Çakırözer:  “Gurbetçiye test parası ödetmek büyük ayıp”

Çakırözer:  “Gurbetçiye test parası ödetmek büyük ayıp”

ABONE OL
15:03 - 30/06/2020 15:03
Çakırözer:  “Gurbetçiye test parası ödetmek büyük ayıp”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Meclis Dışişleri Komisyonu üyesi CHP’li vekilden gurbetçiden alınacak test paralarına tepki.

TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, başta Almanya olmak üzere Avrupa’da ülkeye girişlerde karantina uygulayan ülkelere Türkiye’den dönüşlerde yapılan COVİD testleri için 110 lira alınmasına tepki gösterdi. Çakırözer, “Türkiye’de kimseden test parası alınmazken, yurtdışında yaşayan Türkler ve mavi kartlı olan Türkiye kökenli kardeşlerimizden test için bu paraları istemek büyük ayıptır. Cebindeki tüm parasını tatil yörelerinde ya da memleketinde bırakan bu insanlardan bir de test parası istemek vefasızlıktır, fırsatçılıktır” dedi.

Çakırözer, Almanya’nın Türkiye’ye uyguladığı seyahat kısıtlamalarının kaldırılması çağrısında bulunarak, “3 buçuk milyon Türkiye kökenli kardeşimizin yanı sıra Almanya’dan Türkiye’ye gelmek isteyen milyonlarca Alman turist var. Alman vatandaşının Türkiye’de yatırımı var, evleri var.  Uyarıların kaldırılması iki ülke halkının da yararınadır” dedi. Çakırözer, Türk ve Alman Dışişleri Bakanlarının önümüzdeki hafta Berlin’de gerçekleştireceği toplantıda, aile birleşimi için aylardır Almanya Büyükelçiliği ve konsolosluklarından yanıt alamayan binlerce yurttaşın sorununa çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

GURBETÇİYE TEST PARASI ÖDETMEYİN

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, salgın nedeniyle yurt dışına çıkışlarda PCR testi şartı arayan ülkeler için test karşılığında 110 lira alınacak olmasına tepki gösterdi.

 Almanya başta olmak üzere Avrupa’da ülkeye girişlerde karantina uygulayan ülkelere Türkiye’den dönüşlerde yapılan COVİD testleri için 110 lira alınmasının büyük vefasızlık olduğunu söyleyen Çakırözer, “Türkiye’de kimseden test parası alınmazken, yurtdışında yaşayan Türkler ve mavi kartlı olan Türkiye kökenli kardeşlerimizden test için bu paraları istemek büyük ayıp. 5 kişilik bir ailenin sadece test masrafı 500 lirayı geçiyor. Bu insanlar zaten her şeyi göze alıp vatanına ailesini görmeye, üç beş gün tatilini yapmaya gelmiş. Şu zor dönemde cebindeki tüm tatil parasını ya memleketinde ya da tatil yörelerinde bırakıyor. Bir de üstüne çıkarken 110 lira Covid testi parası istemek vefasızlıktan başka bir şey değildir. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız ve mavi kartlı kardeşlerimizden test ücreti alınmasına derhal son verilmelidir” dedi.

 ALMANYA’YA ‘SEYAHAT KISITLAMALARINI KALDIRIN’ ÇAĞRISI

Çakırözer, açıklamasında Almanya’nın Türkiye’ye uyguladığı seyahat uyarılarının kaldırılması çağrısında da bulundu. Almanya’nın aralarında İngiltere, İtalya ve Fransa’nın da bulunduğu birçok ülkeye vatandaşlarının gitmemesi yönünde seyahat uyarılarını kaldırdığını anımsatan Çakırözer şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye’nin salgınla mücadele konusundaki durumu bu ülkelerden kötü değil. Oteller, lokantalar, tesisler çok ciddi önlemler alıyor. Ama Türkiye’ye yönelik kısıtlamalar hala sürmekte. Kısıtlamaların kalkması orada yaşayan 3 buçuk milyon Türkiye kökenli kardeşimizin yanı sıra Almanya’dan Türkiye’ye gelecek milyonlarca Alman turist için de hayati önem taşımakta. Yine onbinlerce Alman vatandaşının Türkiye’de yatırımı var, evleri var. Seyahat uyarılarının bir an önce kaldırılması iki ülkenin de çıkarına, iki ülke vatandaşlarının da yararınadır”

“AYLARDIR VATAN HASRETİ İÇİNDELER”

Almanya’da yaşayan 3,5 milyon Türk kökenli vatandaşın Türkiye’ye yapacakları seyahatlerin önemine değinen Çakırözer, “Seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasını ve uçmayı bekleyenler arasında yılda sadece bir kez gelebilen yüzbinlerce gurbetçimiz var. Onlar bu bir tek seyahatte annelirin, babalarını, çocuklarını görebilmekte. O açıdan  büyük önem taşımakta. Seyahat özgürlüklerini derhal sağlamak zorundayız” dedi.

AİLE BİRLEŞİMLERİ ARTIK ÇÖZÜLMELİ

Çakırözer, salgın döneminde aile birleşimi için aylardır Almanya Büyükelçiliği ve konsolosluklarından yanıt bekleyen yurttaşların mağduriyetlerinin de bir an önce giderilmesini istedi. Çakırözer, Almanya’daki eşleriyle, aileleriyle birleşmeyi bekleyen binlerce yurttaşın pandemi gerekçesiyle vizelerinin verilmediğini hatırlatarak, “Almanya’ ya gitmek için aylardır konsolosluk kapılarında aile birleşimi vizesi için çile çeken binlerce vatandaşlımız da, Almanya’dan gelecek turistler kadar önemli. Pandemi öncesi aile birleşimi sınavını geçenler var, vizesi onananlar var. Normalde vize onandıysa vatandaşımıza verilmesi lazım ama pandemi gerekçesiyle bu vizeleri teslim etmiyor. Uçuşlar başladı ama vizeler verilmediği için yüzlerce binlerce aile perişan. Aralarında eşinden çocuğundan aylardır ayrı olanlar var, babası yanında olmadan doğan çocuklar var. Psikolojik bunalımlar, evlilikleri bozulma noktasına gelenler var. Aylardır Almanya Büyükelçiliği ve konsoloslukları önünde bekleyen binlerce yurttaşın talepleri de bir an önce karşılanmalıdır” dedi

Çakırözer, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bu hafta yapacağı Berlin ziyaretinde aile birleşimi bekleyen onbinlerce Türk vatandaşının sıkıntılarının da mutlaka ele alınması ve çözüme bağlanması gerektiğini vurguladı.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.