BM İnsan Hakları Konseyi’nde Şincan’ı Tartışma Talebi

BM İnsan Hakları Konseyi’nde Şincan’ı Tartışma Talebi

ABONE OL
23:33 - 27/09/2022 23:33
BM İnsan Hakları Konseyi’nde Şincan’ı Tartışma Talebi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Diplomatlara ve bazı belgelere göre Amerika, İngiltere ve diğer ülkeler, Çin’in Şincan bölgesinde Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıklara baskıcı muamelesinin BM İnsan Hakları Konseyi’nde ele alınması çağrısı yaptı.

Kutuplaşma içindeki BM İnsan Hakları Konseyi’nde Çin’in Şincan bölgesindeki politikalarının tartışmaya açılması için çoğunluk oyu gerekiyor. Amerika, İngiltere ve diğer ülkelerin attığı bu adım, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden Çin’in hak ihlallerinde bulunduğuna ilişkin iddiaların, İnsan Hakları Konseyi’nin 16 yıllık tarihinde ilk kez gündeme gelmesi anlamı taşıyor.

Uzun zamandır beklenen ve geçen ay yayınlanan bir BM raporu, Şincan’da insanlığa karşı işlenen suç anlamına gelebilecek “ciddi insan hakları ihlallerinde bulunulduğunu” belirtmişti. O zamandan bu yana konsey toplantısı etrafında yoğun diplomatik tartışmalar yapılıyordu.

Şincan’da insan hakları ihlallerinde bulunduğunu reddeden Çin, BM İnsan Hakları Konseyi’nin hatalı olduğunu iddia ettiği bulgularına karşı koymak için Cenevre’ye bir hükümet heyeti göndermiş ve kendisine karşı adım atılması durumunda “mücadeleye hazır olduğunu” kaydetmişti.

Cenevre’deki Çin diplomatik misyonunun sözcüsü, konuya ilişkin yorumda bulunması talebini yanıtsız bıraktı.

Reuters haber ajansının gözden geçirdiği “karar tasarısı” şimdilik Amerika, İngiltere, Kanada, İsveç, Danimarka, İzlanda ve Norveç tarafından destekleniyor. Bu ülkeler, Konsey’in Şubat ayında başlayacak bir sonraki oturumunda Şincan’daki hak ihlallerinin tartışmaya açılması talebinde bulunuyor.

Çin, tasarıyı engelleme girişiminde bulunabilir.

47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyi, birçok gelişmekte olan ülkeyle derin ekonomik bağları olan ve bu ülkelerin desteğini almaya çalışan Çin’e karşı suçlamalar konusunda bölünmüş durumda.

Batılı ülkelerin Şincan’daki durumun tartışmaya açılmasına ilişkin çağrısı, Şincan’la ilgili soruşturma açılmasını amaçlayan bir karar tasarısına kıyasla daha az çatışmacı bir yol olarak görülüyor. Ancak olası bir soruşturma, daha ileride gündeme getirilebilir.

Geçen hafta BM’nin Cenevre ofisi dışında protesto gösterisi düzenleyen Uygurlar, gözaltında tutulduğunu iddia ettikleri kişilerin fotoğraflarını sergileyerek İnsan Hakları Konseyi’ni eyleme geçmeye çağırdı.

Çin’de üç yıl boyunca kampta tutulan Gülbahar Haitivaji, gösteri sırasında, “Uluslararası topluma çağrım net, müdahalede bulunmanızı istiyorum. Bizi bu zorbalıktan kurtarmanız için size yalvarıyorum” dedi.

VOA tarafından geçilen BM İnsan Hakları Konseyi’nde Şincan’ı Tartışma Talebi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM İnsan Hakları Konseyi’nde Şincan’ı Tartışma Talebi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM İnsan Hakları Konseyi’nde Şincan’ı Tartışma Talebi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.