerini söyleyen izleyiciler, “Okunan deyişlerin yorumlarını dinleyip öğrenmek bizi çok mutlu ediyor ve bizi öğretimizi tam öğrenme konusunda fazla bilgi sahibi ediyor, bilgilerimizi tazeliyor, olgunluğa götürüyor. Böylece bizler inancımıza daha fazla sahip çıktığımız gibi aramızda bağlama, saz öğrenmeye daha fazla ilgi artıyor ve kendimizi geliştiriyoruz.” dediler.

ha-ber.com/Mehmet Tanlı/Hamm

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.