BM’den Tahıl İhracatındaki Tıkanıklığı Giderme Çağrısı

BM’den Tahıl İhracatındaki Tıkanıklığı Giderme Çağrısı

ABONE OL
14:54 - 24/10/2022 14:54
BM’den Tahıl İhracatındaki Tıkanıklığı Giderme Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler, Ukrayna’nın Karadeniz’deki limanlarından tahıl ihracatı yapılmasını sağlayan anlaşmaya dahil olan 150’den fazla geminin yola çıkmayı beklediğini, limanlardaki yığılmanın giderilmesi için “acil” adımlar atılması gerektiğini bildirdi.

Açıklama Kiev’in Rusya’yı, BM ve Türkiye himayesinde Temmuz ayında küresel gıda krizini gidermek amacıyla varılan ve gelecek ay yenilenmesi gereken tahıl anlaşmasının tam olarak uygulanmasını engellediği suçlaması üzerine geldi.

BM’nin Karadeniz Tahıl Girişimi Sözcüsü Ismini Palla, “Şu anda İstanbul civarında bekleyen 150 gemi var. Bu gecikmeler tedarik zincirinde ve liman işletmelerinde aksaklıklara yol açma potansiyeli taşıyor” dedi.

BM Sözcüsü, dört taraflı Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin kısa süre önce denetim ekibi sayısını beşe çıkardığını söyledi.

Ukrayna limanlarından tahıl ve diğer gıda ürünlerini taşıyan gemilerin Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından organize edilen ekiplerce Türkiye’de bulunan limanlarda denetimden geçmesi gerekiyor.

Reuters haber ajansı, geçen ay gemilerin denetiminde yaşanan tıkanıklığın arttığını, Marmara Denizi’ne demirleyen gemilerin İstanbul açıklarında biriktiğini bildirmişti.

The four parties to the deal – Russia, Ukraine and brokers Turkey and the U.N. – are currently negotiating a possible extension and expansion beyond its Nov. 19 deadline.

Anlaşmaya taraf olan Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM, anlaşmanın geçerlilik süresinin 19 Kasım’dan sonra da uzatılması ve kapsamının genişletilmesi için müzakerelerde bulunuyor. Rusya kendi şikayetleri nedeniyle anlaşmadan çekilme tehdidinde bulunmuştu.

BM Sözcüsü Ismini Palla, “BM, tarafları her gün biraraya getirerek iyi niyet çerçevesinde anlaşmaya tam katılım çağrısı yapıyor. Tedarik zincirinin aksamaması ve girişimin dünyanın ihtiyacı olan gıdayı sağlaması için ilave ve acil önlemlerin gerekliliğinin altını çiziyor” dedi.

Anlaşma, Ukrayna’nın Karadeniz’de bulunan ve Rusya’nın işgaliyle kapanan üç limanından tahıl ihracatına yeniden başlanmasının önünü açmıştı. Anlaşma çerçevesinde Rusya da kendi tahıl ve gübresinin ihracatını garanti altına almıştı.

Müşterek Koordinasyon Merkezi, Ukrayna’nın şimdiye kadar 8 buçuk milyon ton tahıl ve diğer gıda maddelerini 379 gemiyle ihraç ettiğini bildirdi.

Karadeniz Tahıl Girişimi’nin BM Koordinatörü Amir Abdulla, Reuters’a bu ay yaptığı açıklamada, Rusya ve diğer taraflardan birikmiş iş yükünü hafifletmek için giden gemilere yönelik “tam kapsamlı” denetimlere son vermelerini istediğini söylemişti.

VOA tarafından geçilen BM’den Tahıl İhracatındaki Tıkanıklığı Giderme Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM’den Tahıl İhracatındaki Tıkanıklığı Giderme Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM’den Tahıl İhracatındaki Tıkanıklığı Giderme Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.