Bütçe görüşmeleri sürerken alanlara inen KESK ne istiyor?

Bütçe görüşmeleri sürerken alanlara inen KESK ne istiyor?

ABONE OL
18:33 - 02/12/2023 18:33
Bütçe görüşmeleri sürerken alanlara inen KESK ne istiyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) “Emekten yana, demokratik halk bütçesi istiyoruz” sloganıyla, Diyarbakır ve İstanbul’da düzenlediği mitinglerde, kamu çalışanlarının taleplerine kulak vermesi için hükümete çağrı yaptı.

KESK’in Diyarbakır’ın İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge, Diyarbakır ve çevre illerden çok sayıda kamu çalışanı katıldı. TMO önünde toplanan gruplar, ellerinde pankartlarla alana kadar yürüdü. Kamu çalışanları, meydana kadar taleplerini dile getiren sloganlar eşliğinde yürüdü. Yürüyüş sırasında VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan kamu çalışanları, geçinemediklerini söyledi. Kamu çalışanları, temel ihtiyaçları için yeteri kadar bütçe ayrılmasını talep ederken sağlık çalışanları, şiddet olaylarından şikâyet etti. Meydanda bir süre halay çeken kamu çalışanlarına, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de eşlik etti.

Tertip komitesi temsilcisinin konuşmasıyla başlayan mitingde daha sonra Şükran Kablan Yeşil söz aldı. Kablan Yeşil, kamu çalışanlarının yoksullaşmaya devam ettiğini söyledi. Ekonomik krizin faturasının çalışanlara çıkarıldığını savunan Kablan Yeşil, “Geldiğimiz bu noktada temel sorun bu krizin faturasının kimlere ödetilmek istendiği sorunudur. Bu ülkeyi yıllardır yönetenler, bu krizin faturasını kadınlara, gençlerin hepimizin sırtına yüklemek istiyor. Yüzde birlik kesime değil, bütün üretimi var edenlere bu krizin faturası kesilmek isteniyor. Artık yeter. Bu krizi biz yaşatmadık, faturasını bizler ödemeyeceğiz” dedi.

KESK ne istiyor?

Kablan Yeşil, taleplerini ise şöyle sıraladı: “Kamu yatırımlarına bütçeden ayrılan payın arttırılmasını, toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçelemenin, hayat geçirilmesini, engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesini, belli bir servet düzeyinde olanlardan servet vergisi alınmasını istiyoruz. Temel gelir güvencesi istiyoruz. Mahkeme kararı olmaksızın işinden, ekmeğinden edilen emekçilerin işlerine dönmesini istiyoruz. Liyakatsiz atamalara, arşiv ve güvenlik adı altındaki uygulamalara son verilmesini talep ediyoruz. Kadınların, güvenceli adalet talebi uygulanarak toplumsal eşitlik istiyoruz.”

KESK mitingine çok sayıda kişi katıldı.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Mücadeleyi eğer büyütemezsek, birleştiremezsek yine kaybeden bizler olacağız”

KESK İstanbul’da da eş zamanlı bir miting düzenledi. Kartal’da düzenlenen mitinge çevre illerden çok sayıda kamu çalışanı katıldı. Mitingde söz alan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, konuşmasına, katılanları Kürtçe selamlayarak başladı. Çalışanlara yönelik baskıların arttığına dikkat çeken Bozgeyik, anti demokratik uygulamaların krize dönüştüğünü söyledi. Türkiye’de ekonomik krizin derinleştiğini vurgulayan Bozgeyik, “Bu bütçede, vergi adaletsizliğinin daha fazla derinleştiğini, emekçilerin, işçilerin, çiftçilerin, esnafların üzerindeki vergi yükünün daha fazla arttığını görüyoruz. Yine emeğin, milli gelirden almış olduğu payın daha da düştüğünü görüyoruz” diye konuştu.

Halkın derin yoksulluğa sürüklendiğini savunan Bozgeyik, krizin faturasının emekçilere kesildiğini ifade etti. 14 ve 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçim süreçlerine de dikkat çeken Bozgeyik, şunları söyledi; “Yaşamış olduğumuz bu motivasyon eksikliği ve kaybetmeyi yeniden yaşamak istemiyorsak daha fazla birleşmek, daha fazla yan yana gelmek, amasız, fakatsız asgari müştereklerde ortak mücadeleyi büyütmek zorundayız. Hepimiz biliyoruz ki üzerimize çöken karanlık bulutları dağıtarak emeğin, barışın, kardeşliğin dünyasını yakınlaştıracak laik, demokratik bir ülkeyi kuracak yegâne güç bizleriz.”

KESK mitingi İstanbul

TTB Başkanı Fincancı da mitinge katıldı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı da mitinge katılanlar arasındaydı. Fincancı konuşmasında, mahkemenin TTB’nin merkez konseyini görevden almasına vurgu yaparak, “Amaç dışı faaliyet nedeniyle bizi görevden aldıklarını zannediyorlar. Oysa bizim tarihimiz, onların bize tanımladığı amacın çok çok ötesindedir. Biz, tarih boyunca onlara göre amaç dışı faaliyetlerle yoğurulmuş bir meslek örgütüyüz. Demokrasi için de mücadele ediyoruz. Adalet için de ve en başta barış için de mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.

VOA tarafından geçilen Bütçe görüşmeleri sürerken alanlara inen KESK ne istiyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Bütçe görüşmeleri sürerken alanlara inen KESK ne istiyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Bütçe görüşmeleri sürerken alanlara inen KESK ne istiyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.