BMGK Rusya’nın Veto Endişesi Olmadan Toplanıyor

BMGK Rusya’nın Veto Endişesi Olmadan Toplanıyor

ABONE OL
15:14 - 27/02/2022 15:14
BMGK Rusya’nın Veto Endişesi Olmadan Toplanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün New York yerel saatine göre 15.00’te yeniden acilen toplanıyor. İki üye, ABD ve Arnavutluk’un talebi üzerine bugün toplanacak olan konseyde, önceki gün Rusya’nın vetosu nedeniyle kabul edilmeyen Ukrayna’yla ilgili karar tasarısının BM Genel Kurulu’nda görüşülmesi için olağanüstü toplantı talebi ele alınacak.

BM tüzüğüne göre, Güvenlik Konseyi’nin daha önce kabul etmediği bir karar tasarısının Genel Kurul’da olağanüstü toplantı talebiyle ele alınması için konseyin beş daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Çin ve Fransa’nın veto etme hakkı bulunmuyor.

ABD ve Arnavutluk’un talebiyle bugün toplanacak BM Güvenlik Konseyi’nde, daha önce reddedilen Rusya’nın, mümkün olan en güçlü ifadelerle kınanması, düzenlediği askeri harekatın da BM Sözleşmesi’nin 2. maddesinin 4. paragrafına aykırı olduğu gerekçesiyle askeri güçlerini Ukrayna’dan derhal çekmesiyle ilgili karar tasarısının üye 193 ülkenin katılımıyla yapılacak BM Genel Kurulu olağanüstü toplantısında görüşülmesi oylanacak.

Güvenlik Konseyi’nde bugün yapılacak oylamada, konsey üyelerinin oy çokluğu, karar tasarısının BM Genel Kurulu’nda yapılacak olağanüstü oturuma taşınmasını sağlayacak. Önceki gün yapılan Güvenlik Konseyi toplantısında karar tasarısı, 15 üye ülkenin katıldığı oylamada, 11 oy tasarı lehine vermişti. Oylamada, ABD, Fransa, İngiltere, Arnavutluk, Brezilya, Gabon, İrlanda, Meksika, Norveç, Gana ve Kenya karar tasarısına evet derken Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirleri çekimser kalmıştı.

BM diplomatik kaynaklarından elde edilen bilgiye göre bugün yapılacak Güvenlik Konseyi toplantısında reddedilen karar tasarısının Genel Kurul’a taşınması oy çokluğuyla kabul edilerek Pazartesi kurulda oylanacak. BM’deki olağanüstü Genel Kurul toplantıları, Güvenlik Konseyi üyelerinin en az 9’unun ya da üye 193 devletin yarıdan bir fazlasının oy çoğunluğunun talebi ile yapılabiliyor.

BM üyesi devletlerin katılımıyla yapılan Genel Kurul kararlarının, Güvenlik Konseyi’nde olduğu gibi herhangi bir yaptırım gücü yok. Geçtiğimiz hafta BM Genel Kurulu’nda konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Güvenlik Konseyi’nden istedikleri gibi bir karar çıkmazsa konuyu BM Genel Kurulu’na taşıyacaklarını açıklamıştı.

VOA tarafından geçilen BMGK Rusya’nın Veto Endişesi Olmadan Toplanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BMGK Rusya’nın Veto Endişesi Olmadan Toplanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BMGK Rusya’nın Veto Endişesi Olmadan Toplanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.