BM Güvenlik Konseyi Gazze’de insani ateşkes için acil toplandı

BM Güvenlik Konseyi Gazze’de insani ateşkes için acil toplandı

ABONE OL
22:12 - 08/12/2023 22:12
BM Güvenlik Konseyi Gazze’de insani ateşkes için acil toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) hazırladığı, Gazze’de insani ateşkes ilan edilmesini isteyen karar tasarısını görüşmek için acilen toplandı. Oturumda konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert A. Wood, bugün oylanması beklenen tasarıyı desteklemediklerini açıkladı

Wood, Güvenlik Konseyi’nde yapılan tartışmalarla sahada yaşanan gerçekler arasında kopukluklar olduğunu savunarak, Konsey’in “Hamas’ın cinsel şiddet eylemler ve yaptığı tüm kötülükleri, 7 Ekim terör saldırılarını kınamadığını” belirtti. Amerikalı temsilci, “Konsey’in bu başarısızlığını ciddi bir ahlaki sorun” olarak değerlendirdi.

İsrail’in bugün tek taraflı olarak silahlarını bırakması halinde Hamas’ın rehineleri elinde tutmaya devam edeceğini belirten Wood, ‘’Ateşkes ilanı bir sonraki savaşın tohumlarını ekecektir. Bu nedenle ABD, hem İsrail’in hem de Filistin’in barış ve güvenlik içinde yaşayabileceği kalıcı bir barışı güçlü bir şekilde desteklese de acil ateşkes kararını desteklemiyor’’ dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres önceki gün, BM Şartı’nın 15’inci bölümünde yer alan 99’uncu maddenin kendisine verdiği yetkiyi ilk kez kullanarak, Konsey’i uluslararası barışa ve güvenliğe bir tehdit olarak değerlendirdiği savaşla ilgili resmen uyarmış, üyelerini tam kapsamlı bir ateşkes ilan edilmesi için birleşmeye ve harekete geçmeye çağırmıştı.

“Gazze’de insani yardım sistemi tamamen çökme riskiyle karşı karşıya”

Bugünkü oturumda konuşan Guterres, bu kararı almasındaki en önemli gerekçenin, Gazze’de insani yardım sağlayan sistemin artık tamamen çökmesi riskinin giderek artması olduğunu belirtti.

Guterres, ‘’Güvenlik Konseyi’ne 99. maddeyi devreye sokan bir mektup gönderdim. Artık bu durum kırılma noktasına geldik. Gazze’deki insani yardım sisteminin tamamen çökmesi riski yüksek. Bu durum yıkıcı sonuçlar yaratabilir ve kamu düzeninin tamamen bozulmasına neden olabilir. Böyle bir durumun yaşanması halinde sonuçlarının tüm bölgenin güvenliği açısından yıkıcı etkileri olmasından korkuyorum. Şu anda bu durumdan, Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen etkileniyor. Güvenlik Konseyi’ni, sivillerin korunması ve insani yardımların acilen ulaştırılması için derhal insani ateşkesin sağlanması amacıyla her türlü çabayı göstermesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Tasarıyı sunan BAE temsilcisi: “Gazze’de güvenli bir yer kalmadı”

Güvenlik Konseyi’ne insani ateşkesle ilgili karar tasarısını sunan Birleşik Arap Emirlikleri’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Mohamed Issa, Gazze’ye insani yardım erişiminin çok kısıtlı olduğunu belirterek, Konsey’i bu krize karşı acilen harekete geçmeye çağırdı. Issa, “Son geçici ateşkese rağmen, sivillere uygulanan şiddet azalmadı. Kapana kısılmış ve saldırı altındaki milyonlarca insan için kelimenin tam anlamıyla güvenli bir yer kalmadı” dedi.

VOA tarafından geçilen BM Güvenlik Konseyi Gazze’de insani ateşkes için acil toplandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Güvenlik Konseyi Gazze’de insani ateşkes için acil toplandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Güvenlik Konseyi Gazze’de insani ateşkes için acil toplandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.