Buldan’dan Adalet Bakanı’na Hasta Mahkum Çağrısı

Buldan’dan Adalet Bakanı’na Hasta Mahkum Çağrısı

ABONE OL
00:24 - 28/04/2022 00:24
Buldan’dan Adalet Bakanı’na Hasta Mahkum Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cezaevlerinde bulunan hasta tutuklu ve hükümlülerin durumuna dikkat çekmek amacıyla, Diyarbakır’da ‘Adalet Nöbeti’ eylemi yapan aileleri ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ülkeyi yönetenlerin hasta mahkumların tahliye edilmemesi için ellerinden geleni yaptığını savundu. Buldan, Adalet Bakanı’na cezaevlerini inceleme çağrısı yaptı.

Her hafta bir kurum önünde basın açıklaması yapan hasta tutukluların yakınları bu hafta Adli Tıp Kurumu önünde toplandı. Bu haftaki eyleme HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da katıldı. Beraberinde HDP’li milletvekilleri, grup başkan vekilleri, kadın birimlerinin temsilcileriyle Adli Tıp Kurumu önüne gelen Buldan, önce çocukları cezaevinde bulunan anneleri dinledi.

Daha sonra bir açıklama yapan Buldan, cezaevlerinde yaşanan ölümlerden ülkeyi yönetenlerin bilgisi olduğunu söyledi. Cezaevlerinde bin 600’den fazla hasta tutuklu ve hükümlü bulunduğu ifade eden Buldan, “Bu yaşanan ölümler elbette ki cezaevlerinin idaresi ve emirleriyle değil, cezaevlerinde yaşanan ölümlerden bu ülkeyi yönetenlerin bilgisi var. Hasta olan tutuklu arkadaşlarımızın tahliyelerinin gerçekleşmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Bugün 1600 hasta tutuklunun olduğu cezaevlerinde her an ölümlerin yaşanacağını bilmelerine rağmen bu insanların dışarıda tedavi edilmesine izin verilmiyor. Hasta tutuklular son aşamaya geldikten sonra son günlerini hastanelerde yaşamını yitirerek tamamlıyorlar” dedi.

Adalet Bakanı’na çağrı

Buldan Adalet bakanı Bekir Bozdağ’a da çağrı yaparak cezaevlerini incelemesini istedi. Cezaevlerinin bir ülkenin aynası olduğunu savunan Buldan, “Bir cezaevinde eğer hak ihlalleri yaşanıyorsa, tutuklulara zulmediliyor, baskı görüyorlarsa, tutuklular aileleriyle istediği şekilde haberleşmiyorsa, her yaptığı şeye bir disiplin cezası veriliyorsa, aileleri başta olmak üzere yakınları ve arkadaşlarıyla haberleşmesine izin verilmiyorsa bu ülkede adalet ve hukuktan bahsetmek mümkün değil. Adalet Bakanı’na sesleniyorum. Yeni geldiniz görev başına. Çağrıda bulunuyoruz bütün cezaevlerini tek tek inceleyin. Oradakilerle iletişim içinde olun. Oradaki haksız ve hukuksuzlukları görün ve buna göre tedbir alın” diye konuştu.

Türkiye’de kaç hasta mahkum var?

İnsan Hakları Derneği verilerine göre Türkiye’deki cezaevlerinde 600’e yakını ağır, bin 600’den fazla hasta tutuklu ya da hükümlü bulunuyor. Tedavileri cezaevinde süren tutuklu ve hükümlülerin yakınları, soruna dikkat çekmek amacıyla, Diyarbakır Barosu’nda ‘Adalet Nöbeti’ adıyla bir eylem yapmaya başladı.

Hasta mahkumlar arasında 8 Aralık 2016’dan beri Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Milletvekili Aysel Tuğluk’un adı son zamanlarda sıkça öne çıkıyor. Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nın verdiği ‘demans hastalığı’ raporuna rağmen tahliye edilmeyen Tuğluk için Türkiye ve dünya genelinden birçok kurum çağrıda bulunmuştu. Tuğluk, avukatlarının başvurusu ve mahkemenin talebi üzerine Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edilmişti. ATK’da üç gün gözetim altında tutulan Tuğluk hakkında ATK İhtisas Gözlem Kurulu tarafından bir rapor hazırlandı. ATK, Şubat ayında hazırladığı ve Tuğluk’un, Kobani olayları nedeniyle, yargılandığı Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği raporunda, HDP’li siyasetçinin cezai ehliyetinin olduğunu belirtti.

VOA tarafından geçilen Buldan’dan Adalet Bakanı’na Hasta Mahkum Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Buldan’dan Adalet Bakanı’na Hasta Mahkum Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Buldan’dan Adalet Bakanı’na Hasta Mahkum Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.