Büyükelçilik’te Çanakkale Zaferi ve Şehitleri anma etkinliği düzenlendi

Büyükelçilik’te Çanakkale Zaferi ve Şehitleri anma etkinliği düzenlendi

ABONE OL
16:48 - 27/03/2024 16:48
Büyükelçilik’te Çanakkale Zaferi ve Şehitleri anma etkinliği düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Büyükelçiliği’nde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ile 12 Mart İstiklâl Marşı’mızın Kabulü ve Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü vesilesiyle büyükelçi Ahmet Başar Şen’in evsahipliğinde tören düzenlendi.

Anma programı etkinliğine T.C. Berlin Büyükelçi Ahmet Başar Şen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Büyükelçisi Beniz Uluer Kaymak, Başkonsolos İlker Okan Şanlı ve eşi müsteşar Aslı Şanlı,
Berlin Silahlı Kuvvetler ve Deniz Ataşesi Deniz Albay Tolga Ahmet GÜLCAN, Berlin Kara ve Hava Ataşesi Albay Gediz GEDİZGİL, Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşavir V. ve Berlin Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Prof. Dr. Erdal Tanas Karagül, büyükelçilik ve başkonsolosluk görevlileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Sunumunu, Eğitim Ataşeliği’nin Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmeni Esra Güvenir’in üstlendiği program savaşlarda ölen tüm şehitlerimiz ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına saygı duruşundan sonra hep birlikte İstiklâl Marşı’mız okundu.

Berlin Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Emre Şimşek şehitlerimizin ruhu için Kur’an-ı Kerim tilavetini okudu. Ardından Büyükelçi Şen ve Askeri Ataşe Gedizgil konularla ilgili birer konuşma yaptılar.

Büyükelçi Şen, konukları selamlayarak, “Sayın Vatandaşlarımız, Değerli Almanya Türk Toplumu Temsilcileri, bugün, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nü birlikte kutlamanın gururunu yaşıyoruz.” diyerek başladığı konuşmasına; “Çanakkale Deniz Zaferi, Türk Milleti’nin tarihindeki en büyük zaferlerden biridir. Bu zafer, milletimizin birlik ve beraberlik ruhunu en güçlü şekilde ortaya koyduğu, dünya tarihine altın harflerle yazılmış bir destandır. Çanakkale, işgalci güçlere karşı verilen destansı mücadelenin sembolü olmuş, vatan için canlarını feda eden kahramanlarımızın aziz hatırasını yaşatmaktadır. Bu vesileyle, şehitlerimizi minnetle anıyor, onların bizlere emanet ettiği vatan sevgisi ve özgürlük mücadelesiyle her zaman gurur duyuyoruz. İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. yıldönümünde, Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden dökülen eşsiz dizeleri bir kez daha yüreğimizde hissediyoruz. İstiklal Marşı, Türk Milleti’nin bağımsızlık ve özgürlük aşkını en güzel şekilde ifade eden bir eserdir. Mehmet Akif Ersoy’un bu büyük eseri, milletimizin vatan sevgisi ve birlik ruhunu her zaman canlı tutmuş, gelecek nesillere de ilham kaynağı olmuştur. İstiklal Marşı’nın kabulü, Türk Milleti’nin birlik ve beraberlik içinde gösterdiği muazzam bir iradenin ürünüdür. Şehitlerimize ve gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunarken, aynı zamanda bu toprakları bizlere vatan kılan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını da şükranla anıyoruz. Onların önderliğinde kazanılan zaferler, Türk Milleti’nin gücünü ve birlik ruhunu bir kez daha ortaya koymuştur. Bu duygu ve düşüncelerle, hepinize sevgi, saygı ve selamlarımı iletiyorum. Teşekkür ederim.” şeklinde devam etti.

Albay Gedizgil ise; 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni kısaca özetleyerek yaptığı sunumunda; “Bugün, Türk’ün ulusal savaş tarihine altın harflerle yazılmış olan Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümünü kutlamakta, vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimize ithaf ettiğimiz Şehitler Günü’nün onurunu ve gururunu yaşamaktayız. Türk’ün; bitti sanılan gücünün tükenmediğini, koşullar ne kadar ağır olursa olsun, tüm zorlukların üstesinden gelebilecek kudret ve inanca sahip bulunduğunu, tüm dünya Çanakkale’de görmüştür.

Çanakkale Boğazı’nı geçip İstanbul’a girmek için sabırsızlanan İtilaf Devletleri, ateş ve alev yığınları halinde zafer umutlarını sonsuza dek Türk kalacak olan Çanakkale’nin sularına gömmüşlerdir. Çanakkale Boğazı’nın donanmayla geçilmesinin mümkün olmadığını anlayan İtilaf Devletleri; bu kez bir kara harekâtı planlamışlardır. 25 Nisan 1915 günü karadan yapılan çıkarma ile başlayan kara savaşları, 09 Ocak 1916 tarihinde son düşman birliklerinin geri çekilmesi ile sona ermiştir. Yarbay Mustafa Kemal’in komutasında oluşturulan Anafartalar Grubu; Çanakkale’yi düşman askerlerinden temizlemiştir.

Mustafa Kemal’in aklıyla, cesaretiyle ve inisiyatifi kullanmasıyla tarih sahnesine çıktığı Çanakkale’de başlayan ve Millî Mücadele’de zirveye ulaşan kahramanlığı sayesinde, zaferden sonra Ulu Önder Atatürk tam bağımsız ve çağdaş bir cumhuriyet kurmayı başarmıştır. Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da idrak ettiğimiz bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik onuruna erişen aziz şehitlerimiz yattıkları yerde şunu hissetmelidirler ki; temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak muhafaza edilmeye devam edecektir.

Bize böyle büyük bir zaferin gururunu yaşatan başta ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere; bu mücadeleye iştirak eden Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk ulusunu ve vatanları uğruna gözlerini kırpmadan canlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor; bizlerin de, gerektiğinde vatanımız ve milletimiz için canımızı seve seve vereceğimizi bir kez daha ifade ediyorum” dedi.

Hayal Aşık ve Yağmur Nas Çalışkan adlı öğrencilerin İstiklal Marşı’nı seslendirmesinden sonra Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ile İstiklal Marşı’nın hikayesi konuklara sinevizyon gösterisi ile sunuldu.

Türkçe ve Türk Kültürü öğretmeni Bekir İşçi, İstiklal Marşı’nın şairi Ersoy’un hayat hikayesini anlattıktan sonra program, müzik öğretmeni Senem Tokmak eşliğinde, Songül Göze, Merve Taşpınar, Selim Temiz, Birnur Ayaz ve Gülten Turan’dan oluşan Berlin Eğitim Ataşeliği yetişkin korosunun seslendirdikleri müzik sunumu ile sona erdi. Kaynak; Berlin SES

Haber ve Fotoğraflar/Hüseyin İşlek

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.