BM sivillerin korunması çağrısını yineliyor

BM sivillerin korunması çağrısını yineliyor

ABONE OL
10:46 - 05/12/2023 10:46
BM sivillerin korunması çağrısını yineliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail güçleri, Gazze Şeridi’nin güneyine yönelik hava ve kara operasyonunu yoğunlaştırırken, ABD ve BM’den sivillerin korunması çağrıları geliyor.

Bölge sakinleri ve sahadaki gazeteciler, İsrail’in yoğun nüfuslu kıyı bölgesinin güneyindeki hava saldırılarının, insanlara sığınmaları tavsiye edilen bölgeleri de içerdiğini söylüyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’e Hamas yönetimindeki Gazze’de zaten kötü olan insani durumu daha da kötüleştirecek eylemlerden kaçınması ve sivillerin daha fazla acı çekmesini engellemesi çağrısında bulundu.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, “Genel Sekreter, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların yeniden başlamasından son derece endişe duymaktadır. Tahliye emri verilen insanlar için gidecek güvenli bir yer yok” dedi.

“Gazze’de şu anda hiçbir yer güvenli değil”

Kasım ayında Gazze’nin kuzey yarısını büyük ölçüde ele geçiren İsrail, bir hafta süren ateşkesin Cuma günü bozulmasından bu yana hızla Gazze Şeridi’nin güney yarısının derinliklerine doğru ilerliyor.

Hamas’ın müttefiki İslami Cihad’ın silahlı kanadı, Gazze’nin güney şehri Han Yunus’un kuzeyinde ve doğusunda İsrail askerleriyle şiddetli çatışmalara girdiğini açıkladı.

Bölge sakinleri, İsrail tanklarının sınırı geçerek Gazze’ye girdiğini ve ana kuzey-güney yolunu kestiğini söyledi. İsrail ordusu Han Yunus’tan kuzeye çıkan ana yolun “savaş alanı” olduğunu ve şu anda kapalı olduğunu bildirdi.

Gazze’deki Filistinli mülteciler için çalışan BM ajansının (UNRWA) başkanı Philippe Lazzarini, İsrail’in askeri operasyonunun yeniden başlamasının, daha önce yerlerinden edilmiş insanları tekrar yerlerinden ederek, hastaneleri aşırı kalabalıklaştırarak ve sınırlı malzeme nedeniyle insani yardım operasyonunu kısıtlayarak geçmiş haftalarda yaşanan dehşetin tekrar edilmesine neden olduğunu dile getirdi. Lazzarini, Gazze’de şu anda hiçbir yerin güvenli olmadığını vurguladı.

İsrail QR kodlu broşürler atıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da, İsrail’e sivilleri ve hastaneler dahil sivil altyapıyı koruma çağrısını yineledi.

Ghebreyesus, eski adı Twitter olan X’te yaptığı paylaşımda “WHO, İsrail Savunma Kuvvetleri’nden Gazze’nin güneyindeki tıbbi depomuzdaki malzemelerimizi 24 saat içinde çıkarmamız gerektiğine dair bildirim aldı, zira kara operasyonları depoyu kullanılamaz hale getirecek” ifadelerini kullandı.

İsrail dün Gazze’deki halka güneyde bulunan Han Yunus’un bazı bölgelerini terk etmesini, Akdeniz kıyısına ve Mısır sınırına yakın Refah kentine doğru hareket etmesini istedi.

İsrail ordusu, “Gazzelileri daha güvenli bölgelere yönlendiren bir haritayı gösteren QR kodlu broşürler attığını” bildirdi.

Ancak İngiliz yayın kurumu BBC, Gazze’deki muhabirine dayandırarak, bölgedeki Gazzeli’lerin haritadan haberdar olmadıklarını ya da internet bağlantısı olmadığı için uyarıları göremediklerini aktardı.

ABD, İsrail ile savaşın ne kadar süreceğini görüştü

ABD de, İsrail’in “güvenli bölge” olarak belirlenen yerleri vurmaması gerektiğini söylüyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün yaptığı açıklamada, bu bölgelere İsrail’in saldırmaktan kaçınmasını beklediklerini ifade ederek, Hamas’la savaşın ne kadar sürmesi gerektiğini İsrail ile görüştüklerini söyledi. Ancak Sullivan detayları paylaşmadı.

Wall Street Journal gazetesi dün Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrail’in Gazze’nin altındaki Hamas tünellerine su basmak için kullanılabilecek bir pompa sistemi kurduğunu bildirdi.

Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim’de düzenlediği saldırılarda 1200 kişi hayatını kaybetti, 200’den fazla kişi de rehin alındı. İsrail’in Gazze’ye başlattığı misilleme saldırılarında ise Hamas’ın kontrolündeki Gazze’de bulunan sağlık yetkililerine göre şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 15 bin 899 kişi öldü.

BM’ye göre, Gazze’de yaşayan 2 milyon 300 bin kişinin yüzde 80’i ise devam eden çatışmalar nedeniyle yerlerinden edildi.

Bir haftalık ateşkes sırasında Hamas tarafından 7 Ekim’de kaçırılan 100’den fazla rehine serbest bırakıldı. İsrail, Hamas’ın elinde hala 100’den fazla rehine olduğunu söylüyor.

VOA tarafından geçilen İsrail Gazze’nin güneyine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı; BM sivillerin korunması çağrısını yineliyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Gazze’nin güneyine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı; BM sivillerin korunması çağrısını yineliyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Gazze’nin güneyine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı; BM sivillerin korunması çağrısını yineliyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.