BM Güvenlik Konseyi toplantısında İsrail İran’a yaptırım uygulanmasını istedi

BM Güvenlik Konseyi toplantısında İsrail İran’a yaptırım uygulanmasını istedi

ABONE OL
10:57 - 15/04/2024 10:57
BM Güvenlik Konseyi toplantısında İsrail İran’a yaptırım uygulanmasını istedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail’in talebi üzerine acil toplandı. Güvenlik Konseyi’nin toplantısına 15 üye ülke temsilcilerinin dışında, İsrail, İran ve Suriye’nin BM Daimi Temsilcileri de katıldı.

İsrail, Güvenlik Konseyi’ni İran’a karşı mümkün olan tüm yaptırımların uygulanması çağrısında bulundu. İran ise İsrail saldırısının ‘meşru müdafaa’ olduğunu öne sürdü.

ABD, İran’a yönelik yeni yaptırımlarla ilgili karar tasarısının Güvenlik Konseyi’ne sunulabileceğinin işaretini verdi. Rusya, daha önce İsrail’in İran temsilciliğine saldırısını kınamayan Batılı ülkelerin, bugün İran’ı kınamakla ‘’iki yüzlü’’ davrandığını öne sürdü.

Guterres: “Uçuruma attığınız adımı geri çekin”

BM Genel Sekreteri. Antonio Guterres, Ortadoğu’da geniş çaplı bir çatışma istemiyorsanız, adım attığınız uçurumdan ayağınızı geri çekin dedi. Güvenlik Konseyi’nde konuşan BM Genel Sekreteri Guterres, Ortadoğu’da birçok cephede büyük askeri çatışmalara yol açabilecek herhangi bir eylemden kaçınmanın hayati önem taşıdığını, Ortadoğu halkının gerçek bir yıkıcı ve geniş çaplı çatışma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, tarafların bölgede gerilimi artıracak eylemlerden kaçınmaları ve itidalli davranmaları gerekliliğinin hayati önem taşıdığını kaydetti.

Guterres de Güvenlik Konseyi oturumunda bir konuşma yaptı

Guterres, “Ortadoğu’da geniş çaplı bir çatışma istemiyorsanız, adım attığınız uçurumdan ayağınızı geri çekin. Ortadoğu uçurumun eşiğinde. Bölge halkı, yıkıcı ve geniş çaplı bir çatışmanın gerçek tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.

İsrail: “İran’ın son saldırısı tüm kırmızı çizgileri aştı”

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilan Erdan, İran’ın saldırısının karşılıksız kalmaması için yaptırımlarla cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Erdan, şimdiye kadar İran’ın tehditkâr davranışlarına adeta kırmızı halıların serildiğini ancak son saldırıyla birlikte İran’ın tüm kırmızı çizgileri aştığını ifade etti. Erdan, “İsrail’in yasal misilleme hakkı saklıdır. İsrail’e yönelik bu kadar büyük ve doğrudan bir saldırının ardından eylemsizlikle yetinemeyiz. Geleceğimizi savunacağız. Burada, BM’de artık İran’a kırmızı halı sermeyin. Bugün Güvenlik Konseyi harekete geçmeli. İran’ı neden olduğu terörden dolayı kınayın. İran’a yaptırımlar uygulayın. İran Devrim Muhafızları’nı da terör örgütü olarak tanımlayın. İsrail’in değil, bölgenin değil, dünyanın iyiliği için, İran’ı bugün durdurun. Artık İran’ın maskesi düştü. İran, şimdiye kadar hep terör vekillerini silahlandırdı, onları finanse etti ve eğitti. Ancak bu saldırıdan sonra gururla İsrail’e saldırdığını ifade eden İran’ın maskesi düşerek gerçek yüzü göründü’’ diye konuştu.

Erdan, Güvenlik Konseyi üyelerine video gösterdi

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Erdan elinde tuttuğu tablette, İran’ın saldırı anında Mescidi Aksa’nın da İHA ve füzelerle tehdit edildiğini gösteren bir görüntüyü Konsey üyelerine izletti. Erdan, Güvenlik Konseyi üyelerine, “Dünyayı İran’dan korumak için ne yaptınız?” diye sordu.

Erdan, saldırıların İran, Lübnan, Suriye, Yemen ve Irak’tan başlatıldığını belirterek, “Dün gece dünya eşi benzeri görülmemiş bir gerilime tanık oldu. Bu saldırı, uyarılar dikkate alınmadığında neler olabileceğinin açık bir kanıtı. Maskeleri düştü, dünyanın rehaveti de düşmeli. Tek seçenek İran’ı kınamak ve dünyanın artık boş durmayacağını bilmesini sağlamaktır. Bu saldırı tüm kırmızı çizgileri aştı ve İsrail’in misilleme yapma hakkı saklıdır” diye konuştu.

