Büyük Önder Atatürk, vefatının 83. yılında Avrupa ülkelerinde anıldı

Büyük Önder Atatürk, vefatının 83. yılında Avrupa ülkelerinde anıldı

ABONE OL
15:06 - 10/11/2021 15:06
Büyük Önder Atatürk, vefatının 83. yılında Avrupa ülkelerinde anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihalinin 83. yılı dolayısıyla Avrupa’nın birçok kentinde tören düzenlendi.

İspanya

Atatürk’ün ebediyete irtihalinin 83. yılında, İspanya’da Türkiye’nin Madrid Büyükelçiliği rezidansında düzenlenen törene büyükelçilik çalışanları ile uluslararası misyonlarda görevli Türk askerleri katıldı.

Atatürk’ün anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Türkiye’nin Madrid Büyükelçisi Burak Akçapar, Atatürk’ün Türkiye için yaptıklarının ve söylediklerinin öneminin her geçen gün çok daha iyi anlaşıldığını vurguladı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir” sözünün günümüzdeki değerinin çok daha belirgin olduğunu dile getiren Akçapar, aynı zamanda cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laiklik gibi Atatürk ilkelerinin her zaman korunacağını ve bunun için çok çalışmak gerektiğini ifade etti.

Macaristan

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Naphegy Meydanı’ndaki Atatürk büstünün önünde düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Törene, Budapeşte Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı ve Geçici Maslahatgüzarı Meltem Güney, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Temsilcisi Özgür Ezel, Türk kurumlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Güney, Büyük Önder Atatürk’ün vatan ve millet uğruna cepheden cepheye koşarak ölüme meydan okuyan, sadece bir değil, birkaç kez gazi unvanı kazanan, stratejik dehaya sahip muzaffer bir komutan olmasının yanı sıra sivil hayatında da değişen şartları doğru okuyabilme yetisi, geleceği öngörme kabiliyeti, ikna ediciliği ve karizmasıyla gerçek bir halk önderi olduğunu söyledi.

Atatürk’ün, Türk milletinin gönlünü sadece askeri zaferleriyle değil, üstün insani vasıflarıyla da fethettiğini kaydeden Güney, “Atatürk, imkansızı başaran dehasıyla, günümüzde sadece Macaristan’da değil, dünyanın dört bir yanında büyük saygıyla anılmaya devam edilmektedir. Bu, Atatürk’ün, dünya tarihindeki ölümsüz liderler arasında silinmez bir yer edinmiş olduğunun en somut kanıtıdır.” diye konuştu.

Avusturya

Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliğinde düzenlenen anma törenine, Büyükelçi Ozan Ceyhun, Türkiye’nin BM Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Ahmet Muhtar Gün, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hatun Demirer, Başkonsolos Asip Kaya ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Üçüncü Katip Levent Ozan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 83. yılında günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı.

Ozan, Atatürk’ün ebediyete irtihalinin 83. yılını saygı, minnet ve rahmetle andıklarını belirterek, “Dahi bir komutan, üstün nitelikli bir lider ve büyük bir fikir insanı olarak tarihteki yerini almış olan Atatürk, ülkesi için yaptıklarının yanı sıra barış ve insanlığın ortak değerlerini vurgulayan fikir ve eylemleriyle de tüm dünyanın saygısını kazanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Atatürk’ün Türk milletinin kendi kaderini belirleme hakkına sonuna kadar inandığına dikkati çeken Ozan, “10 Kasım günlerini sadece bir matem günü olarak değil, Atatürk’ü ve Cumhuriyetimizin esaslarını daha iyi anlamak için bir fırsat olarak görmeliyiz.” dedi.

Çekya

Türkiye’nin Prag Büyükelçiliğinde düzenlenen anma programında, Çekya’da ilk kez bir Atatürk büstü açıldı.

Elçilik çalışanları ve vatandaşların katıldığı törende konuşan Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Türkiye’nin bağımsızlığının mimarı ve Cumhuriyetin kurucusu büyük devlet adamı ve askeri deha Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 83. yılını idrak etmek üzere bir araya gelindiğini ifade etti.

Bağış, Prag Büyükelçiliğinin genç Türkiye’nin yurt dışındaki ilk sefaretlerden biri olmasına rağmen burada bir Atatürk büstünün olmadığını, bugünkü anma töreni vesilesiyle elçiliğin bahçesinde Atatürk büstünün açılışını yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Atatürk’ü anlamanın onun hayallerini gerçekleştirmekten geçtiğini vurgulayan Bağış, “Bugün milletimizin sarsılmaz birliği sayesinde Atamızın en büyük emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti, 2023 ve 2071 hedefleri ile onun gösterdiği istikamete doğru kararlılıkla yol almaktadır.” dedi.

Sırbistan

Türkiye’nin Belgrad Büyükelçiliğinde Türk kurumları ve vatandaşlarının katılımıyla düzenlenen etkinlikte önce saygı duruşunda bulunuldu, ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatan bir video yayınlandı. Ardından, sırasıyla Müsteşar Sibel Nur Çelik ve Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy vatandaşlara günün anlam ve önemi hakkında konuşma yaptı.

Büyükelçi Aksoy, törende yaptığı konuşmada, Atatürk’ün diğer liderlerden ayıran birçok özelliği olduğunu ifade ederek, “O sadece büyük bir komutan, devlet adamı, lider, devrimci ve diplomatik bir deha değildi. O aynı zamanda büyük bir uygarlık projesinin baş mimarıdır.” dedi.

Kosova

Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği rezidansında düzenlenen anma törenine Büyükelçi Çağrı Sakar, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, KDTP Milletvekilleri Fidan Brina Jılta ve Enis Kervan ile Kosova’daki Türk kurumlarının temsilcileri katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlanan törende konuşan Büyükelçi Sakar, ebediyete intikalinin 83. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü şükranla yad etti.

Tören, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıl da kısıtlı sayıda davetliyle yapıldı.

İrlanda ve İngiltere

Türkiye’nin Dublin Büyükelçisi Hakan Olcay, anma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşaması için bir devrim gerçekleştiren ve bunu gelecek nesillere miras bırakan Atatürk’ün rahmet ve şükranla anıldığını dile getirdi.

Olcay, bugün büyük önderi kaybetmenin hüznünü bir kez daha yaşarken, emanetine sahip çıkma kararlılığının yinelendiğini vurguladı.

Büyükelçilikte düzenlenen tören, yerel saatle 09.05’te saygı duruşu ve bayrağın yarıya indirilmesiyle son buldu.

Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğunda, Türk vatandaşlarının da katılımıyla düzenlenen anma töreninde de ebediyete irtihalinin 83. yıl dönümünde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, sevgi, saygı, özlem ve minnetle anıldı.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.