Çavuşoğlu’dan Venezuela’da İşbirliği Mesajı

Çavuşoğlu’dan Venezuela’da İşbirliği Mesajı

ABONE OL
22:43 - 29/04/2022 22:43
Çavuşoğlu’dan Venezuela’da İşbirliği Mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Latin Amerika turunun son durağı Venezuela’da, cumhurbaşkanı yardımcısı, dışişleri bakanı ve yetkililerin katıldığı Venezuela-Türkiye Ortak İşbirliği Komisyonu’nun üçüncü toplantısına eş başkanlık yaptı.

Venezuela’nın ekonomiden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı Tareck El Aissami, toplantı sonrası yaptığı açıklamada Venezuela ve Türkiye’nin çok kutuplu bir dünyanın inşasına katkıda bulunduğunu, iki ülke arasındaki dostça ve ulusal egemenliğe saygı çerçevesinde gelişen ilişkinin diğer ülkelere de örnek olması gerektiğini söyledi.

Aissami, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin geliştirilmesi noktasında müzakereler yapıldığını; ekonomi ve finans, tarım ve balıkçılık, gençlik ve spor, sağlık ve ilaç, turizm, ulaşım, eğitim, adalet ve göç gibi alanlarda 9 masa oluşturulduğunu ve uzmanların ikili ilişkileri geliştirmek için müzakerelerde bulunduğunu kaydetti.

“Venezuela Türkiye’nin en büyük ihracat ortağı”

Aissami’den sonra konuşan Çavuşoğlu’nun sözleri Venezuela televizyonlarından canlı yayınlandı.

Çavuşoğlu, iki ülke arasında geçmişte yapılan anlaşmaların hayata geçirilip geçirilemediği, ikili ilişkilerin mevcut durumu ve ileriye yönelik somut adımların atıldığı bir işleve sahip olması nedeniyle, Ortak İşbirliği Komisyonu toplantılarının ilişkilerin gelişiminde önemli olduğunu söyledi.

2020’de iki ülke ticaretinin 300 milyon dolar civarıyken geçen yıl 850 milyon doları geçtiğini ve bu yıl hedeflerinin 1,5 milyar dolar olduğunu beyan eden Çavuşoğlu, “Türkiye, Venezuela’nın en büyük ihracat ortağı haline geldi” dedi.

Çavuşoğlu pandemiye ve yaptırımlara rağmen Venezuela’nın Türkiye’ye ihracatının artarak devam ettiğini kaydetti.

Mevlüt Çavuşoğlu ayrıca bugün ülkedeki El Universal adlı gazetede bir yazı kaleme aldı.

“Venezuela ile Türkiye ilişkileri: Dostluk ve Dayanışma Örneği” adlı yazısında Türkiye ile Venezuela’nın birbirini tamamlayan toplumsal yapılara sahip olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, “Küresel düzeyde her geçen gün daha etkin ve güçlü faaliyetler yürütebilen ve dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde yer alan Türkiye bölgesel bir güç haline gelmiştir ve örnek bir ülkedir. Venezuela da nitelikli işgücü, istikrarlı kurumları, doğal kaynakları, kültürel ve sanatsal birikimi ve kozmopolit toplum yapısıyla büyük bir potansiyele sahiptir. Esasen bu özellikler birbirini tamamlar ve bize gelecek için bir vizyon sunar” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu dün de Venezuela’da Maarif Vakfı’nın San Roman Koleji’nin resmi açılışına katıldıktan sonra Türk ve Venezuelalı işadamlarıyla görüşmüştü.

VOA tarafından geçilen Çavuşoğlu’dan Venezuela’da İşbirliği Mesajı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çavuşoğlu’dan Venezuela’da İşbirliği Mesajı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çavuşoğlu’dan Venezuela’da İşbirliği Mesajı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.