BM Güvenlik Konseyi’nde nöbet değişimi

BM Güvenlik Konseyi’nde nöbet değişimi

ABONE OL
22:25 - 07/06/2023 22:25
BM Güvenlik Konseyi’nde nöbet değişimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Beşi daimi olmak üzere 15 üyeden oluşan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yeni geçici üyeleri 1 Ocak 2024 tarihiden itibaren iki yıllık geçici görevleri sona eren beş geçici üye ülkeden nöbeti devir alacak.

193 devletin üyesi olduğu BM Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda Cezayir, Guyana, Güney Kore, Sierra Leone ve Slovenya BM Güvenlik Konseyi’nin iki yıl sürecek geçici üyeliğine seçildi.

Dünya’da uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını sağlamakla görevli en yetkin organ olan BM Güvenlik Konseyi’nde ABD, Rusya Birleşik Krallık, Çin ve Fransa örgütün kuruluşundan itibaren ‘veto’ hakkına sahip daimi ülkeler olarak görev yapıyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin ocak ayında boşalacak beş geçici üyesi için altı ülke aday oldu.

BM Genel Kurulu’nda dünyanın farklı kıta ve bölgelerine göre belirlenen farklı coğrafi kategorilerindeki devletler ocak ayında boşalacak geçici üyelik için yarıştı.

BM Genel Kurulu’nda yapılan gizli oylamada, Belarus ve Slovenya, Doğu Avrupa coğrafi kategorisinde yarıştı. BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada Slovenya’ya 153, Belarus’a, 38 oy çıktı. BM Güvenlik Konseyi üyeliği için Belarus’la yarışarak seçimleri kazanan Slovenya dışında, kendi coğrafi kategorilerinde rakipleri bulunmayan Cezayir, Guyana, Sierra Leone ve Güney Kore iki yıllığına BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğe seçildi.

Güvenlik Konseyinin geçici üyeleri, Afrika, Asya-Pasifik coğrafi kategorisinde bulunan ülkeler için üç, Doğu Avrupa için bir, Latin Amerika ve Karayipler için bir üye esasına göre yapılan seçimlerle belirleniyor.

Slovenya, Cezayir, Guyana, Sierra Leone ve Güney Kore, Güvenlik Konseyi ‘nin daimi olmayan üyeleri olan Ekvador, Japonya, Malta, Mozambik ve İsviçre’den 1 Ocak tarihinde görevi devralacak.

VOA tarafından geçilen BM Güvenlik Konseyi’nde nöbet değişimi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Güvenlik Konseyi’nde nöbet değişimi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Güvenlik Konseyi’nde nöbet değişimi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.