BM Güvenlik Konseyi Rusya’nın “insani ateşkes” tasarısını reddetti

BM Güvenlik Konseyi Rusya’nın “insani ateşkes” tasarısını reddetti

ABONE OL
12:55 - 17/10/2023 12:55
BM Güvenlik Konseyi Rusya’nın “insani ateşkes” tasarısını reddetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya’nın “insani ateşkes” ilan edilmesiyle ilgili karar tasarısını görüşmek için acilen toplandı. 15 üyeli konseyde yapılan oylamada tasarı reddedildi.

Rusya’nın hazırladığı tasarıya aralarında Filistin yönetimi, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu birçok ülke destek verdi.

Rusya’nın karar tasarısı için, 6 kabul, 4 karşı, 5 çekimser oy kullanıldı. Yeterli oy çıkmadığı için tasarı reddedildi.

Karar tasarısı için, Rusya, Çin, Gabon, Mozambik ve Birleşik Arap Emirlikleri evet, Fransa, Japonya, Birleşik Krallık ve ABD ret oyu, Arnavutluk, Brezilya, Ekvador, Gana, Malta ve İsviçre çekimser oy kullandı.

Rusya’nın hazırladığı taslak karar metin, insani ateşkes, tüm rehinelerin serbest bırakılması, yardım erişimi ve sivillerin güvenli bir şekilde tahliyesini içeriyordu. Konseyin bir kararı kabul etmesi için, teklifin en az lehte 9 oy alması ve beş daimi üyesinden hiçbirinin veto etmemesi gerekiyordu.

Rusya: ‘’Hayal kırıklığına uğradık’’

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, hazırladıkları karar tasarısının reddedilmesi sonucumda çok büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi.

Oylama öncesinde konseye hitap eden Nebenzia, Rusya’nın en başından beri konseyi mevcut krizin benzeri görülmemiş bir şekilde şiddetlenmesine yanıt vermeye çağırdığını belirterek, ‘’Maalesef beş gündür bu yönde bir değişiklik olmadı. 7 Ekim’de yaşananları ve Gazze Şeridi’nde sivillerin yanı sıra İsrailli sivillerin de ölmesini kınadığımızı bir kez daha vurguluyoruz. Her geçen saat ölü ve yaralı sayısının arttığını düşünürsek, aynı tartışmaların tekrarlanmasıyla ya da konseyin hareketsizliğiyle ne kadar değerli bir zamanın boşa harcandığını görerek daha fazla bekleyemeyiz. Konseyin önerdiğimiz tamamen insani nitelikteki kısa bir karar taslağını değerlendirmesini öneriyoruz. Ana unsuru, sizin de anlayacağınız gibi, acil, kalıcı ve tamamen saygı duyulan insani bir ateşkes çağrısıydı. Bu tamamen insani bir metindir ve birisinin bunu yalnızca bencil jeopolitik kaygılar nedeniyle desteklememeye karar vermesini anlamayacağız’’ diye konuştu.

Rusya’nın BM temsilcisi Nebenzia karar tasarısının kabul edilmemesinden hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi

Nebenzia, oylamanın ardından yeniden söz alarak konsey üyelerine ret kararıyla ilgili hayal kırıklığını dile getirdi. Vassily Nebenzia, bir kez daha Batı bloğu ülkelerinin bencil niyetlerinin ego ruhunun rehinesi olarak görmesinden üzüntü duyduklarını belirterek, “Bugün tüm dünya nefesi kesilmiş halde Güvenlik Konseyi’nin akan kanın durdurulması yönünde adım atmasını bekliyordu. Ancak Batılı ülkelerin delegasyonları temelde bu beklentilere damgasını vurdu. Güvenlik Konseyi’nde oylamanın çok açıklayıcı olduğuna inanıyoruz. Bu, kimin gelişigüzel bombalamaların durdurulması ve insani yardım sağlanması için ateşkesten yana olduğunu ve kimin hala tamamen bencil çıkarlar ve siyasi çıkarlar uğruna Güvenlik Konseyi’nden gelen tek bir ortak mesajın engellenmesinden yana olduğunu açıkça gösteriyor. Gazze’deki benzeri görülmemiş insani felaketten ve çatışmanın yayılma riskinin çok yüksek olmasından son derece endişeliyiz” dedi.

ABD: “Rusya Hamas’ı kınamadı”

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield ise, Rusya’nın karar tasarısının kabul edilemez olduğunu savundu.

Greenfield, ‘’Hazırlanan bu tasarının insani krizin çözümüne yardımcı olma, Hamas’ı kesin bir şekilde kınama ve İsrail’in BM Şartı kapsamındaki meşru müdafaa hakkını yeniden teyit etme sorumluluğu vardır. Ne yazık ki Rusya’nın sunduğu karar bu sorumlulukların tamamını karşılamıyor. Rusya’nın hiçbir istişare yapılmadan öne sürülen kararında Hamas’tan hiç bahsedilmiyor, hatta hiç bahsedilmiyor. Rusya, Hamas’ı kınamayarak masum sivillere zulmeden bir terör örgütüne kılıf sağlıyor. Bu çirkindir, ikiyüzlüdür ve savunulamaz’’ diye konuştu.

