BM Suriye Anayasa Komitesi’nin Cenevre’de Nisan ayında yeniden toplanması çağrısında bulundu

BM Suriye Anayasa Komitesi’nin Cenevre’de Nisan ayında yeniden toplanması çağrısında bulundu

ABONE OL
13:58 - 28/02/2024 13:58
BM Suriye Anayasa Komitesi’nin Cenevre’de Nisan ayında yeniden toplanması çağrısında bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Miletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, 2011 yılının Mart ayında başlayan, önümüzdeki ay 13’üncü yılına girecek Suriye’deki savaşın, siyasi yolla çözüm sürecinin devamı için Suriye Anayasa Komitesi’nin, Cenevre’de yeniden toplanması çağrısında bulundu. Pedersen, BM’nin tüm taraflara resmi davette bulunacağını kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye oturumuna katılan Pedersen, Suriye hükümeti ve muhalefetine, Suriye Anayasa Komitesi’nin Nisan ayının sonunda, İsviçre’nin Cenevre kentinde toplantılara kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini söyledi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, tarafları Suriye Anayasa Komitesi toplantılarına devam edilecek yer konusunda uzlaştırmak için 18 aydan fazla bir süredir uğraştığını ancak başarısız olduğunu açıkladı.

Pedersen, “Suriye Anayasa Komitesi en son Haziran 2022’de toplandı. Geçtiğimiz Temmuz ayında yapılması planlanan dokuzuncu oturumu gerçekleşmedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da doğruladığı gibi İsviçre hükümetinin, Ukrayna’yı desteklemesi nedeniyle Rusya artık İsviçre’yi tarafsız bir ülke olarak görmüyor. Rusya’nın bu kararını, Suriye hükümeti de destekledi. Bu nedenle Suriye Anayasa Komitesi, çok uzun bir süredir toplanamıyor’’ dedi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, şu anda ilerleme kaydetmenin tek yolunun Cenevre’de yeniden biraraya gelmek olduğunu düşündüğünü belirtti.

Pederson, “Suriye Anayasa Komitesi’nin bir an önce toplanıp çalışmalarına devam etmesinin önemli olduğuna inanıyorum. Görüşmelere süresiz bir şekilde ara vermek, Suriye Anayasa Komitesinin güvenilirliğini, çalışmalarını zayıflatır’’ dedi.

Tarafların toplantıların yapılacağı yer olarak daha önce Cenevre kenti konusunda uzlaştıklarını hatırlatan Pederson, “Şu anda ilerleme kaydetmenin tek yolu alternatif bir kent konusunda taraflar arasında uzlaşma sağlanana kadar Suriye Anayasa Komitesi’nin Cenevre’de bir an önce toplanmasıdır. Taraflara davetleri resmi olarak iletilecek’’ dedi.

VOA tarafından geçilen BM Suriye Anayasa Komitesi’nin Cenevre’de Nisan ayında yeniden toplanması çağrısında bulundu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Suriye Anayasa Komitesi’nin Cenevre’de Nisan ayında yeniden toplanması çağrısında bulundu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Suriye Anayasa Komitesi’nin Cenevre’de Nisan ayında yeniden toplanması çağrısında bulundu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.