BM Güvenlik Konseyi insani yardım çalışanlarının korunmasıyla ilgili tasarıyı kabul etti

BM Güvenlik Konseyi insani yardım çalışanlarının korunmasıyla ilgili tasarıyı kabul etti

ABONE OL
14:27 - 25/05/2024 14:27
BM Güvenlik Konseyi insani yardım çalışanlarının korunmasıyla ilgili tasarıyı kabul etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, çatışma bölgelerinde görev yapan insani yardım görevlileriyle BM personelinin korunması çağrısı yaptı. Her türlü şiddeti ve insani yardıma erişimin hukuka aykırı olarak engellenmesini kınadığını belirten bir karar tasarısını kabul etti.

Filistin Temsilcisi Riyad Mansur, kabul edilen karar tasarısını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. İsviçre’nin 15 üye Güvenlik Konseyine sunduğu karar tasarıyla yapılan oylamada 14 kabul oyu kullanılırken, Rusya, çekimser oy kullandı.

İsviçre’nin BM Daimi Temsilcisi Pascale Baeriswyl, kararın temelinde çatışmalardan etkilenen insanlara hayatlarını tehlikeye atarak yardım etmek için çalışanları koruma amacı taşıdığını kaydetti.

İsviçre’nin BM Daimi Temsilciliğinin X sosyal medya hesabından yapılan bir paylaşımda, dünyada 120 bölgede silahlı çatışmaların yaşandığı belirterek, insan haklarının korunmasıyla ilişkili karar tasarısının kabulünü memnuniyetle karşıladıklarını belirtti, “İnsani yardım görevlilerine karşı şiddet artarken Güvenlik Konseyi, uluslararası insani hukuka ve insanlığa bağlılığını yeniden teyit ederek güçlü bir sinyal gönderdi” dedi.

ABD: “İsrail’in BM ve insani yardım çalışanlarının ölmesini önlemek için çok daha fazlasını yapması gerekiyor”

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood, karar tasarısının kabul edilmesinin ardından yaptığı konuşmada, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmada görev yapan 250 insani yardım görevlisinin yaşamını yitirdiğini, bu sayının şimdiye kadar yaşanan tüm çatışmalardaki sayıdan çok daha fazla olduğunu kaydetti. Wood, “İsrail’in Gazze’de yardım çalışanlarının ve BM personelinin ölümünü ve zarar görmesini önlemek için çok daha fazlasını yapması gerekiyor” dedi.

Wood, ABD’nin, insani yardım personelinin silahlı çatışmalarda oynadığı önemli rolü tanıyan bu kararın lehine oy vermekten gurur duyduğunu belirterek, “Gazze’de insani yardım personelinin hayatını kaybetmesinden dolayı çok üzgün ve öfkeliyiz. Çatışmalarda, bugüne kadar 250’den fazla insani yardım çalışanı öldürüldü. Filistinli sivillere yardım etmek için hayatlarını tehlikeye atarak büyük cesaret gösteren çalışanlara verilen bu zarar kabul edilemez. Hamas’ın Gazze’deki okullar ve hastaneler dahil sivil bölgeleri saldırı üsleri olarak kullandığını biliyoruz. Hamas ayrıca canlı kalkan kullanıyor. Uluslararası insani hukuku ihlal ediyor’’ dedi.

Filistin: “Bugün BM’de alınan iki karardan da memnuniyet duyuyoruz”

BM Arap Gurubu ve Filistin’in Temsilcisi Riyad Mansur, karar tasarısının kabulünün ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Mansur, bugün BM’nin iki farklı organında alınan kararlardan duydukları memnuniyeti ifade etti.

Mansur, Güvenlik Konseyi’nin hiçbir karşı oy olmaksızın kabul ettiği karar tasarısının, BM personeli ve uluslararası personelin korunmasıyla ilgili olarak alındığını belirterek, “Güvenlik Konseyi’nin bu kararı kabul etmesinden memnunuz. Bu karar, BM personeli ve özellikle UNRWA personeli dahil uluslararası personelin korunması çağrısı yapıyor. Gazze’nin ismi anılmadan yüzlerce uluslararası personelin öldürülmesini kınıyor’’ diye konuştu.

Mansur, Uluslararası Adalet Divanı’nın, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik askeri operasyonlarını derhal durdurması kararıyla ilgili olarak, “Güney Afrika’ya ve onları destekleyenlere minnettarız. Refah’ta askeri operasyonun durdurulması da dahil bu geçici tedbirleri memnuniyetle karşılıyoruz Bu kararın, ateşkes sağlanmasına, saldırının kesin olarak durdurulmasına ve Refah’ın işgalinin engellenmesine büyük katkı sağlayacağını umuyoruz” dedi.

VOA tarafından geçilen BM Güvenlik Konseyi insani yardım çalışanlarının korunmasıyla ilgili tasarıyı kabul etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Güvenlik Konseyi insani yardım çalışanlarının korunmasıyla ilgili tasarıyı kabul etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Güvenlik Konseyi insani yardım çalışanlarının korunmasıyla ilgili tasarıyı kabul etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.