BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk Oldu

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk Oldu

ABONE OL
12:49 - 10/09/2022 12:49
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne Avusturyalı diplomat Volker Turk atandı.

BM Genel Kurulu’ndaki oylama ileyüksek komiserlik görevi onaylanan Turk, BM Genel Sekreter Antonio Guterres tarafından, 31 Ağustos’ta sona eren Michelle Bachelet’in yerine hızla atandı. Ancak Turk’ün ne zaman yeni görevine başlayacağı belirtilmedi.

Guterres, görevi sona eren Bachelet’e BM’ye bağlılığı ve özverili hizmeti için teşekkür etti.

BM, Turk’ün atanmasıyla ilgili yaptığı yazıl açıklamada, “Uzun ve seçkin kariyeri boyunca başta dünyanın en savunmasız insanları olan mülteciler ve vatansız kişilerinki olmak üzere evrensel insan haklarını geliştirmeye adamış biri BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği görevine atandı” ifadesini kullandı.

Bu atamadan önce Turk, küresel politika çalışmalarının koordine edildiği BM Genel Sekreter İcra Ofisi’nde, Politikadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olarak görevliydi.

Turk, ayrıca BM Genel Sekreteri Guterres tarafından kurulan “İnsan Hakları İçin Eyleme Geçme” hareketinin de koordinatörlüğünü yapıyordu.

“Yıllarını insan hakları adadı”

Turk, 2019 ile 2021 yılları arasında BM Genel Sekreterlik İcra Dairesi’nde “Stratejik Koordinasyondan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı” olarak görev yaptı.

2015 ile 2019 yılları arasında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) Cenevre’deki merkezinde yüksek komiser yardımcısı olan Turk, bu görevi sırasında “Mültecilere İlişkin Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin” geliştirilmesinde kilit rol oynadı.

Turk, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Uluslararası Koruma Bölümü’nün direktörü olarak 2009 ile 2015 yılları arasında görev yaptı.

2008 ve 2009 yıllarında, “İnsan Hakları Gelişim ve Yönetim Direktörlüğü”, 2000 ile 2004 yılları arasında Koruma Politikası ve Hukuki Danışmanlık görevinde bulundu.

Turk, ayrıca Malezya Temsilciliği dahil dünya çapında birçok ülkede BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği adına hizmet verdi. Sırasıyla Kosova ve Bosna-Hersek’te misyon şef Yardımcısı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kuveyt’te bölgesel koruma koordinatörü ve misyon şefliği görevlerinde bulundu.

Turk, Viyana Üniversitesi’nden uluslararası hukuk alanında doktora derecesine ve Linz Üniversitesi’nden hukuk yüksek lisans derecesine sahip. Turk’ün uluslararası mülteci hukuku ve uluslararası insan hakları hukuku konularında çok sayıda yayını var.

“Turk kötü niyetli hükümetlerin üzerine hiç korkmadan gidecek bir hak savunucusu”

Turk’ün BM İnsan Hakları Yüksek Komiserlik görevine atanması uluslararası insan hakları örgütleri tarafından olumlu karşılandı.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, “Dünya çapında insan haklarına yönelik ciddi tehditlerin olduğu bir zamanda Turk bu önemli göreve zamanında atandı” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktör Vekili Tiran Hassan da “Yeni yüksek komiser, dünya çapında zorlu bir insan hakları ortamıyla mücadelede bulunacak” dedi.

Hassan, Turk’ü “Dünya çapında her gün hakları ihlal edilen milyonlarca insanın ihtiyacı olanı yapacak, kötü niyetli hükümetlerin üzerine korkmadan ve hiç tereddüt etmeden gidecek bir hak savunucusu” şeklinde tanımladı.

VOA tarafından geçilen BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk Oldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk Oldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk Oldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.