“Bu girişim Kürtçe’ye yönelik nefretten kaynaklanıyor”

“Bu girişim Kürtçe’ye yönelik nefretten kaynaklanıyor”

ABONE OL
15:04 - 10/11/2023 15:04
“Bu girişim Kürtçe’ye yönelik nefretten kaynaklanıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde görev yapan Kürtçe öğretmeni Mizgin Yalçın’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma verilen hakaret ve tehdit içerikli yanıtlar tepki çekti.

Aralarında HEDEP, HDP, CHP ve HÜDA PAR’ın olduğu partiler Yalçın’a destek açıklamaları yaparken, Diyarbakır Barosu hukuki süreç başlattı.

Mizgin Yalçın, Silvan ilçesindeki bir okulda 200 öğrenciye Kürtçe dersleri veriyor. Yalçın’ın çalışmaları bununla da kalmıyor.

Mizgin Yalçın’ın 77 bin takipçisi var: En popüler videosu 1,1 milyon izlendi

Evinin bir odasını stüdyoya çeviren Yalçın, isteyenlere “Kurdi online” isimli sosyal medya hesabından Kürtçe dersleri veriyor.

En popüler videosu 1,1 milyon izlenen Mizgin Yalçın Youtube hesabının 77 bin takipçisi bulunuyor. Bu derslere katılım Türkiye ile sınırlı değil. Yalçın’ın değişik ülkelerden çok sayıda öğrencisi bulunuyor.

Yalçın’ı Türkiye’nin gündemine taşıyan olan ise sosyal medya hesabından paylaştığı bir video oldu. Yalçın’ın videoda kentlerin Kürtçe isimlerine yer vermesi üzerine, bazı hesaplar Emniyet Genel Müdürlüğü’nü de etiketleyerek tepki gösterdi.

Mizgin Yalçın: “Atılan iftiralara küfürlere linçlere sessiz kalmayacağım”

Tepkilerin hakaret ve tehditlere dönmesi üzerine Kürtçe öğretmeni Yalçın bir açıklama yaparak, hakaret ve tehdit içerikli paylaşımlarla ilgili hukuki süreç başlatacağını duyurdu.

Mizgin Yalçın, “Hukuksuzca, bilmeden tanımadan haksız yere suçlayarak beni linç etmeye çalışmalarına izin vermeyeceğimden emin olabilirsiniz. Ben yıllardır öğretmenlik yaparım ve asla siyaset içerikli paylaşımlar yapmadım. Kürtçe konu neyse onu öğretirim. Atılan iftiralara küfürlere linçlere sessiz kalmayacağım” dedi.

Barolardan Yalçın’a destek: “Linç girişimi Kürtçe’ye yönelik nefretten kaynaklanmaktadır”

Bu açıklamanın ardından harekete geçen Diyarbakır Barosu, ilk suç duyurusunu yaptı.

Barodan yapılan açıklamada, “Baromuz, sosyal medya üzerinden Kürtçe öğretmeni Mizgin Yalçın’a yönelik eğitim içerikli paylaşımları nedeniyle hedef gösterenler aleyhine hukuki süreci başlatmıştır. Hukuki sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz” denildi.

Diyarbakır’ın ardından Batman, Siirt, Mardin, Van, Hakkâri ve Şırnak Baroları da Yalçın’a destek açıklamaları yaptı. Yalçın’ın verdiği derslerin müfredatın parçası olduğunu vurgulayan Şırnak Barosu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Kürtçe öğretmeni Mizgin Yalçın’ın Kürtçe dersinde şehirlerin Kürtçe isimlerini öğretmesi müfredatın bir parçasıdır. Sırf bu sebeple öğretmenimize yönelik gerçekleşen linç girişimi aslında Kürtçe ‘ye yönelik nefretten kaynaklanmaktadır.”

Partilerden öğretmene destek ve eleştirilere tepki

Yalçın’a siyasi partilerden de destek geldi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu adına yapılan açıklamada, Yalçın’la dayanışma mesajı verildi. Kürtçe ve Türkçe açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Ayrımcılık temelli bu saldırıyı Kürtçe diline olan tahammülsüzlüğün ve saldırının nedeni olarak görüyoruz. Sevgili Hocamız Mizgîn Yalçın’ın yanındayız ve onun sevgili öğrencilerinin kendi anadilleriyle buluştuğu bu anın sıcaklığını ve coşkusunu paylaşıyoruz.”

Bir mesaj yayınlayan Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Cahit Kırkkazak da Yalçın’a yapılan linçe tepki göstererek, “Kürtçe Kürtlerin kimliği ve onurudur ve buna yapılan saldırılar kabul edilemez “dedi.

HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı ise sosyal medya hesabından yayınladığı mesajında, Yalçın’ın videosunda yer almayan Kürtçe şehir isimlerini de ekleyerek, “Milli Eğitim müfredatı kapsamında seçmeli Kurmanci dersinde öğrettiği Kürtçe şehir isimleri sebebiyle hakaretlere ve tehditlere maruz kalan değerli öğretmenimiz Mamoste Mizgin Yalçın’ı telefonla aradım. Şahsına desteğimizi ve dayanışmamızı ifade ettim” görüşlerine yer verdi.

Sezgin Tanrıkulu: “Her koşulda yurttaşlarımızla dayanışmaya ve ırkçı zihniyetle mücadeleye devam edeceğiz”

Mizgin Yalçın’a bir destek de Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’dan geldi.

Anadilin en temel insan hakkı olduğunu dile getiren Tanrıkulu şunları söyledi:

“Kürt diline yapılan hakaretler; ‘nefret’ ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçudur. Başlatılan linç kampanyalarını hem çok yakından bilen biri hem de Diyarbakır Milletvekili olarak her koşulda yurttaşlarımızla dayanışmaya ve ırkçı zihniyetle mücadeleye devam edeceğiz.”

Birçok HEDEP’li milletvekili de destek mesajı paylaşırken, Mizgin Yalçın bir açıklama daha yaptı ve tehdit ve hakaret içeren paylaşım yapan yüzlerce hesap hakkında suç duyurusuna bulunduğunu açıkladı.

VOA tarafından geçilen “Bu girişim Kürtçe’ye yönelik nefretten kaynaklanıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Bu girişim Kürtçe’ye yönelik nefretten kaynaklanıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Bu girişim Kürtçe’ye yönelik nefretten kaynaklanıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.