“Çanakkale Şehitliğini Ziyaret Etmeyi İsterim”

“Çanakkale Şehitliğini Ziyaret Etmeyi İsterim”

ABONE OL
21:51 - 20/07/2022 21:51
“Çanakkale Şehitliğini Ziyaret Etmeyi İsterim”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, “Çanakkale Şehitliğini ziyaret ederek çiçek bırakmayı, dua etmeyi, orada yatanlar gibi yan yana durmamız gerektiğini göstermek isterim” dedi.

Halk TV’nin gönderdiği soruları yaklaşık 6 yıldır tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevinden yanıtlayan Demirtaş, “HDP olarak Türkiye açılımı yapmak zorundayız” açıklamasının hatırlatılması ve bu açılımın detaylarının sorulması üzerine, şunları kaydetti:

“Türkiye toplumunun bölünme korkusunu, silah, şiddet, terör korkusunu ortadan kaldıracak barış politikaları, birlik söylemleri üretmeliyiz. Daha fazla üretmeliyiz. Çünkü buna gerçekten inanıyoruz. Dolayısıyla gerçekten inandığımız şeyi daha somut ve cesurca gösterebilmeliyiz.

Örneğin, Çanakkale Şehitliğini ziyaret ederek çiçek bırakmayı, dua etmeyi, orada yatanlar gibi yan yana durmamız gerektiğini göstermek isterim. Bunun gibi somut bazı mesajlar toplumu rahatlatır ve toplumun tüm kesimleri derdimizi, çözümlerimizi daha içten dinlemeye başlar.
Biz bu silah, şiddet, savaş meselesini kalıcı olarak ve diyalogla, ikna yoluyla çözebiliriz. HDP’nin buna gücü var ve bunu Türkiye toplumunu daha fazla kucaklayarak yapmalıyız ki, demokrasiyi büyütecek toplumsal zemini ve desteği yakalayabilelim.”

“Günümüz Türkiye’si Hitler Almanya’sından farklı değil”

“Günümüz Türkiye’sindeki durum, Hitler Almanya’sından da Mussolini İtalya’sından da farklı olmadığını” dile getiren Demirtaş, ortada güçlü bir lider etrafında kenetlenmiş millet arayışı olduğunu kaydetti.
“AKP-MHP iktidarının algısal olarak yaratmaya çalıştığı en ciddi iç düşmanın ise HDP ve üstü kapalı olarak Kürtler olduğunu” söyleyen Demirtaş, “İşte HDP’nin bu tehlikeyi görüp buna göre önlem alması gerekir” dedi. Demirtaş, şunları kaydetti:

“Eğer faşizm önümüzdeki seçimi de baskıyla, hileyle ve aldatmayla kazanırsa bu artık geri dönülmez şekilde, çok uzun yıllara yayılacak kurumsal bir diktatörlüğün inşası demek olur. Bunun ağır faturasını da Kürt, Türk demeden herkes çok acı şekilde ödemekle karşı karşıya kalır. O nedenle HDP’nin de diğer muhalefetin de çok dikkatli, özenli ve cesur davranarak bu kurt kapanından ustalıkla çıkması, toplumu olası yeni tehlikelerden koruması, kurtarması gerekiyor.”

“Bana adaylık görevi verilirse layık olmaya çalışırım”

“HDP’nin cumhurbaşkanı adayı olur musunuz, başka bir aday gösterilirse bu sizi rahatsız eder mi?” sorusuna ise Demirtaş, şu yanıtı verdi:
“Ortak aday fikrine yakın olduğumuzu eş genel başkanlarımız açıkladılar zaten. Son ana kadar buna açık olunacak ama olmazsa tabii ki, kendi adayımızla çıkarız.

Bu çerçevede bana adaylık görevi verilirse layık olmaya çalışırım. Başka aday gösterilecekse de bizim fikrimiz ve önerimiz mutlaka alınır, ortaklaşırız, neden sorun olsun ki? Ve evet, adayın kim olacağı sandıkta belirleyici olacaktır. Temel demokratik ilkeleri temsil eden bir aday olmazsa halk da kabul etmez zaten.”

“‘Süre doldu’ sesini duymamayı özledim”

Demirtaş, “AKP’nin seçim sürecinde HDP’nin oyunu bölmek için yeni bir çözüm süreci hamlesi yapmasını bekliyor musunuz? İstanbul seçimi öncesindeki gibi yeni bir Öcalan mektubu ya da mesajı gelirse bunun etkileri ne olur?” sorusuna ise “HDP seçmeni ne zaman ne yapacağını çok iyi bilir. Dolayısıyla kimse oyun oynamaya kalkamaz zaten, merak etmeyin. Öcalan da böyle oyunlara alet olmaz zaten” yanıtını verdi.

“En çok neyi özlediniz?” sorusunu ise Selahattin Demirtaş, “Kızlarıma, eşime, aileme sarılırken “süre doldu” sesini duymamayı özledim herhalde” diyerek yanıtladı.

VOA tarafından geçilen “Çanakkale Şehitliğini Ziyaret Etmeyi İsterim” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Çanakkale Şehitliğini Ziyaret Etmeyi İsterim” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Çanakkale Şehitliğini Ziyaret Etmeyi İsterim” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.