BM Güvenlik Konseyi’ne Acil Toplantı Çağrısı

BM Güvenlik Konseyi’ne Acil Toplantı Çağrısı

ABONE OL
22:31 - 15/08/2021 22:31
BM Güvenlik Konseyi’ne Acil Toplantı Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Taleban güçlerinin Afganistan’da Kabil’e ulaşmasının ardından aralarında Rusya, Fransa, Estonya, Norveç’in de olduğu birçok ülke Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acilen toplantıya çağırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Afganistan’daki duruma ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil toplanması için çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da NATO ve Birleşmiş Milletler’e bir an önce Afganistan’la ilgili üst düzey toplantılar yapması çağrısında bulundu.

Johnson’ın Afganistan’daki durumla ilgili BM ve NATO yetkilileriyle görüştüğü de kaydedildi.

BM kaynaklarından edinilen bilgiye göre konseyin yapılan acil toplantı çağrılarının ardından muhtemelen yeni haftanın ilk gününde toplanması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres önceki günkü açıklamasında Afganistan’daki durumun kontrolden çıktığını belirterek, Taleban’a saldırılarına derhal son vermesi ve müzakere masasına geri dönmesi için çağrısında bulunmuştu.

Guterres, Afganistan’da gelinen son durumu trajik ve kaotik bir durum olarak nitelendirmişti.

BM Genel Sekreteri Guterres, Taleban’ın daha fazla bölgeyıi ele geçirmek için düzenlediği saldırıların ülkeyi tahrip ettiğini, müzakerelere dönmesinin hem ülke hem de Afgan halkının yaranına olacağını belirterek, ”Taleban iyi niyet çerçevesinde müzakere masasına dönmeli” ifadelerini kullanmıştı.

Guterres, ülkede insani ihtiyaçların her saat başı giderek arttığını ve ülkenin büyük ölçüde kontrolden çıktığını da vurgulayarak, ”Afganistan’da kaos ve umutsuzluk hakim. Trajik bir şekilde nesiller boyu çatışma yaşayan bir ülke için bile gelinen son durum kaotik. İnsanlar çaresiz ve sancılı. Uzun bir süredir acı çeken halk inanılmaz bir trajedi içinde” demişti.

VOA tarafından geçilen BM Güvenlik Konseyi’ne Acil Toplantı Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Güvenlik Konseyi’ne Acil Toplantı Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Güvenlik Konseyi’ne Acil Toplantı Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.