ABD’nin BM temsilcisi Greenfield Rusya’nın Hamas’ı kınamadığına dikkat çekti

Greenfield, 7 Ekim tarihinde Hamas’ın İsrail’i yok etmek ve Yahudileri öldürmek için terör saldırısı düzenlediğini belirterek, şunları dile getirdi:

“Bu terör saldırısı soykırımdan bu yana Yahudi halkına yönelik düzenlenen en kötü katliamdı. Bu, binlerce yıllık antisemitizmin bıraktığı acı verici yara izlerini gün yüzüne çıkaran korkunç bir insanlık trajedisiydi. Hamas teröristleri aralarında Amerikan vatandaşlarının da bulunduğu binden fazla sivili katletti. Aralarımda çocuklar, bebekler ve yaşlılar da vardı. Hamas, Amerikan vatandaşları ve konseyin bazı üyelerinin vatandaşları da dahil olmak üzere masum insanları rehin aldı. Hamas’ın vahşeti, IŞİD’in gerçekleştirdiği en iğrenç vahşetleri akıllara getiriyor. Hamas’ın eylemleri Gazze halkının karşı karşıya olduğu korkunç insani krize yol açtı. Siviller Hamas’ın zulmünden dolayı acı çekmek zorunda kalmamalı. Meslektaşlarım, Gazze’deki ailelerin büyük çoğunluğu kendi hatalarından dolayı acı çekmiyor. Hamas, Filistin halkının onur ve kendi kaderini tayin hakkını savunmuyor. Hamas’ın izlediği terör yolu tek bir kişinin bile hayatını iyileştirmediği gibi barış ve istikrarı ilerletecek hiçbir şey yapmadı. Tam tersine, Hamas’ın Filistin halkına ve bölgeye getirdiği tek şey sefalet, kaos ve yıkımdır. Daha önce de söylediğim gibi Gazze’deki insani krizi Hamas tetikledi.”

Filistin: “Güvenlik Konseyi seyirci kaldı”

Filistin Temsilcisi Riyad Mansour da konsey üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, İsrail’in Gazze Şeridi’nde 2 milyondan fazla Filistinliye acımasızca saldırdığını ancak tüm bunlara rağmen BM Güvenlik Konseyi’nin son on günde yaşanan saldırılara seyirci kaldığını söyledi.

Filistin Yönetimi’nin BM temsilcisi Mansour Güvenlik Konseyi’nin Gazze’de yaşananlara seyirci kaldığını belirtti

Mansour, “Gazze’de yaşananlar askeri bir operasyon değil. Halkımıza karşı tam kapsamlı bir saldırıdır. Masum sivillere yönelik katliamlardır. Uluslararası hukuk hiçbir şekilde sivillerin hedef alınmasına, onlara karşı ayrım gözetmeyen barbarca saldırılara izin vermez. İsrail şu ana kadar ezici çoğunluğu sivil olan 3 bin Filistinliyi öldürdü. Bunların yarıdan fazlası kadın ve çocuklardan oluşuyor. Bu saldırıda bugüne kadar binden fazla Filistinli çocuk öldürüldü. Enkaz altında en az bin kişi var. İsrail topraklarımızı ilhak etmeye, insanlarımızı sakatlamaya ve öldürmeyi sürdürüyor. Neden bu konsey şimdi katliamlara yönelik saldırıyı durdurmak için ateşkes çağrısı yapamıyor?” diye konuştu.

İsrail: ‘’Güvenlik Konseyi Hamas’ı kanlı bir örgüt olarak tanımlamalı’’

İsrail BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan konseye hitaben yaptığı konuşmada, Güvenlik Konseyi’ni şimdiye kadar ülkesine yönelik terör saldırılarını kınayan bir karar almadığı için eleştirdi.

İsrail’in BM temsilcisi Erdan’a göre Güvenlik Konseyi Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlamalı

Erdan, ”Bu konseyin herhangi bir yardım, sükunet veya itidal çağrısından önce atması gereken ilk adım, IŞİD ve El Kaide konusunda yaptığı gibi Hamas’ı da kanlı terör örgütü olarak tanımlamaktır. İkinci olarak, daha az önemli olmayan bir şekilde, bu Konsey İsrail’in kendini savunma hakkını desteklemelidir. Eğer Hamas yok edilmezse bu tür vahşetler tekrarlanacak. İsrail, uluslararası hukuku koruyan, yasalara saygılı bir ülkedir. Hepinizin bildiği gibi uluslararası hukukun varlığını bile tanımayan soykırımcı bir terör örgütüyle karşı karşıyayız. Konsey tarafından bunun hatırlanması gerekiyor, peki nasıl oluyor da Güvenlik Konseyi’nin odak noktası ilk olarak Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlamak olmuyor? Güvenlik Konseyi Hamas’tan derhal ve koşulsuz olarak kaçırılan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını talep etmeli, İsrail’in meşru müdafaa hakkını korumak için yaptıklarını desteklemeli’’ dedi.

VOA tarafından geçilen BM Güvenlik Konseyi Rusya’nın “insani ateşkes” tasarısını reddetti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Güvenlik Konseyi Rusya’nın “insani ateşkes” tasarısını reddetti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Güvenlik Konseyi Rusya’nın “insani ateşkes” tasarısını reddetti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.