“Çatışmalar durmazsa çocuk ölümleri trajik bir şekilde artar”

“Çatışmalar durmazsa çocuk ölümleri trajik bir şekilde artar”

ABONE OL
18:36 - 21/11/2023 18:36
“Çatışmalar durmazsa çocuk ölümleri trajik bir şekilde artar”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

NEW YORK — 

İsrail ile Hamas arasında bugün çatışmalara insani ara verilmesi konusunda bir uzlaşının açıklanması ihtimali gündemdeyken, Birleşmiş Milletler (BM) ve BM’ye bağlı kuruluşlar Gazze’de başta çocuklar olmak üzere siviller arasındaki can kayıplarıyla ilgili endişelerini dile getirmeyi sürdürüyor. Gazze’de çatışmalara ara verilmemesi halinde çocuk ölümlerinde trajik bir artış yaşanacağına dikkat çekiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çatışmaların durmaması halinde bulaşıcı hastalıkların kitlesel olarak çok daha hızlı yayılabileceğine dikkat çekti. WHO sözcüsü Christian Lindmeier, “Her gün yaklaşık 160 çocuk öldürülüyor. Bu her 10 dakikada bir çocuğun öldürülmesi anlamına geliyor” dedi.

WHO Sözcüsü Bob Lindmeier, Gazze’de her on dakikada en az iki çocuğun yaralandığını, çatışmanın ortasında kalan çocuk ve gençler ile ailelerinin korkunç koşullar altında öldüğünü ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Gazze’de yerinden edilenlerin yaşadıkları barınaklarda yaklaşık 72 bin üst solunum yolu enfeksiyonu vakası, 49 bin ishal vakası saptanırken, saptanan ishal vakalarının yarısından fazlasının beş yaşın altındaki çocuklar olduğu belirtiliyor.

UNICEF: “Çocuklar ölümcül salgın hastalık tehdidiyle karşı karşıya”

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da, Gazze’de salgın hastalıkların insanları tehdit edebilecek bir şekilde yayılabileceği konusunda endişelerini yineledi.

UNICEF sözcüsü James Elder, “Gazze’de çocukların suya ve sanitasyona erişimi kısıtlı olmaya devam ederse, ölen çocukların sayısında trajik bir artış göreceğiz” dedi.

Sözcü Elder, “Gazze’de çocukların suya ve sanitasyona erişimi kısıtlı ve yetersiz olmaya devam ederse, ölen çocukların sayısında trajik ama tamamen önlenebilir bir artış göreceğiz. Şu anda Gazze’de de yağmur yağıyor. Bütün bunlar biraraya geldiğinde çocuklar ciddi ve ölümcül salgın hastalık tehdidiyle karşı karşıya’’ dedi.

Gazze’de suya erişimdeki sıkıntının ciddi seviyelere yükseldiğini belirten UNICEF sözcüsü Elder, “Savaşta ya da kıtlık benzeri koşullarda kişi başına günlük minimum su miktarının 15 litre olduğunu unutmamak önemli. Yani içmek, temizlik yapmak, yemek pişirmek için ihtiyaç duyulan su miktarı sağlanmazsa bulaşıcı hastalıklar önlenemez. Özellikle Gazze’nin kuzeyinde tahminlere göre yaklaşık 700 bin insan var, insanların çoğunluğu günde üç litreden az bir su miktarına ulaşabiliyor. Suya ve yakıta erişilememesi çocukları öldürüyor” dedi.

“5 bin 350 Filistinli çocuk öldü, 30 İsrailli çocuk rehine alındı”

UNICEF Sözcüsü, Gazze’de şimdiye kadar en az 5 bin 350’den fazla Filistinli çocuğun öldürüldüğünün bildirildiğini belirterek, “En az 30 İsrailli çocuk da bu cehennem ortamında bir yerlerde rehin tutuluyor. Serbest bırakılmaları gerekiyor. Onların şu anda yaşadıkları korkularını düşünmek bile tiksindirici. Rehine çocukların ailelerinin çektiği eziyetin derhal bitmesi gerekiyor. Gazze’de yaklaşık 800 bin çocuk yerinden edilmiş durumda. Çocuklar salgın hastalıklara karşı korumasız bir durumda. Şu anda uyuz, bit, su çiçeği, deri döküntüleri ve solunum yolu enfeksiyonlarında artışa ek olarak 5 yaşın altındaki çocuklarda aylık ortalama ishal vakalarının neredeyse on katını görüyoruz’’ dedi.

Elder, su üretimi, suyun arıtılması ve dağıtımı, su ve sanitasyon hizmetlerinin acil onarımı ve ekipmanların tedarikine izin verilmesi gerektiğini belirterek, “İnsani bir ateşkese ihtiyacımız var. Güvenli ve engelsiz insani erişimi sağlayın, kaçırılan tüm çocukların derhal güvenli bir şekilde serbest bırakın” çağrısında bulundu.

VOA tarafından geçilen “Çatışmalar durmazsa çocuk ölümleri trajik bir şekilde artar” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Çatışmalar durmazsa çocuk ölümleri trajik bir şekilde artar” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Çatışmalar durmazsa çocuk ölümleri trajik bir şekilde artar” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.