İran: ‘’Meşru müdafaa hakkımızı kullandık’’

İran’ ın BM Daimi Temsilcisi Amir Saed Iravani, yaşananları ülkesinin “meşru müdafaa hakkını kullanması’’ olarak değerlendirdi. Iravani, BM Sözleşmesinin 51. maddesinde belirtildiği gibi İran’ın bu hakkını kullandığını belirterek, “BM Şartı’nda yer alan, uluslararası hukuk tarafından tanınan bu operasyon yalnızca askeri hedeflere karşı düzenlendi. Gerilimin tırmanma potansiyelini en aza indirecek ve sivillere zarar verecek şekilde dikkatle yürütüldü. İran’ın bölgede ABD ile çatışmaya girmek gibi bir niyeti yok. Ancak ABD’nin harekete geçmesi durumunda artan gerilime ve çatışmanın genişlemesine karşı kararlılığımız devam edecek’’ dedi.

İravani, İran’a, ya da vatandaşlarının güvenliğine ve çıkarlarına karşı askeri operasyon yapılması durumunda İran’ın karşılık verme hakkını kullanacağını ifade etti. Iravani, İran’ın asla bölgedeki çatışmanın yayılmasına ya da gerilimi tırmandırmaya çalışmadığını belirterek, “Asıl, İsrail Başbakanı’nın politikası, iktidarda kalabilmek için bölgedeki çatışmayı genişletmeyi ve tırmandırmayı hedefliyor. ABD, İsrail’i Gazze katliamının her türlü sorumluluğundan korudu. Diplomatik temsilciliğimize yönelik İsrail saldırısı utanç verici bir şekilde meşrulaştırıldı. İsrail’in meşru müdafaa bahanesiyle savunmasız Filistin halkına karşı katliam ve soykırım yaptı. Güvenlik Konseyi ne yazık ki uluslararası barış ve güvenliği koruma görevini yerine getiremedi. İran İslam Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuk kapsamındaki meşru müdafaa hakkını kullanmaktan başka seçeneği yoktu” dedi.

ABD: “İran’a karşı BM Güvenlik Konseyi’nde alınacak ek tedbirler için çalışıyoruz”

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İran’a yönelik yeni yaptırım kararları için BM Güvenlik Konseyi’ne karar tasarısı sunma hazırlığında olduklarının sinyalini verdi.

Güvenlik Konseyi toplantısında ABD adına Robert Wood konuşma yaptı

Büyükelçi Wood, ABD’nin önümüzdeki günlerde diğer üye ülkelerle istişare ettiği İran’a yönelik yeni yaptırım tedbirlerini araştırdığını belirterek, “İran’ı burada, BM Güvenlik Konseyi’nde sorumlu tutmak için ek tedbirler araştırıyoruz. Daha acil olarak Güvenlik Konseyi, İran’ın saldırgan eylemlerini kesin bir şekilde kınamalı ve İran ve ortaklarına çağrıda bulunmalı. İran, İsrail’e 100’den fazla balistik füze, karadan atılan füzeler ve İHA’larla 300’den fazla saldırı eylemi gerçekleştirdi. İran’ın bu pervasız eylemleri yalnızca İsrail’deki halklara değil, aynı zamanda diğer BM güçlerine de tehdit oluşturdu. İran veya vekilleri ABD’ye karşı eylemde bulunursa veya İsrail’e karşı daha fazla eylemde bulunursa, İran sorumlu tutulacaktır’’ dedi.

Rusya: “Batı ülkeleri ikiyüzlü davranıyor”

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, İsrail’in İran’ın Şam’da konsolosluk binasına yönelik saldırısının yeterince tepki görmediğini, bu saldırının İran’ın temsilciliği yerine bir Batı ülkesinin temsilciliğine düzenlenmesi halinde ortalığın ayağa kaldırılacağını savundu.

Nebenzia, Batı ülkelerinin ‘’iki yüzlü’’ davranışının sürdüğünü belirterek, “Eğer bir batı temsilciliği vurulsaydı, hemen misilleme yapardınız. Çünkü Batılı vatandaşların temsilleriyle ilgili olan her şey sizin için kutsaldır, korunması gerekir. Ancak konu diğer ülkelere gelince, meşru müdafaa hakkı da dahil olmak üzere kendi vatandaşlarına ilişkin hakları söylediğiniz gibi farklı bir konu olur. Bu üst düzey çatışmanın ve kan dökülmesinin durdurulması gerekiyor. Tüm uluslararası toplumun bu durumu hafifletmek için gerekli tüm çabaları göstermesinin acil olduğunu düşünüyoruz. Aksi takdirde bölge karşılıklı saldırı ve şiddet kısır döngüsüne sürüklenebilir’’ diye konuştu.

VOA tarafından geçilen BM Güvenlik Konseyi toplantısında İsrail İran’a yaptırım uygulanmasını istedi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Güvenlik Konseyi toplantısında İsrail İran’a yaptırım uygulanmasını istedi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Güvenlik Konseyi toplantısında İsrail İran’a yaptırım uygulanmasını istedi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.