BM ve Rusya Tahıl Sevkiyatını Görüşecek

BM ve Rusya Tahıl Sevkiyatını Görüşecek

ABONE OL
13:01 - 10/11/2022 13:01
BM ve Rusya Tahıl Sevkiyatını Görüşecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler ile Rusya’dan üst düzey bir heyet yarın Cenevre’de, gelecek hafta süresi sona erecek tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasını görüşmek üzere biraraya gelecek.

BM Sözcüsü Stephanie Tremblay, Ukrayna’nın tahıl ihracatı konusundaki görüşmelere başkanlık eden BM yardım şefi Martin Griffiths ve Rusya’nın gıda ve gübre ihracatı konusundaki görüşmelere başkanlık eden üst düzey BM ticaret yetkilisi Rebeca Grynspan’ın yarın, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin ile görüşeceğini söyledi.

Tremblay dün yaptığı açıklamada, “Tarafları, uygulamanın sürdürülmesi, gemilerin zamanında güvenli ve engelsiz bir biçimde hareket etmesini kolaylaştırma konusunda iyi niyetle yaklaşmaya çağırıyoruz” dedi.

Rusya anlaşmayı birkaç günlüğüne askıya aldı

Rusya, Ukrayna’yı Kırım’daki Rus gemilerini hedef almak için tahıl anlaşmasını kullanmakla suçladıktan sonra geçen ay sonunda Karadeniz ihracatına izin veren anlaşmayı birkaç günlüğüne askıya almıştı.

Anlaşmayı daha sonra yeniden uygulamaya koyan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Moskova’nın anlaşmadan tekrar geri çekilme hakkını saklı tuttuğunu söyledi. Ancak Putin, Rusya’nın bunu yapması halinde Ukrayna’dan Türkiye’ye tahıl sevkiyatını engellemeyeceğini dile getirdi.

BM ve Türkiye arabuluculuğunda 22 Temmuz’da Ukrayna ve Rusya arasında tahıl koridoru anlaşması imzalanmış ve anlaşmayla savaştan sonra Ukrayna limanlarından gıda ve gübre ihracatı yeniden başlamıştı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, 1 Ağustos’tan bu yana Ukrayna’dan 10 milyon tondan fazla tahıl ve gıda maddesi ihraç edildi.

VOA tarafından geçilen BM ve Rusya Tahıl Sevkiyatını Görüşecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM ve Rusya Tahıl Sevkiyatını Görüşecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM ve Rusya Tahıl Sevkiyatını Görüşecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.